Buna rağmen hisseleri işleme açmayan yönetimin 18 bin yatırımcının zararından sorumlu olduğu belirtiliyor. Yatırımcılar dava açabilecek.
Bank Asya hakkında aldığı hukuka aykırı işlem sırası kapatma kararları ile yatırımcılara ‘ne oluyor’ dedirten Borsa İstanbul yönetimi, 14.8.2014’te aldığı ‘işlem sırasının kapalılık halinin devamı’ kararından önce Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından hukuka uygun hareket etmesi konusunda uyarılmış. Ancak bu uyarıya rağmen yaklaşık 18 bin yatırımcısı bulunan Bank Asya hisse senedinde işlem yapma olanağı sunmayan Borsa İstanbul yönetiminin 14.8.2014 ila 15.9.2014 döneminde yaşanan mağduriyet ve zararlardan sorumlu olduğu belirtiliyor.
Bugün Gazetesi’nde 16.10.2014’te çıkan haberde Borsa İstanbul Genel Müdürü İbrahim Turhan’ın 15.9.2014’te SPK’ya yazdığı bir yazı ile Bank Asya hisse senetlerinin işlem sırasının kapalılık halinin devam etmesi ve bu süreçte Borsa bünyesinde veya Borsa dışında alım satım işlemine konu olmaması için Borsa İstanbul yönetimince alınacak kararların ilgili hukuk kurallarından ‘istisna’ tutulması istediği kamuoyuna duyurulmuştu. Bürokrasi tarihinde eşine az rastlanır bu talebin arka planını araştırıldığında çok daha vahim tespitlere ulaşıldı. Buna göre; Borsa İstanbul 15.9.2014’te Bank Asya hisse senetleri için işlem sırası açmamak ve yatırımcılara işlem yapma imkânı sunmamak adına ilgili hukuk kurallarına aykırı karar almadan önce 14.8.2014’te Bank Asya hisse senedi işlem sırası hakkında alacağı hukuka aykırı kararlar için SPK’dan ‘olur’ isteyen bir yazıyı SPK’ya fakslıyor. Konunun aynı gün içinde Borsa İstanbul Yönetim Kurulu’nda karara bağlanacağını öğrenen SPK, Borsa İstanbul’a konuya ilişkin 19.7.2002 tarih ve 35/1059 sayılı ilke kararını ve 11.4.2003 tarih 20/429 sayılı kurul kararını izah ettikten sonra bu kurallara uygun hareket edilmesi gerektiğini Borsa İstanbul’a aynı gün içinde faksla bildiriyor. Ancak SPK’nın mevzuat hakkında bilgilendirmesine ve uyarısına rağmen Borsa İstanbul yönetimi hukuka aykırı karar almaktan vazgeçmiyor.
5 gün kapatılan banka hisselerinin 6. iş günü Borsa İstanbul tarafından herhangi bir pazarda veya platformda işlem sırası açılmaması ve yatırımcılara işlem yapma olanağı sunulmaması, söz konusu SPK kararlarına aykırılık teşkil ediyor. Ayrıca Bank Asya hisse senedinde Borsa dışında işlem yapılmasının yasaklanması da Borsa tarihine kara bir leke olarak geçecek nitelikte bir karar. Borsa İstanbul’un 14.8.2014 tarihli yazısından bankanın işlem sırasının açılmaması için ‘ortaklık yapısındaki belirsizlik’ iddiası hariç başka bir gerekçenin bulunmadığı da net bir şekilde anlaşılıyor. Hâlbuki o tarihte Bank Asya’nın ortaklık yapısında herhangi bir belirsizlik yok. İşlem sırasının açıldığı 15.9.2014’teki ortaklık yapısı da aynı. Belirsizlikten kasıt gerekli özel durum açıklamaları, ortaklık görüşmeleri ise bu konuda Borsa’da yaşanmış yüzlerce örnek olay var. Ortaklık görüşmesi yürüten başka bir şirketle birleşme veya devralma görüşmeleri yürüten yüzlerce şirkette işlem sırası 15-20 dakikadan fazla kapalı tutulmadı. 15-20 dakikalık işlem sırası kapatma kararlarının hiçbirisinde de gerekçe olarak ‘ortaklık yapısındaki belirsizlik’ gösterilmedi.
SPK’nın bilgi ve uyarısına rağmen Bank Asya hisse senetlerinde işlem yapma olanağının tanınmaması nedeniyle mağdur olan yerli ve yabancı yatırımcıların başta Borsa İstanbul Genel Müdürü İbrahim Turhan ve Borsa Yönetim Kurulu üyeleri hakkında maddi tazminat davaları açabilecekleri belirtiliyor.
ZARAR GÖREN YATIRIMCILAR DAVA AÇABİLECEK
Borsa İstanbul, Bank Asya hisselerini işleme kapatma kararından zarar gören yerli ve yabancı yatırımcıların başta Borsa İstanbul Genel Müdürü İbrahim Turhan ve Borsa Yönetim Kurulu üyeleri hakkında maddi tazminat davaları ile idari sorumluluk davaları açabilecekleri belirtiliyor. Turhan’ın hukuka aykırı iş yapmasında 2 gerekçe olabileceği düşünülüyor. Birincisi, daha önce Merkez Bankası başkanı olma talebi geri çevrilen Turhan’ın Bilim ve Sanat Vakfı’ndan tanıdığı Ahmet Davutoğlu’nun başbakan olmasıyla tekrar beklentiye girmesi. İkinci olarak ise Exen İstanbul’dan yaklaşık 1,5 milyon TL’lik ev satın alan İbrahim Turhan’ın aylık ortalaması 50 bin TL’ye gelen işini Borsa İstanbul’da devam eden Başbakanlık Teftiş Kurulu denetimi sonucu hazırlanacak rapor gerekçe gösterilerek kaybetme ihtimalinin ortaya çıkması. Bank Asya hakkında hukuka aykırı olarak karar alan yönetim kurulu üyeleri arasında Borsa İstanbul AŞ ve Merkezi Kayıt Kuruluşu AŞ Yönetim Kurulu üyeliklerinden istifa etmeden Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun özel kalem müdürlüğüne atanan Seyit Ahmet Işkın, halen Katılım Bankaları Birliği’nde genel sekreterlik görevini de yürüten Osman Akyüz, Birler Gıda firmasının sahibi Mustafa Büyükabacı, Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Melikşah Utku ve Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nda başkan danışmanı Talat Ulussever de bulunuyor.ZAMAN