AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, alım gücü düşük vatandaşlar, sigaraya yapılan son zamlardan sonra
tütüne yöneldi. Buna karşın filtreli sigara içmek isteyenler ise yurda kaçak olarak getirilen çeşitli markalardaki sigaralardan tüketmeye başladı. Bununla birlikte Türkiye'de kaçak sigara tüketiminin aylık 400 milyon pakete ulaştığı belirtildi.
Mersin Organize Sanayi Bölgesi kurulu bulunan European Tobacco A.Ş. Mersin Sigara Fabrikası'nın Genel Müdürü Hulusi Kaymaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 yıl önce faaliyete geçtiklerini ve tesislerinde halen 12 çeşit sigara üretimi yaptıklarını söyledi.
Sigaraya yapılan zammın vatandaşı açıkta satılan tütüne yönelttiğini belirten Kaymaz, bunun yanı sıra kaçak olarak satılan sigaraya da rağbetin arttığını öğrendiklerini ifade etti.
Kaçak yollardan getirilerek piyasaya sürülen sigaraların
ülke ekonomisine büyük
darbe vurduğuna işaret eden Kaymaz, ''Tahminlerimize göre Türkiye'deki sigara tüketiminin yüzde 10 ile 15'ini kaçak sigara oluşturuyor. Bundan dolayı ülkemizin yıllık
vergi kaybı yaklaşık 1,5 milyar dolar civarında. Bu nedenle kaçak sigara hem ülke ekonomisini, hem de biz sigara imalatçılarını olumsuz etkiliyor'' dedi.
Sigaraya zam yapılmaması konusunda
Maliye Bakanlığı'na, kaçak sigara satışının önlenmesi için de İçişleri Bakanlıkları ile
Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrükler Başmüdürlüğü ve Tütün ve Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulu'na başvurduklarını anlatan Kaymaz, şunları kaydetti:
''Devlete belli bir vergi vermemizin yanında, aynı zamanda istihdam sağlıyoruz. Ancak, son zamanlarda A'dan Z'ye sigaraya yapılan zam, vatandaşları açıkta satılan tütüne yöneltti. Her köşede, sarmalık tütün görmek mümkün. Ayrıca, kaçak sigara satışları sektörü olumsuz etkiliyor. Bu durum bizim gibi yasal gerekleri yerine getiren sigara fabrikalarına zarar veriyor. Devletin de KDV ve vergi kaybına yol açıyor. Bunun için acil önlemler alınarak, kaçak sigara ile mücadelede etkin bir yol izlenmeli.''
-LÜKS SİGARAYA YAPILAN ZAMMA KARŞI DEĞİLİZ-
Kaymaz, lüks sigaralara yapılan zam ve alınan verginin arttırılmasına karşı olmadıklarını söyledi.
Gelir düzeyi düşük ya da asgari ücretle geçinen vatandaşın lüks sigara kullanmadığını belirten Kaymaz, ''Vatandaş, aylık yaklaşık 250-300 TL
yerli sigaraya vermek zorunda bırakılırsa, kaçak sigaraya yönelir'' diye konuştu.
Kaçakçılığın önlenmesi için hükümetin az gelirli vatandaşa hitap eden ucuZ sigarada vergiyi düşürmesi gerektiğini öne süren Kaymaz, ''Lüks sigarının vergisi yüksek tutulabilir. Ancak, lüks olmayan sigaranın vergisinin düşürülmesi gerekiyor. Düşük gelirli vatandaşın tükettiği sigarının vergisini düşürmezsen, vatandaş kaçak sigaraya yönelmeye devam eder, böylelikle ülke ekonomisi de zarar görür'' dedi.
Sigaraya çok yüksek miktarda vergi uygulayan
İngiltere ve
İsveç de dahi ''idari tedbirlerle'' kaçakçılığın önlenilmesinde başarılı olunamadığını ifade eden Kaymaz, kaçakçılığın önlenmesi için
fiyat düzenlemesinin, diğer ifadeyle düşük gelirliye düşük vergi, yüksek gelirliye yüksek vergi uygulamasının gerçekçi bir çözüm olduğunu kaydetti.