İmza töreni,
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı
Taner Yıldız'ın şahitliğinde gerçekleştirildi. Bakan Yıldız,
imza töreninde yaptığı konuşmada, ABD'de yeni geliştirilen bir metodun, Avrupa'da da uygulanmasının
Türkiye ile hemen hemen aynı tarihlerde sürdürüldüğünü ve böylelikle Türkiye'nin bu uygulamaların Avrupa'da gerçekleştiği ilk altı ülkeden biri olacağını söyledi.
Söz konusu anlaşmanın, kayaların arasında kalmış ve petrol, gaz olduğundan
ümit kesilmiş kuyularda bir
arama faaliyetini içerdiğini anlatan Yıldız, ''Bunun bir yıllık bir deneme süresi olacak. Türkiye'nin birkaç bölgesinde olacak bu. Özellikle,
Trakya ve
Güney Doğu
Anadolu Bölgesi gibi..'' dedi.
-TPAO GENEL MÜDÜRÜ UYSAL-
TPAO Genel Müdürü Mehmet
Uysal da bu metodun petrol ve
doğal gaz
üretiminde yeni geliştirilen bir yöntem olduğunu belirterek, Türkiye'de bunun ilk uygulamasının TPAO ve Transatlantic
Petroleum Ltd. arasında gerçekleştirileceğini söyledi.
Bu nedenle, son derece heyecanlı olduklarını belirten Uysal, ''ABD'nin 100 yıllık ihtiyacını karşılayacak rezervler bu metodlarla ispatlanmış ve hazır hale getirilmiştir. Türkiye'de bu konuda zengin bir potansiyele sahip. Bizde bu potansiyeli hizmete sunduğumuzda ülkemizin doğal gaz ve petrol faturalarında oldukça ciddi indirimler yapmayı planlıyoruz'' diye konuştu.
Transatlantic Petroleum Limited Yönetim Kurulu Başkanı Malone Mitchell da Türkiye'nin potansiyeli bulunduğunu ancak bunun hayata geçmesi için ilk olarak liderlik gerektiğini söyledi.
Mitchell, ''Bu proje başarı ile başlıyor. Bu önemli projede TPAO ile çalışmaktan gururlu ve heyecanlıyız'' dedi.
-MUTABAKAT ZAPTI-
Alınan bilgiye göre, ABD'de petrol ve doğal gaz aramacılığında, son dönemlerde gözlenen en önemli gelişmeler ''Unconventional Rezervuarlar''da yürütülen petrol ve doğal gaz üretim çalışmaları oldu. Türkiye'de de aynı tür rezervuarlara yönelik yürütülen incelemeler kapsamında, TransAtlantic Petroleum ve TPAO arasında bir süredir müzakerelerde bulunularak, imza altına alınmak üzere, bir MOU metni oluşturuldu.
TransAtlantik Firması, Türkiye'de çeşitli üretim sahalarına sahip olmakla birlikte, ABD,
Romanya ve Fas'da yer alan ruhsatlarda da arama faaliyetlerine devam eden uluslararası entegre bir şirket.
MOU kapsamında, Güney
doğu Anadolu Bölgesi ve Trakya Bölgesi'nden seçilecek birer adet ruhsat alanında,
teknik operasyonlara 2010 yazı ortasında başlanması ve
pilot çalışma niteliğindeki ilk operasyon programının, bir yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Bu ilk pilot çalışma, toplamda 4 adet yeni kuyunun kazılmasını ve şu ana kadar hiçbir üretim sağlanamamış 4 adet eski, terk edilmiş kuyuya da yeniden operasyonlar yapılması işlemlerini kapsıyor. Bu kuyulara basınçlı su ve özel bir kum karışımı enjekte edilmesi ile hidrokarbon potansiyeli taşıyan tabakaların çatlatılması (hydro-fracture) ve bu operasyonların neticesinde söz konusu jeolojik birimlerden üretim sağlanması hedefleniyor.