Şimşek: İndirim ya da artış gündemde yok

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milyonlarca kişiyi ilgilendiren konuyla ilgili açıklama yaptı.

Şimşek: İndirim ya da artış gündemde yok

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hükümetin gündeminde vergi indirimi ya da vergi artışı olmadığını söyledi, Mehmet Şimşek, bakanlık binasında ‘Makro ekonomik gelişmeler ve yılın ilk çeyrek bütçe gerçekleşmelerini’ değerlendirdiği basın toplantısında, gündemlerinde vergi indirimi ya da vergi artışı olmadığı bilgisini verdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuoyunda  tartışılan, erken emeklilik çalışmaları iddialarına ilişkin, "Hangi üst düzey  bürokrat ne açıklama yapıyor bilemiyorum ama açık ve net olarak söylüyorum, bu ne  Türkiye'nin hayrınadır ne de Türkiye bu yükü kaldırabilir. Maliye Bakanlığı  olarak bu konudaki tutumumuz açık ve nettir" dedi.

         Şimşek, Bakanlık toplantı salonunda düzenlediği "Makro ekonomik  gelişmeler ve 2013 yılı ilk çeyrek bütçe gerçekleşmeleri" konulu basın  toplantısının ardından soruları da yanıtladı.  Erken emeklilik tartışmalarına ilişkin bir soru üzerine Şimşek, sosyal  güvenlik sisteminin yeni ilave yükleri kaldıracak noktada olmadığını söyledi.

         Şimşek, 2012 yıl sonu itibariyle Türkiye'de 10,4 milyon emeklinin  bulunduğunu, bunlar arasında erkekler için ortalama yaşın 44,9 olduğunu ifade  etti.

         OECD ülkelerindeki emeklilerin ortalama yaşının ise 63,6 olduğuna işaret  eden Şimşek, şunları kaydetti:

"Kadınlar için ortalama emeklilik yaşı 41. OECD ülkelerinde 61,9. Şu anda  Türkiye'de bugün, 2013 yılında kadınlar en erken 49, erkekler 50 yaşında emekli  olabilecekler. OECD ülkelerinde benim bildiğim kadarıyla ortalamada şu anda 65'in  altında emekliliğe izin veren yok ama ülkemizde 2013 yılında vatandaşlarımız 49  yaşında ve 50 yaşında emekli olabilmektedirler en erken. Dünyada ben böyle bir  ülke bilmiyorum, olabilir ama ben bilmiyorum.

Bu sene sadece emeklilerimize, öngörülen rakam, aşılabilir, 121 milyar  lira ödeme yapacağız. Emeklilerin aylığı bu yıl 121 milyar lira. Bu ülkede toplam  yatırım bütçesi ise 38,6 milyar lira. Bu ülkede ilaveten bir de bütçeden personel  gideri olarak yaptığımız harcama da 115 milyar lira. Toplam 236 milyar lira.  Yatırımlara yapılan tüm harcamalar 38,6 milyar lira."

Bunun dışında, "emeklilikte yaş bekleyen" diye bir şeyin de olamayacağını  çünkü emekli olmak için birkaç koşulun bulunduğunu belirten Bakan Şimşek, şöyle  devam etti:
"Yani sadece prim gün sayısı olsaydı, o zaman biz 90'lı yılların başına  dönerdik. Milletin 36 yaşında emekli olmasına izin verirdik. Nitekim 1999  yılındaki hükümet, bu sorunu görmüş, 90'lı yılların başında yapılan vahim hatayı  görmüş ve rasyonel bir adım atılarak aşamalı bir düzeltmeye gitmiştir.  Dolayısıyla açık ve net olarak söylüyorum, ne bizim bütçemiz ne de Sosyal  Güvenlik Kurumu'nun mevcut yapısı böyle bir adımı kaldıramaz. Dolayısıyla hangi  üst düzey bürokrat ne açıklama yapıyor bilemiyorum ama açık ve net olarak  söylüyorum, bu ne Türkiye'nin hayrınadır ne de Türkiye bu yükü kaldırabilir.  Maliye Bakanlığı olarak bu konudaki tutumumuz açık ve nettir."
         
         -"Asıl derdimiz sorunu çözmek"-
         
Soru üzerine 2B'lere ilişkin de bilgi veren Şimşek, burada asıl  dertlerinin sorunu çözmek olduğunu söyledi.
Bu süreçte Maliye Bakanlığı olarak her zaman vatandaşın lehine olan  düzenlemeleri güçlü bir şekilde desteklediklerinin ve büyük kolaylıklar  sağladıklarının altını çizen Şimşek, henüz tahsilatla ilgili bir değerlendirme  yapma noktasında olunmadığını ifade etti.
Bakan Şimşek, satışların yeni başladığını, yoğun ilgi olduğunu ve  rakamların iyi gittiğini bildirdi.
         
