SHGM’den yapılan açıklamaya göre, Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi ve Rusya Federasyonu Sivil Havacılık Otoritesi Genel Müdür Yardımcısı Oleg Demidov başkanlığında, her iki ülkenin sivil havacılık heyetlerinin katılımıyla 3-4 Nisan 2013 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilen müzakereler sonunda imzalanan “İkili Havacılık Anlaşması” ile havacılıkta kapsamlı bir işbirliği kararı alındı.
İmzalanan anlaşmaya göre; İstanbul'dan Krasnodara'a 2, Ufa'ya 2, Kazan'a 4, Omsk'a 4 ilave frekans tahsis edilirken, Trabzon'dan Krasnodar, Rostov ve Soçi'ye 7'şer, Ankara'dan Moskova, Krasnodar, Rostov, Soçi için de 7'şer frekans olmak üzere toplamda 61 frekans ilave hak elde edildi.
RUSYA'DAN SAMSUN, NEVŞEHİR VE GAZİANTEP'E KISITLAMA OLMAKSIZIN SEFER
Anlaşma kapsamında ayrıca, Samsun-Krasnodar ve Türkiye'deki noktalardan Rusya Federasyonu'ndaki Vladivostok noktasına tayin edilen havayolu sayısı ve frekans kısıtlaması olmaksızın sefer düzenlenebilmesine imkan sağlanırken Rusya'dan Samsun, Nevşehir ve Gaziantep'e kısıtlama olmaksızın seferler yapılabilmesine karar verildi.
RUSYA HAVA SAHASINDAN 8 ÜLKEYE FREKANS KISITLAMASIZ UÇULABİLECEK
Rusya'nın hava sahasını kullanarak diğer ülkelere yapılacak uçuşlar konusunda da anlaşarak havacılıkta çok stratejik bir işbirliğine adım atıldı. Bu kapsamda, Türk havayolu işletmeleri CIS ülkelerine (Azerbaycan, Beyaz Rusya, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan, Tacikistan, Rusya Federasyonu) uçuşlarında Rostov FIR'ı frekans kısıtlaması olmaksızın kullanılabilecektir.
UZAK DOĞU UÇUŞLARINDA TRANSSİBİRYA HAVA SAHASI KULLANILABİLECEK
Diğer taraftan, Tokyo, Osaka, Bişkek-Ulanbator seferlerinde haftada 21 frekansa kadar Transsibirya hava sahası kullanılabilecek olup, Pekin, Şangay, Seul seferlerinde de mevcut güzergahlara alternatif olarak Transsibirya hava sahası frekans durumuna bağlı olarak kullanılabilecektir.
İmzalanan mutabakat zaptı ile ayrıca tayin edilen işletmelerin üçüncü taraf dâhil olmak üzere kod paylaşımı uygulamalarına katılabilmesine de karar verildi. Ayrıca, her iki ülkenin yoğun uçuş trafiğinin talebe bağlı olarak düzenli olarak güncellenmesi ve çözümlerin kısa sürede üretilmesi amacıyla Türkiye ve Rusya arasında yılda en az bir defa müzakerede bulunulması maddesi de anlaşmaya eklendi.