BAYRAM KAYA, MÜRSEL KARADENİZ MUSA ÖZYÜREK İSTANBUL - 06.11.2010
Türkiye dünyanın en pahalı etini tüketmeye devam ediyor. Son bir yıl içinde
dana ve
kuzu etine yaklaşık yüzde 50 oranında zam yapıldı.
Et
fiyatlarının 25-35 TL'ye ulaşması yaklaşan Kurban
Bayramı öncesinde hem besicileri hem de vatandaşları tedirgin etmeye başladı.
İstanbul genelinde küçükbaş
kurbanlar 700-1000 TL arasında
satışa sunulurken, büyükbaş
hayvanların fiyatları ise 4 ile 8 bin lira arasında değişiyor. Özellikle
Tarım Bakanlığı'nın
Anadolu'dan
Avrupa yakasına hayvan geçişine izin vermemesi de fiyatların yükselmesinde etkili oluyor. Bunun yanında önceki yıllarda belediyeler kurbanlık yerlerini bayrama bir ay kala kiralarken bu yıl ilginin de az olduğu ifade ediliyor. Et Balık Kurumu'nun (EBK) bayrama sayılı günler kala
ithal angusları piyasaya sürmesinin fiyatlara nasıl yansıyacağı da merak ediliyor. Tarım Bakanı
Mehdi Eker'in verdiği bilgiye göre İstanbul'un Avrupa yakası ve
Trakya bölgesi için 700 bin küçükbaş ve 36 bin büyükbaş kurbanlık için ithalat izni verildi. Küçükbaşların 300 bini bu hafta sonu gelmiş olacak.
Mübarek
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala vatandaşlarda
tatlı bir telaş başladı. Kesim için uygun fiyatta hayvan arayan vatandaşlar fiyatların yüksek olmasından şikâyet ederken, satıcılar da hayvanlarını satamamaktan muzdarip.
Kurbanlık fiyatlarının et fiyatlarındaki artışa paralel olarak bu yıl geçen yıla oranla yüzde 30 daha pahalı olacağını belirten besiciler, geçen yıl 550-600 TL'ye satılan bir küçükbaşın fiyatının bu yıl 700 ile bin lira arasında değişeceğini belirtiyor. Bu yıl Doğu'dan gelen hayvanların Avrupa yakasındaki
pazarlara girmemesinin fiyatlara yansıyacağını belirten besici Levent Sepetçi, "Şayet bu yıl, kontrollü olarak havyan geçişleri sağlanmış olsaydı fiyatlar bir nebze olsun aşağı çekilirdi." dedi. Yurtdışından ithal edilen angusların fiyatları düşürmek için bayramdan birkaç gün önce piyasalara sürüleceğine dikkat çeken Sepetçi, bu hayvanların satışının da istenilen seviyede olmayacağını öne sürdü. Edinilen bilgiye göre
bakanlık vatandaşların kurban alımını kolaylaştırmak için angusları bayrama sayılı günler kala 2 bin ile 2 bin 500 TL arasındaki fiyatlardan piyasaya sürecek. Belediyelerin besicilerden aldığı yüksek kira bedelinden de şikâyet eden Sepetçi, "Belediye benden 40 metrekare için 4 bin TL bedel alıyor. Biz de ister istemez bu rakamları satışa yansıtmak durumundayız. Aksi halde hiç para kazanamayız." diyor.
250 KİLOLUK KURBANLIK 5 BİN TL
Anadolu yakasındaki kurban pazarlarında da fiyatlar el yakıyor. Küçükbaş hayvanların ortalama fiyatı 600 TL ile bin TL arasında değişiyor. Büyükbaş kurbanlıkların fiyatı ise geçen yıla göre yüzde 30 daha pahalı. 250 kiloluk bir kurbanlık almak isteyen vatandaşın 5 bin TL'yi gözden çıkarması gerekiyor. Pazarda en düşük büyükbaş kurbanlığın fiyatı 3 bin liradan başlarken en pahalı 8 bin TL'ye kadar çıkıyor. Geçen yıl Kurban Bayramı'nda kurbanlık hayvanın et kilosu 13 TL'ye kadar düşmüşken bu yılki büyükbaş kurbanlık havyanın et kilosu 20-22 TL arasında değişiyor. Anadolu yakasına Ağrı'dan 38 büyükbaş hayvan getiren Mustafa Belge, beklentilerinin hayvanlarının tamamını satmak olduğunu söyledi. Fiyatların geçen yıla oranla 1-2 bin TL yüksek olacağını da kaydeden Belge, "İthal hayvan getirilmeden önce fiyatlar daha yüksekti. Fiyatların bu kadar yüksek olması hayvan sayısının az olmasından kaynaklanıyor." ifadesini kullandı.
Anadolu'nun birçok ilinde de besiciler hayvanlarını pazara çıkarmaya hazırlanırken, vatandaşlar fiyat araştırması yapmaya başladı.
Büyükbaş hayvanların fiyatlarının et verimine göre değiştiğini belirten Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DATÜBB) Genel Başkanı Nazmi Ilıcalı, pazarlarda 10 bin TL'ye kadar büyükbaş hayvan bulunabileceğini söyledi. Türkiye'ye yetecek kadar kurbanlık hayvanın bulunduğunu ve paniğe gerek olmadığını belirten Ilıcalı, her yıl Kurban Bayramı öncesi hayvan sayısı ve kurbanlık hayvanların fiyatlarıyla ilgili çeşitli polemiklerin oluştuğunu söyledi. Özellikle 'kurbanlık hayvan sıkıntısı var' şeklindeki söylemlerin vatandaşı yanlış yönlendirdiğini ve spekülatörlerin işine yaradığını kaydeden Ilıcalı, "Kurbanlık fiyatlarında geçen yıla oranla yüzde 20-25 oranında bir artış olacak ancak bu artışın hayvan azlığıyla bir alakası yok." dedi.
Kayseri Ticaret Borsası Başkanı
Şaban Ünlü de
ithal et ve ithal canlı hayvan girişinin kurbanlık fiyatlarını düşürmesini beklemediklerinin altını çizdi.
Satış merkezlerine ilgi yok
Bunun yanında bu yıl Anadolu yakasından Avrupa'ya hayvan geçişlerinin olmaması belediyeleri de olumsuz etkiledi. Önceki yıllarda besicilerden yer karşılığında 2 bin ile 4 bin TL arasında bedel alan belediyeler, Anadolu yakasından hayvan geçişi olmaması karşısında önemli bir gelirden oldu. Geçen yıl kurban satış yerlerini bayramdan bir ay önce sattıklarını belirten bir belediye görevlisi, bu yıl son 10 güne girilmesine rağmen ilginin yetersiz olduğunu belirtti.
Küçükçekmece Belediyesi tarafından kurulan 420 çadırlık alana şu ana kadar sadece 17 kişi başvuru yaptı. Geçen yıl ise aynı pazar için binlerce kişi başvurmuş ve yerler
kura ile belirlenmişti.
Mehtap TV'de yayınlanan Çınaraltı Programında Kurban ibadeti hakkında merak edilenler cevaplanmıştı: