Memur-Sen,
Türkiye Kamu-Sen ve
KESK yöneticileri, Çalışma ve Sosyal
Güvenlik Bakanı
Faruk Çelik başkanlığında yapılan toplantının ardından, kamu çalışanlarına tanınan toplu
sözleşme hakkının
yasal çalışması için ilgili kamu kurumlarının temsilcileriyle 2 günlük bir çalışma yaptı. Çalışmada, taraflar, 29 başlık altında görüşlerini ve beklentilerini ortaya koydu.
Görüşmelerde, memuriyete giriş tarihinden itibaren
sendikaya üye olunması, 100 ve daha fazla kamu görevlisinin çalıştığı işyerlerinin en üst amirleri ve yardımcılarının sendika üyeliği, fonksiyonunu yitirecek kurum idarî kurullarının kaldırılması, toplu sözleşme görüşmelerinin eylül ayında gerçekleştirilmesi konularında büyük ölçüde uzlaşma sağlandı. Konfederasyonlar, memur sendikacılığındaki 11
hizmet kolu esasının devam etmesi gerektiğini belirtirken, kamu kurumları, hizmet kollarının olup olmamasının tartışılması gerektiğini ifade etti.
Sendikalara ödenecek aidatlar ile
Meclis çalışanları, Silahlı Kuvvetler ve emniyetteki
sivil memurlar, gardiyanlar gibi bazı personelin sendika yasağından çıkarılması konusunda taraflar anlaşmaya varamadı. Taraflar arasındaki en önemli görüş farklılıklarından birini toplu sözleşmenin kapsamı oluşturuyor. Konfederasyonlar, toplu sözleşmenin kapsamının malî ve sosyal haklarla sınırlandırılmamasını, kamu çalışanlarının diğer taleplerinin de ele alınabilmesini istiyor. Kamu kurumları ise toplu sözleşmenin kapsamının malî ve sosyal haklarla sınırlı olması gerektiğini belirtiyor. Memur-Sen görüşmelere en çok üyeye sahip konfederasyonun katılmasını isterken,
Türkiye Kamu-Sen ve KESK, üç konfederasyonun görüşmeleri birlikte yürütmesi görüşünü savunuyor. Karşı tarafın tek konfederasyondan oluşmasının pratik ve karar almada etkili olacağını savunan kamu kurumları ise üç konfederasyonun temsilcilerinin görüşmelerde yer almasıyla da 'katılımcı toplu sözleşme' yapılmış olacağı yaklaşımına sahip.
Memur-Sen, genel toplu sözleşme, hizmet kolu toplu sözleşmesi ve belediye toplu sözleşmesi; Türkiye Kamu-Sen, genel toplu sözleşmenin yanında kurumsal sözleşme; KESK, genel, hizmet kolu ve kurumsal toplu sözleşme yapılmasını istiyor. Kamu kurumları ise tek ve genel toplu sözleşme yapılmasını öneriyor. Tarafların anlaşamadığı bir diğer konu da toplu sözleşme görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması halinde kararları bağlayıcı olacak Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun yapısı ve yetkisi. Taraflar ilerleyen günlerde tekrar bir araya gelerek yasaya ilişkin çalışmaları sürdürecek.
AA