22
öğretim üyesi ve kanaat önderinin ortaya koyduğu
belgenin de derneğin görüş raporu olmadığını iddia etti.
Anayasa tartışmaları sonrası
TÜSİAD'dan konuyla ilgili yapılan açıklamada, "22
Mart 2011 tarihinde, YİK Toplantısı'nın özel oturumunda, kamuoyuna sunulan 'Yeni Anayasa Yuvarlak Masa Toplantıları Dizisi - Yeni Anayasa Sürecinin Beş
Temel Boyutu' başlıklı çalışma, Türkiye'nin alanlarında tanınmış 22 akademisyen ve kanaat önderinin bir araya geldiği toplantılar dizisinin nihayetinde 5 başlıkta ayrı görüşleri derleyen bir metindir. Çalışmanın son bölümü ise çalışmanın koordinatörleri Prof.
Ergun Özbudun ile Prof. Turgut Tarhanlı tarafından kaleme alınmıştır ve diğer yirmi katılımcı açısından bağlayıcı olmayan, şahsi yorum ve değerlendirmeleridir." denildi.
Öğretim üyelerinin katkı sunduğu anayasa çalışmasının kamuoyunda TÜSİAD taslağı olarak değerlendirildiğine işaret edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Anılan belge bir TÜSİAD görüş raporu değildir; akademisyen ve kanaat önderlerinin 5 temel başlıkta uzlaştıkları veya uzlaşamadıkları tespitleri içermektedir. Derneğin bugüne kadar hayata geçirdiği
demokratikleşme faaliyetleri göz önünde bulundurulduğunda bu çalışma ile örtüşen ve ayrılan konular mevcuttur. TÜSİAD'ın demokratikleşme raporları dikkate alındığında cumhuriyetin demokratik, laik sosyal bir hukuk devleti olması gereklerini ve devletin dili, başkenti ile bayrağı konularını içeren Anayasa'nın değiştirilemez maddelerinin değiştirilmesi yönünde, ne geçmişte ne bugün, bir görüş ve önerisi olmamıştır; bu hususlar TÜSİAD tüzüğünde açıkça ifade edilmiş değerlerdir."
ZAMAN