Faizleri hızlı düşürmediği için Başbakan Erdoğan’ın sert eleştirilerine uğrayan Merkez Bankası’ndan üstü örtülü faiz ve enflasyon cevabı geldi. Merkez Bankası, eleştirilerin hemen ardından geçen perşembe günü yayınladığı 2014/3729 sayılı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, faizlerin düşmesi için öncelikle enflasyonun düşmesi ve hükümetin yapısal reformları hayata geçirmesi gerektiği mesajını verdi.
Mali disiplin ve tasarruf Raporda, orta vadede mali disiplini kalıcı hale getirecek ve tasarruf açığını azaltacak yapısal reformların güçlendirilmesinin makroekonomik istikrarı destekleyeceği belirtildi.
Raporda, “Bu yönde atılacak adımlar aynı zamanda para politikasının hareket alanını genişletecek ve uzun vadeli kamu borçlanma faizlerinin düşük düzeylerde seyretmesini sağlayarak toplumsal refaha olumlu katkıda bulunacaktır.Bu çerçevede, Orta Vadeli Program’ın gerektirdiği yapısal düzenlemelerin hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır” mesajı verildi.
ENFLASYON DÜŞMELİ
Merkez Bankası, Başbakan'ın, “Yüksek faizin nedeni enflasyon değil, enflasyonun nedeni yüksek faizdir” çıkışına da, teknik dille karşılık verdi, enflasyonda düşüşü görmeden faizi indirmeyeceğini (sıkı duruş) açıkladı.
SIKI DURUŞ SÜRECEK
Bugün'de yer alan habere göre Raporda, ”Enflasyonun bir müddet daha hedefin belirgin olarak üzerinde seyretmesi beklenmektedir. Kurul, bu süreçte enflasyonu etkileyen tüm unsurları yakından izleyecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruşu sürdürecektir” denildi.
ÜSTÜ KAPALI SEÇİM UYARISI
Merkez Bankası, raporunda üstü kapalı olarak önümüzdeki dönemde yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerde popülist politika uygulayarak bütçenin zayıflatılması halinde faizlerde artışa gidebileceği uyarısı da yaptı.
PPK raporunda şu mesaj verildi: “Kurul, maliye politikasına ve vergi düzenlemelerine ilişkin gelişmeleri enflasyon görünümüne etkileri bakımından yakından takip etmektedir. Para politikası duruşu oluşturulurken, önümüzdeki dönemde mali disiplinin korunacağı ve yönetilen/ yönlendirilen fiyatlarda öngörülmeyen bir artış gerçekleşmeyeceği varsayılmaktadır.
Maliye politikasının söz konusu çerçeveden belirgin olarak sapması ve bu durumun orta vadeli enflasyon görünümünü olumsuz etkilemesi halinde para politikası duruşunun da güncellenmesi söz konusu olabilecektir.”