Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı
Hilmi Güler,
uranyum zenginleştirmeye ilişkin olarak ''Bu ifadeyi değiştirelim. Oradaki uranyum zenginleştirmesi değil,
yakıt tesisi'' dedi.
Güler, Stratejik Teknik Ekonomik
Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen
Nükleer Enerji Arenası sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Güler, uranyum zenginleştirmesi ile ilgili sorular üzerine şöyle konuştu:
''Bu ifadeyi değiştirelim. Oradaki uranyum zenginleştirmesi değil, yakıt tesisi. İkisi arasında çok büyük fark var. Oradaki çalışmalarımız enerji ağırlıklı ve elektrik enerjisi üretmek üzere yakıt tesisinin kurulması yönünde. Bu konuda zaten önceden başlayan faaliyetlerimiz var, bunlar sürüyor. Yaptığımız çalışmalar tamamen enerji üretime ile ilgili.''
Yakıt üretimi için zenginleştirme faaliyetinin söz konusu olup olmadığı sorusuna da Güler, ''Zenginleştirme genellikle bu enerjinin dışındaki amaçları ifade eden bir kelimedir. Bizim şu anda sürdürdüğümüz çalışmalar elektrik enerjisi üretmek üzere yani enerji sahasında ve
sivil amaçlı olarak bu çalışmaları sürdürüyoruz'' yanıtını verdi.
İlk nükleer tesiste kullanılacak yakıtın
ithal olacağını belirten Güler, ''Bu arada biz kendi uranyum rezervlerimizi de uranyum minerallerini de işliyoruz. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz, ancak bizim ilk anda alacağımız yakıt ithal olacak. Daha sonra yakıt tesisini teknoloji transferi ile kurduğumuzda kendi milli kaynaklarımızı burada kullanma imkanımız olacak'' şeklinde konuştu.
-'İRAN İLE GÖRÜŞMELERİMİZ SÜRÜYOR''-
İran ile yaşanan
doğal gaz sıkıntısına dair bir soru üzerine de Güler, İran ile görüşmelerin sürdürüldüğünü, İran'ın da yoğun kış şartlarından kurtulmak üzere olduğunu ve bunu takip ettiklerini söyledi.
Türkiye'nin, radyoaktif atıkların güvenli bir şekilde yok edilmesine ilişkin anlaşmaya taraf olup olmayacağının sorulması üzerine Güler, ''Gayet tabii üye olmadıklarımıza üye oluyoruz. Biz Uluslararası Atom Enerjisinin kurucu üyesiyiz. Bizim hassasiyetimiz pek çok ülkeden daha fazla. Nükleer atık ve çevre bilinci konusunda çok yoğun bir bilinç düzeyimiz var. Biz ne yaptığını bilen bir ülkeyiz'' diye konuştu.
Hilmi Güler, Global Nükleer Enerji Ortaklığı'na (GNEP) üyelik teklifiyle ilgili olarak da dün bu konuda önemli bir görüşme yaptıklarını ve GNEP'e şu anda aktif gözlemci olduklarını ve bunu
Eylül ayına kadar sürdürmek istediklerini ifade ederek, ''Biz bu noktaya olumsuz bakmıyoruz. Ancak, aktif gözlemci olarak bir süre devam etmeyi uygun buluyoruz'' dedi.
-SAROS'TA ÖNÜMÜZDEKİ AY SONDAJA BAŞLANACAK-
Ege'de petrol ve doğal gaz
aramak üzere Türkiye'ye gelen platformla ilgili de Bakan Güler, Türkiye'nin petrol ve gaz arama çalışmalarına hem kendi topraklarında hem de karasularında ağırlık verdiğini vurgulayarak, bu platformun Saros Körfezi'nde petrol araması yapacağını ve önümüzdeki ay içinde sondaja başlanacağını bildirdi.
Toryuma ilişkin sorular üzerine de Hilmi Güler, Türkiye'nin bu konudaki rezervlerinin gayet iyi olduğunu ve 300 bin tonun üzerinde rezervi bulunduğunu belirterek, geleceğin en önemli yakıt kaynağından biri olan
toryum konusunda ciddi çalışma içinde olduklarını söyledi.
Hilmi Güler, ''Yunanistan'a giden doğal gaz hattının açılması için ne gibi şartlar gerekiyor?'' sorusuna da onlarının şu anda ihtiyacı olmadığını, ancak karşılıklı görüşmelerin sürdüğünü, bu konuda bir sorunun bulunmadığını ifade etti.
AA