Otomotiv yatırımlarında devletler arası
rekabetin söz konusu olduğu, otomobil
sektöründe bir master planı olmadığı vurgulanırken, sektörde istihdam ve ihracatın artması, sanayi alanında
yabancı sermaye girişinin devamı için de,
TOBB ile hükümet arasında ortak çalışma yürütülmesi önerildi.
Bugün
Sanayi ve
Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un koordinatörlüğünde, Çalışma ve Sosyal
Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun da katıldığı, otomotiv sektöründeki sorunların ele alındığı ''Ekonomik Değerlendirme Forumu'' adı altında bir toplantı düzenlendi.
Toplantıya
Maliye Bakanlığı,
Hazine, Dış Ticaret ve DPT
Müsteşarlığından müsteşar ve müsteşar yardımcıları, diğer kamu kurumlardan üst düzey bürokratların yanı sıra otomotiv sanayi temsilcileri ve sektörde
üretim yapan
firma yetkilileri katıldı.
tomotiv sanayini ilgilendiren kuruluşlar sorunlarını dile getiren sunumda bulundular.
TOBB
Başkanvekili olarak toplantıya katılan Zafer
Çağlayan da sektörün yaşadığı sorunları ve çözüm yollarını içeren bir
rapor sundu.
TOBB'un raporuna göre, Otomotiv sektöründe bir master plan bulunmadığı belirtilerek, Türkiye'ye gelen ve yüzde 90'ı
ihraç edilen global
araç projelerine mevcut parça ve araç üretiminin başarıyla
destek vermekte olduğu dile getirildi.
Sektörde yeni yabancı girişimleri yanında, kapasiteler artarken teknolojik alanda da önemli yatırımların gerçekleştirilmekte olduğu ifade edildi. ''Hiç kuşkusuz bu gelişmeler istihdam ve ihracatı artırırken, otomotiv sektörünü önemli bir konuma taşımıştır'' denildi.
''Bugüne kadar stratejik bir plan yapılamadığı için gelişmelerin önü açılamamıştır'' vurgusu yapılan raporda, istihdam ve ihracatın artması ve sanayi alanında yabancı sermaye girişinin devamı için hükümetle TOBB'un ortak bir çalışma yürütmesi istendi.
''BU BİR REKABET İŞİDİR''
Türkiye'de üretilen yeni araç projelerine ve ihracata yönelik değişen ve yenilenen teknolojik faaliyetlere ayak uydurulabilmesi ve ihracatın artırılabilmesi ve istikrarın sağlanabilmesi için, otomobil yan sanayiye sürekli yatırım yapılması gerektiği kaydedilen raporda, bunların gerçekleşebilmesi için devlet yardımlarının yeniden düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekildi.
''Vergi ve
teşvikler, sanayimizin küresel rekabet gücünü artıracak koşullarda yeniden tesis edilmelidir'' denilen raporda, kazanılmış eski hakların kaybedilmemesinin de, sektör mensuplarının öncelikli talebi olduğu hatırlatıldı.
Otomotiv sektöründe bugün Türkiye'nin önemli bir üretim ve ihracat fırsatı yakaladığını, bu işlevlerin büyüyerek devam etmesi ve kalıcılığının sağlanmasının önemli olduğu anlatılan raporda, ''Bilinmesi gerekir ki otomotiv yatırımlarında devletler arası rekabet söz konusudur'''ifadesine yer verildi.
TEŞVİK İSTENİYOR
Rekabet edebilmenin, enerji fiyatlarının
rakip ülkeler seviyesine indirilmesinde, SSK ve
vergilerde yeni düzenlemeler yapılmasında, çevreyle ilgili konularda destek verilmesinde yattığına işaret edilen raporda, ''Ayrıca KDV oranları yüzde 8'e indirilmeli, teknoparklardaki uygulamaların fabrikalarda
tasarım ve AR-GE faaliyetlerinde de uygulanması sağlanmalıdır'' denildi.
TOBB, hazırladığı raporda bürokratik engellere de yer verdi. Belirli kriterlerle akredite olmuş firmaların, ithalat ihracat gümrük, maliye gibi bir çok bürokratik konularda muaf tutulmasının mümkün olduğu vurgulanarak, piyasalardaki dalgalanmaların sektörler üzerindeki etkisini azaltıcı önlemler alınması üzerinde duruldu.
Otomotiv yan sanayinin döviz cinsinden YTL ödemeli 3-5 yıllık taahhütler ile
satış sözleşmesi yapmakta olduğu, YTL'nin bu vadelerdeki gerçek değerinin bilinmemesi ve ani dalgalanmaların
işletme sermayesini azaltmakta olduğu ve bu durumun da yeni taahhütlerin alınmasını güçleştirmekte bulunduğuna işaret edildi.
''MÜEYYİDE UYGULANSIN''
İthalatta kaldırılan denetimler sonucu,
kayıt dışı olarak ve standartlara uyulmadan üretilen ve satılan parçaların haksız rekabete neden olduğu, aynı şekilde bu
emniyet parçalarının araçlarda kullanılmasının ülkemizde
trafik kazalarında ölümlere ve önemli maddi kayıplara yol açtığı belirtildi.
Bu standart dışı parçaların piyasa denetiminin yapılması istenen TOBB raporunda, ilgili merciler tarafından bu parçaların ithaline müsaade verilmemesi ve ithalatını yapan, satan ve kullananlar hakkında müeyyideler uygulanması önerildi.