Petrol fiyatlarındaki yüksek ateş borsaları da yakıyor. Pahalanan
hammadde fiyatları ve enflasyon endişeleri
piyasaları olumsuz etkilerken, özellikle petrolün 130 doların üzerine çıkması tedirginlikleri zirveye taşıdı.
Cuma günü ABD borsalarında yaşanan yüzde 1'in üzerindeki hızlı düşüşün ardından bugün de global piyasalar güne keyifsiz başladı.
Asya borsalarında son 6 haftanın en büyük düşüşü yaşanırken,
Avrupa borsaları da güne düşüşle başladı.
İMKB'de ise çok daha hızlı bir düşüş yaşanıyor.
Petrol fiyatlarının geçtiğimiz hafta 135 dolara kadar çıkarak
rekor kırması ve fiyatların 130 doların altına inmemesi piyasalarda endişelere neden oluyor. Özellikle yükselen maliyetlerle birlikte enflasyonun artması, hammadde fiyatlarının yükselmesi ve şirketlerin gelirlerindeki azalış beklentileri
hisse senedi piyasalarını olumsuz etkiledi. Cuma günkü düşüşlerin ardından bugün de olumsuz
görünüm devam ederken, uzmanlar, özellikle enflasyon tedirginliğinin piyasalarda etkili olduğunun altını çiziyor.
BNP Paribas yatırım yöneticisi Koshi Kumagai, "enflasyon gerçekten büyük bir problem ve yüksek enflasyon şirketlerin kârlarını düşürüyor" derken, kurum olarak Asya borsalarında alım yapmak için iyi bir neden göremediklerini anlattı.
TÜRKİYE'DE DÜŞÜŞ DAHA HIZLI
Global piyasalardaki sıkıntı Türkiye'de fazlası ile hissediliyor. Özellikle iç siyasi gündemin de son derece hareketli olduğu piyasada yatırımcılar yeni pozisyon açmak yerine pozisyon
kapatmayı
tercih ediyor.
Borsadan çıkan para genel olarak gecelik repoya giderken, İMKB
Ulusal 100
endeksi de yaklaşık son iki ayın en düşük seviyesine indi.
Cuma günü 40 binin hemen altından kapanan ve haftalık bazda yüzde 5.7 değer yitiren borsa, bugün ise gelen
satışlarla 39 bin sınırına kadar çekildi. Endeks ilk seansın kapanışında yüzde 1.6 kayıpla 39 bin 321 puana indi. Borsada son bir ayda yaşanan kayıp ise yüzde 10'a dayandı.
Borsada siyasetin etkisinin yoğun bir şekilde hissedildiğini anlatan uzmanlar, özellikle
kapatma davası ve sonrasına yönelik belirsizliklerin piyasada sıkıntı yarattığını belirtiyor. Bunun yanında yüksek faizler de borsayı
baskı altında tutmaya devam ediyor.
38 BİNE İNEBİLİR
Hedef
Menkul Değerler'in raporunda
Anayasa Mahkemesi’nin
türban düzenlemesinin iptali davasında vereceği karara kadar piyasadaki olumsuz havanın devam edeceği belirtildi. Raporda şu ifadeler kullanıldı:
"Bu da Haziran ayının ilk haftasını bulacaktır. Kısa vadede faizlerdeki yüksek seviyelerin devamı hisse senetlerine olumsuz yönde etkide bulunmayı sürdürecekken, bu hafta yurtdışında oldukça yoğun bir data akışının bulunması ise dalgalanma boylarını artırıcı yönde etki yaratacak. Haftanın ilk yarısında 39,000-41,000 bandının etkili olmasını bekliyoruz. Alım yaratacak çok önemli bir haber akışı olmadığı sürece sırasıyla 41,000 ve 41,800 dirençleri satış fırsatı için değerlendirilebilir. Haftalık bazlı marj beklentimiz 38,000-41,800 aralığıdır."
KALANLAR DA ELDEN GİDEBİLİR
Turkish
Yatırım Finansal
Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, geçen hafta piyasaların kaşıkla aldığını kepçe ile verdiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
"İMKB son 6 haftalık kazancını, geçen haftada geri verdi. İMKB, 1
Nisan’da işlem gördüğü noktalara geri döndü. Dow Jones son 4.5, S&P son 4 haftalık kazancını geri verdi. ABD ise 16 Nisan’da işlem gördüğü noktalara geri döndü. Geçen hafta kısaca “giden gitti”. Bu hafta ise geçen hafta gidenler geri gelecek mi? Geri gelirse tepki mi yoksa çoşku şeklinde mi olacak? Yoksa kalanlar da gidecek ve
Mart’ın ortasındaki rakamlarla geri mi döneceğiz. Bu saydığımız 3 koşuldan biri bu hafta cereyan edecek. Gidenlerin gelebileceği ya da kalanların da gidebileceği bir haftadayız.
İMKB haftaya satış baskısı ile başladı ve hafta içinde 39 bin 500-38 bin 500 bandını
test edebilir. Giden gelebilir ama beklentimiz kalanların da gidebileceği yönündedir."