Organize Sanayi Bölgeleri (
OSB) Derneği Başkanı Hüseyin Kutsi
Tuncay, 11 bin 500 yeni bedelsiz tahsis başvurusu aldıklarını söyledi. Tuncay, "10 bin yeni yatırımla en az 100 bin yeni istihdam yolda." dedi.
Diyarbakır OSB'de 80 şirket 160 milyon liralık yatırım yapacak.
-Hükümetin iki ay önce yürürlüğe koyduğu Organize Sanayi Bölgeleri'nde 'bedelsiz
arazi tahsisi' uygulaması müteşebbislerin yatırım potansiyelini ortaya çıkardı. Bedelsiz
arsa teşvikinde sadece iki şart aranıyor. İlki arsayı aldıktan üç yıl sonra
üretime geçmek. İkincisi ise en az 10 kişi istihdam etmek. Şu an
Türkiye genelinde 1 milyon kişinin çalıştığı Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) 10 bin yeni yatırım talebi alındı. Bu da en az yüz bin kişinin daha iş bulması anlamına geliyor.
Organize Sanayi Bölgeleri Derneği Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, en az 10 kişi çalıştıracak 10 bin yeni
atölye ve
fabrikanın yolda olduğunu açıkladı. Hükümetin OSB'lerde bedelsiz arsa tahsisi yapacağını açıklaması sebebiyle Doğu'da bir hareketlilik oluştuğuna vurgu yapan Tuncay, "Şu an valilikler resmi yönetmelik çıkmadığı için yatırımcılardan taahhütname alarak tahsis yapıyor. Bu halde bile bir talep patlaması yaşandığını rahatlıkla söyleyebilirim." dedi. Tuncay'a göre sadece bu yeni adım sebebiyle 11 bin 500 parselin tahsisi, yani 10 bin civarında farklı yatırım yapılacak. "Doğu ve Güney
doğu Anadolu'da yatırımları artıran başka faktörler de mevcut." diyen OSB Derneği Başkanı Tuncay,
kalkınma ajanslarının, siyasi istikrarın, açılan havaalanları ve sınır kapılarının hareketlilikte önemli rol oynadığı kanaatinde.
Diyarbakır
Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Turgut Alaylı da yoğunluğun şehirlerinde de yaşandığını belirterek, "Şu anda müracaatçı 80 şirket var. Herkes ortalama 2 milyon TL yatırım yapmak için sırada." dedi. Sanayi ve
Ticaret Bakanlığı'nın Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki 14 ilde 1.946 hektar alanın,
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 1205 hektar alanın 2011 yatırım programına alındığını açıklaması, yaşanan yoğunluğun boş olmadığını açıklıyor.
Mardin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Nasır Duyan da bu kanaatte. "Çünkü sadece Mardin OSB'de yatırım yapmak isteyen 60
firma var. Yer temininde sıkıntı yaşanıyor." diyen Duyan, ilgiden memnun. Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı
Sinan Hakan ise 46 parsel için 133 firmanın tahsis sırasına girdiğini söyledi. Şu an Türkiye'de 148 aktif OSB bulunuyor. 41 OSB'nin ise altyapı inşa çalışmaları sürüyor. 19 OSB ise planlanma aşamasında.
Ocak-
Nisan 2010'a göre, bu yıl aynı dönemde
Bayburt ve Bingöl'de yüzde 361,
Malatya'da yüzde 327, Bitlis'te yüzde 207, Hakkari'de yüzde 200,
Erzincan'da yüzde 165,
Batman'da yüzde 137,
Sivas'ta yüzde 120,
Gaziantep'te yüzde 99,9 arttı. Ancak mayıs ayında geçici yönetmelikle yürürlüğe alınan 'OSB'lerde bedelsiz arsa tahsisi' uygulaması, yatırımların hız kesmeden devamını sağlıyor.
Hangi şehirdeki Organize Sanayi ne durumda?
Şanlıurfa: Mevcut OSB'de parseller dolu. 1.170 hektarlık ikinci etabın ancak 96 hektarlık kısmında yatırımcılara tahsisler başladı. 15 firma yatırımlarına başlamak üzere.
Ufuk Boru, Zümrüt Tekstil, Gapsan İplik, Akbulut Porselen, Tat
Salça bunlardan bazıları. Hakan
Plastik, 94 milyon liralık yatırım kararı aldı.
Mardin: Şu an boş yer kalmadı, tamamı dolu. OSB'ye 350 dönümlük ilave yapılıyor. 60 firma yatırım için, 40 yatırımcı da tahsis için bekliyor.
Diyarbakır: Son bir yılda 17
işletme açıldı. OSB'de yer yok, 3 bin dönümlük ilave alanda çalışma yürütülüyor. Türkiye'nin en büyük alçı firmalarından birinin inşaatı devam ediyor. Lojistik merkezi de açılmak üzere.
Adıyaman: Kentteki OSB'de yer kalmadığı için ilave alanda çalışma yapılıyor.
Yatırımlar
tekstil alanında yoğun.
Tunceli: OSB için 57 başvuru oldu.
Malatya: 2 organize sanayi bölgesi de doldu. 12 bin dönüm ilave ile üçüncü organize sanayinin temelleri atılıyor. OSB'de tahsis yapıldı, parselasyon devam ediyor. 3. OSB'de planlaması biten 70 parsel tahsis aşamasında.
Elazığ: OSB
rezerv alanları ile birlikte 533 hektar. 1., 2. ve 3. OSB'de toplam 145 parsel mevcut. Bölgedeki firmaların 100'ü üretimde, 11 firma inşaat halinde. 14 firma proje safhasında.
Erzincan: 71 yatırımcıya parsel tahsisi yapıldı. Bunlardan 41'i üretimde, 14'ü inşaat, 29'u proje safhasında.
Gaziantep: OSB'de 5. etap ilave çalışmaları devam ediyor. OSB'de halen 80 bin kişi istihdam ediliyor. 5. OSB için 350 müteşebbis başvurdu.
Batman: Mevcut OSB'de yer kalmadı, ilave arazi çalışmaları sürüyor. Batman OSB 1,5 milyon m² büyüyecek ve şehir konfeksiyon üssüne dönüşecek. Bu sebeple 50 yatırımcı yer istiyor.
Kahramanmaraş: OSB'de 56 sanayi parselinden 37'sinde üretim var, 14 parselde ise inşaat devam ediyor. Topsulku bölgesine 3. OSB kurulacak. Çankırı: 2010 yılında 36 yatırım belgesi verildi. Bu belgelerin 8'i genel teşvikler, 25'i bölgesel teşvikler ve 3'ü
yabancı sermayeli şirketler kapsamında. Verilen belgelere göre toplam yatırım tutarı 797 milyon 629 bin lira.
Antakya: OSB 1.500 dönüm arazi üzerinde. 881 dönümü 62 yatırımcıya tahsis edildi. 41'inde üretim yapılıyor. 7'si inşaat halinde. Tüm parsellerin tahsisi tamamlandı, boş parsel bulunmuyor. 1.100 kişiye istihdam sağlıyor.
Sivas: Sivas OSB'de yer azaldığı için yeni bir alan tahsisi gerekiyor. Bir işletme faaliyette, iki fabrika inşaat aşamasında, iki müracaat var.
Şarkışla OSB'de bedelsiz arsa veriliyor.
Van: OSB'de birinci ve ikinci etapta 80 firma üretimde. 51 parsellik 44 hektarlık arsanın altyapı çalışması başladı. Bunun 5 parselinin tahsisi yapıldı. 133 firma yatırım için sırada.
ZAMAN