-"Gündemimizde vergi artışı da indirimi de yok"-
         
Bir gazetecinin, "Konuşmanızda, 'Gerektiğinde her türü tedbiri alırız'  dediniz. Bundan vergi artışları mı anlamamız lazım?" sorusu üzerine Şimşek,  ekonomilerin canlı organizmalar olduğuna dikkati çekti. Bazen ekonomiyi canlandırma ihtiyacı duyulacağını bazen de mali  disiplinin çok ön plana çıkabileceğini belirten Şimşek, "Ben onu kastettim. Şu  anda gündemimizde ilave herhangi bir tedbir yoktur. Bu sene için gündemimizde ne  vergi indirimi var ne de vergi artışı var" dedi.
         
         -"Bu ülke fırlar gider"-
         
Bakan Mehmet Şimşek, çözüm sürecine ilişkin de değerlendirmeler de  bulundu.
Bu sürecin, uzun vadede Türkiye'nin iddialı hedeflerini gerçekleştirmesi  için olmazsa olmaz bir unsur olduğunu vurgulayan Şimşek, ülkenin uzun bir süre  boyunca enerjisini de kamu kaynaklarını da terörle mücadeleye harcadığını ifade  etti.

         Şimşek, şöyle konuştu:
"Türkiye, çözüm sürecinde başarılı olursa, ki bu noktada çok iyi gidiyor.  Vatandaşın çözüm sürecini sahiplenmesi anlamında, bizim siyasi irademiz anlamında  söylüyorum. İlk defa bu kadar güçlü bir şansa sahibiz. Türkiye uzun vadede yeni  bir çıkış sürecine girecek, bölgesel kalkınmışlık farkları azalacak. Bunlar  azalırken örneğin nasıl ki Batman, diyelim ki Gaziantep'le, Bursa'yla arayı  kapatacak, Türkiye de hızlı bir şekilde Almanya ile arayı kapatmaya devam  edecek.
Daha önce terörle mücadeleye harcanan kaynaklar, bu ülkenin eğitimine,  alt yapısına, Ar-Ge'sine, ihracatçıya, yatırıma, desteğe giderse bu ülke fırlar  gider. Üçüncü konu, biz hem bu bölgede hem de dünyada çok daha saygın noktaya  geliriz. Çok önemli, zor bir konuyu ileri demokrasi içinde ve daha çok temel hak  ve özgürlükler çerçevesinde çözerek, sadece bu bölge için değil, dünya için ilham  kaynağı olabilir bu ülke. Türkiye güçlenir, Türkiye'nin birliği, kardeşliği,  bütünlüğü daha da pekişir."
         
         -"Yeni MTV sisteminde son aşamaya gelindi"-
         
Motorlu araçların çevreye duyarlı bir şekilde vergilendirilmesi konusunda  da çalışmalarının son aşamada olduğunu bildiren Şimşek, bu konuda Ekonomi  Koordinasyon Kuruluna (EKK) bir sunum yapacaklarını söyledi.
         
         -"Doğrudan gelirlerin payını artırmak istiyoruz"-
         
Gelir Vergisi reformuna ilişkin soruyu da yanıtlayan Şimşek, uzun vadede  doğrudan gelirlerin payını artırmak istediklerini bildirdi.
Bakan Şimşek, şu anda Gelir Vergisinin Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya  oranının yüzde 4 olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Çok düşük bir rakam. Hep örnek veriyorum, bir uçta biz varız bir uçta  Danimarka var. Danimarka'da Kurumlar ile Gelir vergilerinin toplamının milli  gelire oranı yüzde 29'lar, 30'lar civarında. Türkiye'de ise yüzde 6 civarı.  Dolayısıyla bu sistemde bir düzeltme yapmamız lazım. Ancak bu sistemde düzeltme  yaparken biz yeni bir vergi öngörmüyoruz. Vergi oranlarında bir artış da  öngörmüyoruz ama bazı imtiyazların, bazı istisnaların azaltılmasını,  kaldırılmasını öngörüyoruz. Beyanname kapsamındakilerin sayısının artırılmasını,  daha modern bir sisteme geçilmesini öngörüyoruz."
<< Önceki Haber Şimşek: İndirim ya da artış gündemde yok Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER