Kurum yetkilileri,
hastalarla tek tek görüşerek hangi işlemlerin yapıldığını sordu. Sonuç:
Adana'ya hayatında hiç gelmeyen bir doktorun sahte kaşesiyle 800 hasta
tedavi edilmiş gibi gösterilmiş ve devletten 220 bin TL haksız
kazanç sağlanmış.
-Özel sağlık kuruluşlarına yönelik denetimleri sıklaştıran Sosyal
Güvenlik Kurumu (
SGK), Adana'da duyanları hayrete düşüren bir
fatura yolsuzluğu tespit etti. İlde faaliyet gösteren bir tıp merkezinin, Adana'ya hiç gelmeyen G.Ü. isimli bir doktorun kaşesini kullanarak 800 hastayı muayene etmiş gibi gösterdiği ve devlete 220 bin TL fatura kestiği ortaya çıkarıldı. Tıp merkezine yaklaşık bir yıllık cirosuna denk tutarda 2,3 milyon TL'lik ceza kesildi.
SGK Adana İl Müdürü
Muhammed Gerçek'in verdiği bilgiye göre olay şöyle gelişti: SGK yetkilileri, söz konusu tıp merkezinden gelen 4 bin TL'lik faturayı incelemeye aldı. Faturada, hastaya sintigrafi (nükleer tıpta kullanılan bir tetkik) çekildiği yazıyordu. Yetkililer, hastayı arayarak rahatsızlığını, gittiği doktoru ve işlemleri sordu. Hasta, tıp merkezine 'grip şikâyetiyle' gittiğini söyledi.
Soruşturmayı derinleştirme kararı alan SGK, 500 hasta ile yüz yüze görüşme yaparak tıp merkezinde hangi işlemlerin yapıldığını tek tek ortaya çıkardı. İl Müdürü Muhammed Gerçek, hastaların yüzde 95'inin faturalarda beyan edilen işlemleri yalanladığını aktardı. Bu işlemleri yaptığı belirtilen doktor G.Ü.'nün de söz konusu tıp merkezinde çalışmadığı tespit edildi. İstanbul'da yaşayan doktorla irtibata geçip kendisini Adana'ya davet ettiklerini dile getiren İl Müdürü, "
Hekim arkadaşımızın İstanbul'dan Adana'ya ilk defa gelişi bize bilgi vermek için oldu. Tıp merkeziyle
anlaşma yapıp yapmadığını sorduk. İstanbul'da görüştüklerini, ancak anlaşamayarak vazgeçtiğini söyledi." dedi. SGK, tıp merkezinin yöneticileri ve G.Ü. isimli doktorun kaşesiyle hasta tedavi eden bir doktor hakkında savcılığa şikâyette bulundu. Söz konusu tıp merkezi hakkında başka suistimal vakalarının da ortaya çıkarıldığını aktaran Muhammed Gerçek, "Daha önce
hastane kayıtlarına giren birçok hastanın TC kimlik numaraları ile yeniden tedavi yapılmış gibi gösterildiğini tespit ettik. Söz konusu tıp merkezine 2,3 milyon liranın üzerinde ceza kestik. Bu ceza merkezin bir yıllık cirosuna tekabül ettiği için tıp merkezini kapatmak zorunda kaldılar." açıklamasını yaptı.
Öte yandan Malatya'da, SGK'yı 'sahte reçete ve raporlarla' 4 milyon lira zarara uğrattıkları iddiasıyla gözaltına alınan 26 kişiden 10'u tutuklandı. Zanlılardan İ.B., M.U., O.P., Ü.K., T.E., E.Y., S.R.L., İ.D., R.Ü. ve H.A.,
nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
AA