TÜİK enflasyon rakamlarını gizliyor mu?

TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamları ile çarşı-pazardaki rakamlar örtüşmüyor.

TÜİK enflasyon rakamlarını gizliyor mu?

Çarşı pazarda sebze ve meyve fiyatı katlandı.?Otobüse, metroya, akaryakıta zam yağdı. Ama TÜİK’e göre o zamlar hiç yapılmadı.

Tüketici fiyatları Haziran ayında, beklentileri aşarak yüzde 0.31 yükseldi. Haziran sonu itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 9.16 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre tüketici fiyatlarındaki altı aylık artış da yüzde 5.7’ye yükselerek yıllık hedefi geride bıraktı. TÜİK yıllık üretici fiyat artışını ise yüzde 9.75 olduğunu duyurdu.

TÜİK’in istatistiklerine göre fiyatı en çok artan maddelerin çarşı-pazardaki zamlarla örtüşmemesinin yanı sıra, fiyatları katlanan ürünlerin listeye alınmaması da gerçek enflasyon rakamlarının gizlendiği yönünde şüpheleri artırdı. TÜİK’in verilerine göre, Haziranda en yüksek artış yüzde 1.72 ile eğitim grubunda gerçekleşti. Ana harcama grupları itibariyle sağlıkta yüzde 0.98, lokanta ve otellerde yüzde 0.92, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.70, ulaştırmada yüzde 0.50 artış gerçekleşti.

ÇARŞIDAKİ?HESAP?BAŞKA


TÜİK, yüksek fiyat artışlarının çarşıdaki ve pazar yerlerindeki etiketlere yansıyan “gıda ve alkolsüz içecekler” grubundaki fiyat artışını da yüzde 0.36 olarak açıkladı. TÜİK’e göre, en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler ve değişim oranları şöyle oldu: Yurtiçi turlar %49.36, limon %24.74, kuru kayısı %13.25, yumurta %11.28, metro %7.10, elma %6.37, marul %6.13, gazeteler %5.28, toz şeker %4.58, yeşil soğan %3.99, şehirlerarası otobüs %3.75, dana eti %3.58.

Çarşı-pazardaki rakamlar ise vatandaş açısından durumun farklı olduğunu gösteriyor. Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 20’sinin yaşadığı İstanbul’da domatesin kilo fiyatı haziranda yüzde 150’lik artışla 2.5 liraya çıktı. Mayıs ayında kilosu 2.5 lira olan fasulye, şeftalideki fiyat artışı da yüzde 100’ü buldu. İstanbul pazarlarında fasülye ve şeftali 5 liraya, geçen ay kilosu 4 lira olan kayısı ise 6.50-7-8 liraya alıcı buluyor. Papaz eriğin kilo fiyatı ise yüzde 2 liradan yüzde 200 artışla 6 liraya çıktı.

Öte yandan TÜFE’de aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler ve değişim oranlarına göre belediye otobüs ücretlerine 1.94 zam yapıldığı TÜİK istatistiklerinde yer alıyor. Oysaki Haziran ayı içerisinde ülkenin en kalabalık şehri İstanbul’da yüzde 10’u, başkent Ankara’da ise yüzde 15’i aşan oranlarda toplu ulaşım zamları yapıldı. İstanbul’da ayrıca deniz otobüslerine yüzde 30 zam geldi. IŞİD’in Irak’taki saldırıları nedeniyle akaryakıt fiyatlarına da art arda zamlar yapıldı. Buna karşın TÜİK’in açıkladığı Türkiye geneli ulaştırma fiyat artışı yüzde 0.50 düzeyinde kaldı. Bu da TÜİK verilerine karşı şüpheyi arttırıyor.
<< Önceki Haber TÜİK enflasyon rakamlarını gizliyor mu? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER