Cumhuriyet tarihinin en büyük af yasasını üç yıl önce çıkaran AKP Hükümeti, “bir kez daha af yok” sözüne rağmen Köşk seçimleri öncesinde, yeni bir af düzenlemesini Meclis’e sundu. Vergi ve prim alacaklarını kapsayan düzenleme, “patronlara” bilançolarını düzeltme, kayıtdışı varlıklarını kayıt içine alma, kapanmayan kasaları kapatma imkanı da getiriyor. Kayıtdışı varlıklar yüzde 3 vergi ile, kayıtlı hale getirilecek. Taraf Gazetesi'nin haberine göre, yeni düzenlemenin ayrıntıları şöyle:
AKP Hükümeti, son olarak 2011 yılında vergi ve prim alacaklarını yanı sıra devlete olan tüm borçlara af getirmişti. 6111 sayılı kanun ile yürürlüğe giren af kapsamında, devlete olan tüm borçlara, 36 aya kadar yani 3 yıl süresince ödeme kolaylığı getirildi. Söz konusu düzenlemenin süresi yani 36 aylık taksitleri ödeme dönemi Nisan ayında doldu. Hükümet aynı yasanın süresini uzatan düzenlemeyi ise önceki gün Meclis’e sundu. Böylece, vergi ve prim alacakları için “kesintisiz bir af” sistemi örtülü olarak yürürlüğe girmiş oldu. Maliye Bakanlığı, tahsilatları arttırmak için 30 Mart yerel seçimlerinin ardından mükelleflere adeta tebligat yağdırdı. Devlete borcu olan tüm vatandaşlara mektup gönderen Maliye Bakanlığı, icra işlemi başlatılacağını da öne sürdü. AKP Hükümeti, vatandaşlar borçlarını ödedikten sonra af getiren düzenlemeyi Meclis’e sundu.
HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR
AKP Bursa Milletvekilleri Hüseyin Şahin ve Önder Matlı ile arkadaşlarının imzasını taşıyan vergi affı düzenlemesi, 30 Nisan tarihi itibariyle oluşan tüm borçları kapsıyor. Bu kapsamda, gelir ve kurumlar vergisinin dışında, motorlu taşıtlar vergisi, trafik cezaları, prim borçları ile cezaları kapsayacak. Düzenleme, 2011 yılında çıkarılan af yasasının bir anlamda uzatılması anlamına geliyor. Borçların tüm faizleri silinmiyor. Vadeye göre kademeli bir indirim yapılacak. Ödemeler ise 6 , 9, 18 ay taksitle yapılabilecek. Ödemenin iki ayda bir yapıldığı dikkate alındığında ise toplam taksit tutarı yine 36 aya kadar uzatılabilecek.
ÖRTÜLÜ VARLIK AFFI
Teklif ile, şirketlerin kayıtdışı varlıklarını da yüzde 3 vergi karşılığında kayıt içine alma imkanı sağlanıyor. Patronların, şirket kasasından yaptıkları harcamalar, kayıt içine girmeyen mallar, yine kasada meydana gelen açıklar da yüzde 3’lük vergi ile kapatılacak veya sisteme alınacak. Bu da, son yıllarda elde edilen kayıtdışı gelirlerin kayıt içine alınmasını sağlayacak.
HÜSEYİN ÖZAY-TARAF