Sadece ailenin
küçüklerine yapılan bayramlık
alışverişi dahi bütçeleri sarsabiliyor. Yalnız
giyimle ilgili püf noktalarının bilinmesi halinde kaliteyi ucuza almak da mümkün. Hatta bilinçli bir
tüketici cebini sarsmadan aradığı kaliteyi pazarlarda bile bulabilir. Son yıllarda hızla artış gösteren, geniş bir
ürün yelpazesine sahip pazarlarda bugün
ihraç fazlası ünlü markaları da görebiliyoruz.
Peki, kaliteli ürünleri pazardan ucuza alabilmek için nelere dikkat edilmeli? Bir
kıyafetin kaliteli olup olmaması
kumaşına, beden üzerindeki duruşuna ve dikiş detaylarına bağlıdır. Bu üç unsurun mükemmelliği ve uyumu müşteriyi kendisine çeker. Kumaşı çok kaliteli olsa da bedenimize oturmayan, bedenimize otursa da
ilik yerleri tam
temizlenmemiş bir
ceketi almak istemeyiz. Pazardan ya da mağazadan yapılan giyim alışverişlerinde evvela bu üç unsura bakılmalıdır. Örme sınıfında yer alan eşofman, pijama, bebek kıyafetleri, bluzlarda kullanılan kumaşların tutumu yumuşak, yüzeyi temiz olmalıdır. Kumaş ne çok sıkı ne de çok gevşek olmalıdır. İlmekler düzgün örülmüş olmalı, dikişle uyum sağlamalıdır. Özellikle erkek sweat, eşofmanlarda
tercih edilen enine çizgili kumaşların dikimi desenlere uygun olmalıdır. Aksi halde kıyafet
estetik durmadığı gibi yıkama sonrası yan dikişlerde kaymalar olur. Kışlık çocuk üst giyiminde sıkça kullanılan kalın örme kumaşların
pamuk ağırlıklı olmasına dikkat edilmelidir. Dokunulduğunda ele kayganlık hissi veren sentetik ağırlıklı kıyafetler kullanım esnasında çocuk cildine zarar verebilir, çok sık terlemeye sebep olur. Özellikle bebek ve çocuk kıyafetlerinde kullanılan kumaşlar pamuklu ve yumuşak tutumlu olmalıdır. Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da eşofman ve sweatlerde kullanılan kumaşların iç yüzeylerinin tam temizlenmiş olmasıdır. Temizliği tam yapılmamış olan iç yüzeyler zamanla dökülür, cildi rahatsız eder, yıkamayla kumaş incelir.
Aksesuarları
kontrol edin
Tüm bunlarla birlikte alınan kıyafetin dikiş detaylarına da dikkat edilmelidir. Dikişler muntazam olmalı, yaka,
manşet ve ilik kısımları ipliklerinden temizlenmiş olmalıdır. Aksesuar ve baskıların sağlamlığı tırnakla kontrol edilebilir. Fermuar kısmı mutlaka birkaç defa açılıp kapatılarak denenmelidir. Düğmelerin tam olmasına da ayrıca bakılmalı, yedek düğmeli modeller tercih edilmelidir. Kıyafetlerinizi eğer pazardan alıyorsanız kaliteli ve ürünlerinden emin olduğunuz birkaç yer belirleyin ve devamlı olarak oralardan alışveriş yapmaya çalışın. Böylece kıyafetinizi değiştirmek istediğinizde sorun yaşamazsınız.
Kötü
koku,
boya artığı habercisi
Dokuma kumaş kategorisinde değerlendirilen
gömlek, etek, ceket, pantolon cinsi kıyafetleri pazardan alırken çok dikkatli olunmalıdır.
Likralı tipleri hariç esnekliği örme kıyafetlere göre daha az olan bu giyimlerin bedene tam oturmasına dikkat edilmelidir.
Kıyafet mutlaka giyim kabininde denenmeli, rahat olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Eğer omuz, bel ve basen kısımlarından dar geliyorsa yıkamayla beraber kumaşın çekebileceği de hesaba katılarak bir üst beden tercih edilebilir.
Kıyafetlerde kullanılan kumaşların tutumu yumuşak, yüzeyi temiz olmalı ve kötü kokmamalıdır. Kimyasalı andıran kötü kokular özellikle koyu renklerde boya artıklarının habercisidir, cilde temasıyla kaşıntı ve kızarıklık olabilir.
Koyu renklerde kumaşın tırnakla çizilmesiyle yüzeyde iz kalmamalıdır. Koyu renklerin sıklıkla kullanıldığı etek ve pantolonlarda bu husus göz ardı edilmemelidir.