Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı
Hilmi Güler, Ege Denizinde petrol
arama çalışmaları kapsamında, Saros Körfezinde bugün
sondaj çalışmalarının başladığını bildirerek, ''Matkabın ucu dönmeye başladı'' dedi.
Türkiye Petrolleri
Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet
Uysal da bu sabah itibariyle başlayan sondaj çalışmalarının sonucunu ümitle beklediklerini söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile TPAO Genel Müdürü
Mehmet Uysal, TPAO lokalinde kahvaltıda basın mensuplarıyla bir araya gelerek, TPAO'nun çalışmaları hakkında bilgi verdiler ve gazetecilerin sorularını yanıtladılar.
Bakan Güler, Ege'deki
petrol arama çalışmaları kapsamında Saros körfezinde çalışma yapılacak yerin koordinatları tespit edildiğini hatırlatırken, ''
Gemi demirini attı, şimdi tespit ettiğimiz noktada matkabın ucu dönmeye başladı, bugün sondaj başladı. İnşallah sonuçları aldıkça sizlerle bunu paylaşırız'' dedi.
Mehmet Uysal da sondaj çalışmalarının bu sabah itibariyle başladığını belirtirken, bölgede 3 bin 500 metre derinliklere kadar sondaj yapılacağını arama noktalarının Edremit Körfezi, Saros ve
Gökçeada açıklarında olduğunu ve ümitle çalışmaların sonuçlarını beklediklerini anlattı.
-ARAMA FAALİYETLERİNDE ''TAVUK-YUMURTA'' İLİŞKİSİ-
Açılan her
kuyunun Türkiye'ye maliyetine ilişkin bir soru üzerine de TPAO Genel Müdürü Uysal, bir kuyunun maliyetinin yaklaşık 150 milyon dolardan fazla olduğunu belirterek, ''Eğer kuyu boş çıkıyorsa üstüne bir
bardak su içiyorsunuz ve heyecanla aramaya devam ediyorsunuz'' diye konuştu.
Maliyetin 500 milyon dolara ulaştığında bulunacak rezervin bunu karşılayacak kadar büyük olması gerektiğine işaret eden Uysal, bu yatırımları karşılayabilmesi için minimum rezervin 5 milyar varilden fazla olması gerektiğini söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de petrol fiyatlarının artmasının bir nedenini de bu yatırımların yapıldığı zaman, maliyetleri karşılamak olduğunu belirtti.
Böylece daha önceden
ekonomik gözükmeyen rezervlerin bile ekonomikleştiğine dikkat çeken Güler, ''Dolayısıyla
tavuk-yumurta ilişkisiyle giden bir ilişki zinciri var'' dedi.
Güler, bundan dolayı da giderek daha derinlere inen daha zor yataklara ulaşmak için yatırımlar yapıldığını söyledi.
Kendilerinin arama çalışmalarına büyük bir umutla devam ettiklerini anlatan Güler, dışa bağımlılığı daha da azaltacak, cari açığa olumlu katkılar sağlayacak bir yapıya ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti
-TPAO'NUN İRAN'DAKİ ÇALIŞMALARI-
TPAO'nun İran'la
Güney Pars'ta 3 sahada
doğal gaz çıkarılmasına dönük çalışmalara ilişkin de Güler, bu faaliyetlerle ilgili
servis anlaşmasını yaparken, oradaki gazın bir kısmını alma imkanının da olabileceğine dikkat çekti.
Bakan Güler, TPAO'nun 3 kuyuyla ilgili değerlendirmesini yaptığını belirtti.
İran'da mevcut
boru hattının Tebriz ve Urumiye'den geçtiğini hatırlatan Güler, Tebriz ve Urumiye'den geçmeyecek doğrudan doğruya Türkiye'ye gelecek bir boru hattının gerçekleşmesi için de İran'la bir görüşme başlatıldığını bildirdi.
Genel Müdür Mehmet Uysal da İran'la servis anlaşmalarının maliyetler ve zamanlama açısından son derece ciddi ve kritik çalışmalar gerektirdiğini anlatırken, detaylı analizleri yapmak durumunda olduklarını söyledi.
İran'dan bilgi akışında bazı aksamalar nedeniyle projede 1 aylık gecikme yaşandığını ifade eden Uysal, ''Teknik değerlendirmemizi artık tamamlamış durumdayız, bundan sonra İran'la oturup projenin idari bölümünü konuşacağız. Bundan sonra da anlaşmaya doğru yürüyeceğiz'' diye konuştu.
Gaz akışının kesilmesinin ardından İran'la yapılacak bu anlaşmada İran'ın nasıl bir partner olarak görüldüğünün sorulması üzerine de Bakan Güler, TPAO'nun değerlendirmesi pozitif çıkarsa ve karşı tarafla anlaşılırsa yepyeni bir ortam doğacağını ve yeni kontratlar düzenleneceğini söyledi.
Bu anlaşmanın da yeni şartları olacağına işaret eden Güler, ancak bu yeni şartlarda eski tecrübelerin kendilerine ışık tutacağını ifade etti.