Saruhanlı
Ziraat Odası Başkanı Aydoğan
Okur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl 25 bin dekar alanda biber üretildiğini ancak üreticilerin maliyetini karşılamadığı için
ürününü hasat etmediğini bildirdi.
Okur, ''Bu yıl ekilen ve kış sezonunda hasadı yapılacak olan biberler tarlada kaldı. İşçilik ve diğer maliyetler yüksek, alıcı ise yok'' dedi.
Saruhanlı'da son yıllarda ekim alanı genişleyen biberin, pamuğa alternatif ürün olarak ekildiğini anlatan Okur, şöyle devam etti:
''Alternatif ve organik ürün bile tarlada kalıyorsa bunun sorumlusu
çiftçi değildir. Çiftçinin tarlası deneme tahtası da değildir. Üreticiler şimdi gelecek yıl ne ekeceğini düşünüyor. Ancak işin içinden çıkamıyor. Ziraat Odası olarak bizler de çiftçiye şunu veya bunu ekin diye öneride bulunamıyoruz. Çünkü önereceğimiz ürünün gelecek yıl kaç para edeceği, piyasasının olup olmayacağı bilinmiyor.
Tarım öyle bir noktaya geldi ki üreticilik tamamen bir şans oyununa döndü.''
Okur, Saruhanlı'daki iklimin ve
toprak yapısının her
mevsim ürün yetiştirmeye uygun olduğunu, Antalya'da şu dönemde seralarda yetişen biberlerin Saruhanlı'da ovada yetiştiğini belirterek, ''Bütün bunlara rağmen bu ürün tarlada kalıyorsa, söylenecek başka bir söz yok'' diye konuştu.
Saruhanlı'nın Lütfiye köyünde biber üretimi yapan çiftçi Hüseyin Erişken ise bu yıl 50 dekar biber ektiğini belirterek, ''Ektiğim ürün bu sene talep görmedi. Tüccar satın almadı. Gelecek yıl biber ekmeyi düşünmüyorum. Ne ekeceğimi de bilmiyorum. Biz tarlada ürettiğimiz biberi 25 kuruştan satamazken, aynı ürün pazarda 70 kuruştan satılıyor''dedi.
AA