Bilgi
Teknolojileri ve İletişim Kurumunca hazırlanan Ortak Yerleşim ve Tesis Paylaşımına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğle
elektronik haberleşme sektöründe mevcut altyapılara erişimin ve kaynakların etkin kullanımının sağlanması, sürdürülebilir
rekabet ortamının oluşturulması, yatırım ve
hizmet maliyetlerinin asgari düzeye indirilmesi, çevrenin korunması, kamu sağlığı ve güvenliği ile şehir ve
bölge planlaması gerekleri gözetilerek ilgili işletmecilere getirilecek ortak yerleşim ve tesis paylaşımı yükümlülüklerinin ve bu yükümlülüklerin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amaçlanıyor.
Tebliğ, işletmecilerin ortak yerleşim ve tesis paylaşımına ilişkin hak ve yükümlülükleriyle söz konusu hakların kullanılması ve yükümlülüklerin yerine getirilmesinde uygulanacak usul ve esasları kapsıyor.
Tebliğin uygulanmasında etkin ve sürdürülebilir rekabet ortamının
teşvik edilmesi, elektronik haberleşme hizmeti sunumunda kullanılan, ortak yerleşim yükümlüsüne ait bina,
arazi ve tesisler ile tesis paylaşımı yükümlüsüne ait olan ve/veya tesis paylaşımı yükümlüsünce işletilen
boru, kanal,
direk ve kuleler dahil ilgili tesislerin, bu Tebliğ kapsamında değerlendirilmesi, ortak yerleşim veya tesis paylaşımı
ücretlerinin sunulan hizmetlere ilişkin maliyetleri mümkün olduğunca yansıtması, yatırım ve işletim planlarının etkin olarak yürütülebilmesi için taraflar arasında bilgi akışının hızlı ve kapsamlı şekilde gerçekleştirilmesi, elektronik haberleşme hizmetleri arzı ile yeni yatırımların, teknoloji gelişiminin ve üretiminin özendirilmesi ilkeleri esas alınıyor.
Kurum, bir işletmecinin ortak yerleşime izin vermemesinin veya aynı sonucu doğuracak şekilde makul olmayan süre ve şartlar ileri sürmesinin, rekabet ortamının oluşumunu engelleyeceğine veya ortaya çıkacak durumun son kullanıcıların aleyhine olacağına karar vermesi durumunda söz konusu işletmeciye ortak yerleşim sağlama yükümlülüğü getirebilecek.
Fiziksel ortak yerleşimin zaruri olmadığı,
teknik imkansızlığın mevcut olduğu veya kapasite yetersizliğinin bulunduğu ve kapasite artırım imkanının olmadığı hususlarından birinin ortak yerleşim yükümlüsü tarafından objektif kriterlerle kanıtlanması halinde Kurum, söz konusu olaya özgü olmak kaydıyla fiziksel ortak yerleşim yükümlülüğünü kısmen veya tamamen kaldırabilecek. Bu durumda Kurum, alternatif olarak ortak yerleşim yükümlüsüne birlikte ortak yerleşim,
sanal ortak yerleşim, uzaktan ortak yerleşim veya hüküm ve şartları söz konusu duruma göre farklılaştırılmış bir ortak yerleşim yükümlülüğü getirebilecek.
Ortak yerleşim talepleri müracaat sırasına göre,
milli güvenlik ile kamu düzeni gereklerine ve acil durum ihtiyaçlarına öncelik verilerek değerlendirilecek. İşletmecinin ortak yerleşim başvurusunda asgari olarak, talep edilen ortak yerleşim alanı, talebin maksadı ve ortak yerleşim talebine konu
sistem/cihazların özellikleri belirtilecek.
Tesislerini kamuya veya üçüncü şahıslara ait bir arazinin üzerine veya altına yerleştirebilen veya bu tür arazileri kullanabilen veya
kamulaştırma müessesesinden yararlanabilen işletmeciler tesis paylaşımı yükümlüsü olacak.
Ortak yerleşim yükümlüsü bu Tebliğ kapsamında yer verilen ortak yerleşim hizmetlerini maliyet esaslı olarak belirlenen tarifeler üzerinden sağlayacak.
Ortak yerleşim veya tesis paylaşımına konu alan ve tesislerin
hırsızlık,
sabotaj,
yangın gibi durumlara karşı korunması ve haberleşmenin aksamaması için ortak yerleşim veya tesis paylaşımı yükümlüsü tarafından gerekli tedbirler alınacak.
Tesis paylaşımı yükümlüleri, tesis paylaşımına konu olabilecek boş tesislerinin azami yüzde 25'ini, bu Tebliğin yayımlanmasını müteakiben bir yıl boyunca, kendi yatırım ve
şebeke planları kapsamında kullanabilmek için ayırabilecek.