Avrupa finans krizi ile ilgili ilk kez resmi değerlendirmede bulunan
Rusya lideri, güçlü
ülkelerin de
avro bölgesinde sorunlu olan ülkelere
destek olmasını talep etti.
Medvedev Rusya'nın da Avro bölgesinin borç sorununun çözümüne
yardımcı olacağını, konu ile ilgili kararın da kısa sürede açıklanacağını söyledi.
Toplam yardım miktarı ile ilgili bir rakam açıklamak için
erken olduğunu ifade eden Rusya lideri, "Önümüzdeki birkaç saat içinde maliye bakanlarımız ve temsilcilerimiz son şekli verecek… Her şey yarın tamamlanmış olacak" dedi.
Kremlin danışmanı Arkadi Dvorkoviç Uluslar arası Para Fonu aracılığı ile Avro bölgesine 10 milyar dolarlık destek sağlayabileceklerini ifade etmişti.
Zirve sonrası düzenlenen basın toplantısında açıklamada bulunan Medvedev,
Yunanistan'ın
borç krizi ve Avro bölgesinin sorunları ile ilgili yoğun değerlendirmelerde bulunduklarını söyledi. Yunanistan yönetiminin önerilen fonları kabul edeceği ve mevcut krizin üstesinden geleceği konusunda ümitli olduğunu ifade eden Medvedev şu şekilde konuştu: "Çünkü Avrupa kıtasının istikrarı ve muhtemel yaşanacaklar ve yeni bir kriz dalgası da buna bağlı."
Rusya,
Brezilya,
Hindistan, Çin ve
Güney Afrika'nın dahil olduğu
BRICS ülkeleri olarak da Yunanistan'da yaşanan krizi ele aldıklarını ifade eden Medvedev, "Burada sağlanacak yardım anlamlı, şeffaf ve hedefe yönelik olmalı" dedi.
Dünya
Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeliği ile ilgili konuda da
anlaşma sağlanmak üzere olduğunu hatırlatan Rusya lideri, 2013 G20 zirvesinin de Rusya'da yapılacağı bilgisini verdi. 18 yıldır DTÖ üyeliği için müzakerelerini sürdüren Rusya'nın Gürcistan'la olan anlaşması da İsviçre'nin aracılığı ile aşıldı.
Gürcistan'la anlaşmanın ardından 10-11 Kasım'da DTÖ Çalışma Grubu toplantısında Rusya'nın üyeliği ele alınacak. Grup çalışma sonuçlarını 15-17 Aralık'ta yapılacak DTÖ bakanlar konferansına sunacak. Rusya parlamentosu alt kanadı Duma'nın DTÖ kararını onaylamasından bir ay sonra da Rusya'nın DTÖ üyeliği tamamlanmış olacak.
Rusya'nın
örgüt üyeliği yaklaşık 10 yıl önce Çin'in üyeliğinin ardından tarihi bir adım olarak görülüyor. Dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 2,8'ini oluşturan Rusya'nın
ekonomik hacmi 1,9 trilyon dolara ulaştı.
Gümrük vergilerinin önemli oranda düşürülmesi beklenen Rusya'nın DTÖ üyeliğinin, ülke gayri safi milli hasılasına uzun vadede yüzde 11'lik
büyüme katkısı sağlaması bekleniyor.
(CİHAN)