Ambarlı Elektrik Santralinde kullanılmak üzere
ihalesi yapılan 350 bin ton fuel-oil alımında
sözleşmeye aykırı hareket edildiği gerekçesiyle yüklenici
firma PO hakkında ''1 yıl'' süreyle tüm kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılma yasağı getirildi. Söz konusu
yasak kararının yayımlanmak üzere Resmi Gazete'ye gönderildiği belirtildi.
İnceleme kapsamında 17 Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) yetkilisi hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.
Suç duyurusunun edimin ifasına fesat karıştırmak suçlamasıyla yapıldığı öğrenildi. Söz konusu suç TCK'nın 236'ncı maddesinde düzenleniyor. Maddeye göre edimin ifasına fesat karıştıran kişi 3 yıldan 7 yıla kadar
hapis cezasıyla cezalandırılyor.
Alınan bilgiye göre,
İstanbul Haramidere mevkiinde kurulu Ambarlı Elektrik Santralının fuel-oil ünitelerinde kullanılan 6 nolu fuel-oil içindeki ''kükürt'' emisyonunun, çevre ve insan sağlığını etkilediği şeklindeki basında çıkan haberler ve İstanbul İl
Hıfzıssıhha Kurulunun ikazı üzerine, EÜAŞ Genel Müdürlüğünce fuel-oil 6 ile maliyeti aynı ancak kükürt oranı daha düşük olan fuel-oil 5
yakıtının kullanılması kararlaştırıldı.
Bu çerçevede
işletmede fuel-oil 5 yakıtının kullanılması için
teknik şartnamelerde gerekli değişiklikler yapıldı.
Bu karara istinaden, birincisi
Mart 2008'de 500 bin ton, ikincisi
Aralık 2008'de 350 bin ton olmak üzere iki ayrı ''5 nolu fuel-oil'' alım ihalesi yapıldı ve ihaleleri tek katılımcı olarak PO kazandı.
Bir süre sonra
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına ''Şartnameye aykırı akaryakıt teslim alındığı ve alınan ürünlerin hava kirliliğine neden olduğu'' şeklinde yazılı ihbar gelmesi üzerine Bakanlık müfettişlerince inceleme başlatıldı.
Yapılan incelemelerde ''söz konusu ihbarın doğru olduğunun tespit edilmesi'' üzerine
soruşturma açıldı.
Soruşturmada; ''Ambarlı İşletme Müdürlüğünün fuel-oil ünitelerinde kullanılmak üzere ihalesi gerçekleştirilen fuel-oil 5 alımında, ihale ilanına, teknik şartnameye ve sözleşmeye aykırı olarak kükürt oranı yüksek fuel-oil 6 teslim alındığı, ihaleye PO tarafından başka firmaların katılımının engellendiği, bunun ihale mevzuatına aykırı olması yanında kükürt salınımının çevre insan sağlığına zarar verdiği'' tespit edildi.
Bu çerçevede, kükürt emisyonu düşük olan yakıt türüne geçilmesine rağmen, bazı EÜAŞ yetkililerinin görevlerini yerine getirmemeleri, yüklenici PO firmasının sözleşme hükümlerine uymaması üzerine 17 EÜAŞ yetkilisi hakkında idari ve cezai işlem başlatılarak
Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.
Ayrıca yüklenici PO hakkında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca 4735 Sayılı
Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 25, 26 ve 27. maddelerine göre tüm kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılmaktan ''1 yıl'' süreyle yasaklama kararı alındı.
Öte yandan ''ortaya çıkan fiilin suç oluşturduğu'' kanısıyla PO hakkında ilgili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusu yapılması için gerekli işlemlere başlandı.
Bu arada, 500 bin ton fuel-oil 5 alımında yapılan teslimatların yüzde 80'inin fuel-oil 6 olarak gerçekleştirildiği iddiaları üzerine başlatılan soruşturmanın sürdürüldüğü bildirildi.