Üretilen
organik balın kilosu 200 liradan satışa sunuluyor.
İlçenin Yaylacılar köyünde organik bal üreticiliği yapan
Yüksel İncegümüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çamsu mevkisinde
sertifikalı olarak 6 yıldan beri organik bal
üretimi yaptığını söyledi.
Organik bal üretimini 60 kovanla gerçekleştirdiğini anlatan İncegümüş, ''Bin, bin 200 metre rakımda
arıcılık yapıyorum. Bu yıl hava sıcaklıkları geç arttı.
Dolayısıyla yağmurlu ve
soğuk gün sayısı çok oldu. Yaz ayı neredeyse temmuz ayının ortalarında başladı. Aşağılarda hava kapalıyken, yüksek kesimlerde sis ve yağmur oluyor. Bu hava şartlarında da arı çalışamıyor. Dolayısıyla bal hasadında düşük rekolte oldu. Bal hasadı bu sene çok az'' dedi.
Bal üretiminin mayıs ayı sonunda başlaması gerekirken bu yıl temmuz ayında başladığını ifade eden İncegümüş, ''Normal bir sezonda, arılar üretim alanımızda bulunan 40-50 çeşit çiçekten polen toplayarak bal üretimi yapıyor.
Ama bu yıl arılarımız hava şartlarının etkisi ile bölgedeki çiçeklerin tamamından iyi şekilde faydalanamadı. Kimi çiçekler havaların soğuk ve yağmurlu gitmesi nedeniyle bal özü bile vermedi. Arılar, güneşli havalarda yaptığı balın bir bölümünü de yağmurlu ve sisli havalarda da kendi yedi'' diye konuştu.
İncegümüş,
Rize ili sınırları içinde sertifikalı organik bal üretimi yapan 3 kişi olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
''Organik üretimin normal bal üretiminden daha fazla riski vardır. Hiç kimyasal katkı ve ilaç kullanmıyoruz. Sertifikasız olarak organik kara kovan arıcılığı yapanlar da var. Tabii bunların bizim gibi sertifikaları yok. Biz her yıl sertifika kuruluşu tarafından denetleniyoruz.
Ayrıca balımız da
analiz ediliyor. Ürettiğimiz organik balı 200 liradan satışı sunduk. Sertifikalı organik bal olduğu için satışı kolaylıkla yapıyoruz. Organik
ürün alan şirketler, balı bizden toptan alıyor. Ayrıca yakın çevremize ve
yurt dışına perakende olarak satıyoruz.''