Otomotiv Sempozyumu'nun açılışında konuşan Bayer MaterialScienceTürkiye Ülke Müdürü Ömer
Bakır, daha
ekonomik ve çevre dostu otomobiller üretmenin en sürdürülebilir yolunun daha hafif otomobiller üretmekten geçtiğini vurguladı. Özellikle elektrikli otomobillerin gelişimi ve yaygınlaşması açısından hafif malzeme teknolojilerinin hayati önem taşıdığını vurgulayan Bakır, elektrikli otomobillerin menzilinin artması için ağırlıklarının azalması gerektiğinin altını çizdi.
Sempozyumda otomobillerde kulanılan hafif poliüretanlarla ilgili bir sunum yapan Bayer MaterialScience'ın EMEA ve Latin
Amerika bölgeleri Otomotiv ve Taşımacılık sektörleri Polikarbonat Başkan Yardımcısı Dr. Joachim Simon, bugün itibarıyla 600 milyon civarındaki otomobil sayısının 2050 yılında 2,7 milyara yükseleceğini hatırlatarak çevre dostu otomobiller geliştirilmesinin önemini vurguladı. Yeni nesil otomobillerin daha hafif, dayanıklı ve geri dönüştürülebilir malzemelerle üretilmesi gerektiğini aktaran Simon, bu doğrultuda otomobil üretiminde polikarbonat kullanımının giderek arttığını söyledi.
Otomobillerin iç ve dış aksamlarının yanı sıra ışıklandırma ve
elektronik sistemlerinin üretiminde de polikarbonatın kullanıldığını belirten Dr. Joachim Simon, özellikle
tavan ya da
bagaj kapağı gibi kaporta aksamlarında polikarbonat kullanımının önemli ölçüde ağırlık azaltımına ve dolayısıyla
yakıt tasarrufuna imkan tanıdığını söyledi. Polikarbonatın
tasarım ve fonksiyonellik anlamında pek çok avantaj sağladığını hatırlatan Simon, otomobil üreticisi
Mercedes'in yeni nesil SLK modellerinin tavanında kullanılan polikarbonat teknolojisinin bunun mükemmel bir örneği olduğunu aktardı.
Üstü 20 saniyede açılabilen Mercedes SLK otomobiller, Webasto tarafından geliştirilen panoramik tavan seçeneğiyle alınabiliyor. Bayer MaterialScience'ın şeffaf polikarbonat ürünü Makfrolon kullanılarak üretilen bu tavan teknolojisi; hafiflik, kullanım konforu, yüzey kalitesi ve ısı koruması açısından açılabilir sert tavanlarda yeni bir çığır açtı. Cama oranla yüzde 40 daha hafif olan polikarbonat tavan, SLK'nın yakıt tüketiminin ve CO2 emisyonunun düşmesine katkı sağlıyor. Tavanın daha hafif olması ağırlık merkezinin daha aşağı inmesine neden olarak yol tutuş kabiliyetini de arttırıyor.
Mercedes SLK otomobillerde kullanılan polikarbonat tavan, kızılötesi ışınları emen gri tonundaki rengi sayesinde hem dışarının görünmesine olanak tanıyor hem de güneş ışığının sürücüyü ve yolcuyu rahatsız etmesini engelliyor. Böylece panoramik tavan için ek bir perdeye ve dolayısıyla aracın iç hacminden ödün verilmesine gerek kalmıyor.