Çorum Çilingirciler,
Sobacılar ve Tenekeciler Odası Başkanı Halil Taşkaldıran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir dönem kalaycılık ve
bakırcılık gibi
tercih edilen meslekler arasında yer alan sobacılığın, gelişen teknoloji karşısında unutulmaya yüz tuttuğunu belirtti.
Önceki yıllarda
sektörün bu kadar durgun olmadığını, kış aylarının yaklaştığı bugünlerde
satış yapamadıklarını vurgulayan Taşkaldıran, Çorum'da sayıları 15'e düşen sobacı esnafından çoğunun siftah yapamadan dükkanını kapattığını ifade etti.
Kentte doğalgazın yaygınlaşması, kalorifer sistemli yapıların çoğalması, elektrik sobaları ve güneş enerji sistemlerinin kullanımının artmasıyla birlikte el yapımı soba satışlarında önemli ölçüde azalma olduğunu anlatan Taşkaldıran, hava sıcaklıklarının beklenenin aksine
mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin de sobacıların iş yapamamasına neden olduğunu söyledi.
Vatandaşların
ekonomik ve kullanışlı olduğu için fırınlı sobaları tercih ettiğini belirten Taşkaldıran, ''Sektör bitme noktasına geldi, ancak var gücümüzle buna direniyoruz'' dedi.
Haksız rekabetin de sektörü olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Taşkaldıran, 200 lira maliyetle ürettikleri bir sobayı 5-10 lira karla satmak zorunda kaldıklarını söyledi.
Bazı sobacılar da artık soba üretiminin yapılmadığını, ancak tamire getirilen sobalardan para kazandıklarını ifade ederek, durumun böyle sürmesi halinde dükkanlarını kapatarak, fabrikalara çalışmaya gideceklerini kaydetti.
''SOBA ÜZERİNDE KESTANE PİŞİRMEK ANILARDA KALDI''
Kovalı ve kovasız olarak ikiye ayrılan sobalarda en fazla fırınlı sobaların satıldığını anlatan Taşkaldıran, kullanış ve şekline göre soba seçimlerini genelde bayanların yaptığını aktardı.
Fırınlı sobaların hem ekonomik hem de kullanışlı olduğu için tercih edildiğini ifade eden Taşkaldıran, ''Kovalı sobalarda genelde kömür yakılıyor. Kovasız sobalarda ise odun ve tezek gibi yakacaklar kullanıyor. Sobalar ısınmanın yanı sıra fırını ile
börek ve çörek pişirilmesi içinde kullanılıyor. Eskiden kış aylarının vazgeçilmezi olan soba üzerinde
kestane pişirilmesi artık nine ve dedelerimizin anılarında kaldı'' dedi.
Son yıllarda genelde şehirlerde vatandaşların bağ ve bahçelerindeki evleri için soba aldıklarını belirten Taşkaldıran, kullanılan malzemeye göre sobaların 5 ile 10 yıl arasında kullanıldığını kaydetti.
Taşkaldıran, ısınmak için kullanılan sobaların yanı sıra yufka pişirmek ve banyoda su ısıtmak içinde soba ürettiklerini bildirdi.
AA