Edinilen bilgiye göre, TEDAŞ'ın alacaklarının yıllık 500-600 milyon YTL'lik kısmını genel aydınlatma bedeli oluşturuyor. Sorumlu bulundukları bölgenin genel aydınlatma bedelini ödemekle yükümlü belediyelerin bu önemli miktardaki bedeli ödememesi ise TEDAŞ'ı nakit sıkıntısına sokuyor.
Konuyla ilgili bir çalışma yapan TEDAŞ yetkilileri, aylık
fatura başına sabit 1-1,5 YTL düzeyinde sabit bir bedel alınırsa, bu işin çözüleceğini bildirdi.
Hazine Müsteşarlığı tarafından olumlu karşılanan TEDAŞ'ın teklifi, Bakanlar Kurulunda da onay görürse, olası elektrik zammı ile birlikte bu uygulamanın da yürürlüğe gireceği belirtildi.
-ENERJİ KİT'LERİ ARASINDAKİ NAKİT AKIŞI SORUNUNU DA ÇÖZECEK-
Bu arada
Enerji Bakanlığı yetkilileri, söz konusu uygulamanın yürürlüğe girmesinin, enerji KİT'leri arasındaki nakit akışının çözüme önemli katkı sağlayacağını belirttiler.
Enerji KİT'leri arasında nakit akışını sağlamada zorlanılmasının ana sebebinin TEDAŞ'ın abonelerinden alacaklarını tahsil edememesi belirtiliyor.
TEDAŞ'ın dağıttığı elektriğin bedelini abonelerinden alamaması,
Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt
Anonim Şirketinden (
TETAŞ) aldığı elektriğin parasını ödeyememesine neden olduğu belirtilmişti.
Bunun üzerine TETAŞ'ın EÜAŞ'dan aldığı elektriğin parasını ödeyemediği, EÜAŞ'ın da elektrik üretmek için BOTAŞ'tan aldığı
doğal gazın parasını ödemediği kaydedilmişti. Bu borç zincirinin de enerji KİT'lerinin nakit performansı dengesinin bozulmasına neden olduğu vurgulanmıştı.