Maliye Bakanlığı'nın kirada
vergi kaçağını azaltmak amacıyla beyan yerine stopaj getirme hazırlığına vergi uzmanı
Şükrü Kızılot'tan da tepki geldi.
Radikal'in önceki gün '
kiracıya yeni kazık' başlığıyla manşete taşıdığı haberde sözkonusu uygulamanın kiraları yükselteceğine vurgu yapılmıştı.
Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
öğretim üyesi Şükrü Kızılot da,
kira gelirine stopaj konmasının kiraları yükselteceğini ve enflasyonu artıracağını söyledi. CNBC-e yayınına katılan Şükrü Kızılot, yeni
sistemin vergi idaresi açısından avantajlı görüldüğünü belirterek, yeni uygulamayla tahsilatın artabileceğini de vurguladı.
Fatura düşük kira alana çıktı
Yeni sistemin özellikle yüksek tutarda kira geliri elde edenlere avantaj sağladığına dikkat çeken Kızılot, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yüksek kira geliri sağlayanların vergi yükü azalıyor. Düşük kira geliri elde edenlerin vergi yükünü artırıyor. Evini kiraya verip kendisi kirada oturanlar çok az vergi ödüyorlardı. Bunların da kaybı olacak.
Banka kredisi kullananlar
ödedikleri faizi kiradan düşüyorlardı; çok az vergi ödüyorlardı. Yeni sistem bunları da olumsuz etkileyecek."
Kızılot yeni sistemin getireceği sorunları şöyle sıraladı: "
Konut kira gelirlerine yüzde 15 stopaj getirildiğinde ev sahipleri ya çift kira
sözleşmesi yapıp kiranın yarısını elden alacak; ya da 'net şu kadar kira alırım' diye pazarlık yapıp buna göre sözleşme yapacak. Bu da kiraları yükseltecek, enflasyonu zıplatacak. Bankanın alacağı masraflar da kiracı ve mal sahibi arasında
tartışma konusu olabilecek."
Yeni sistemle milyonlarca YTL kira geliri olanlarla 5 bin YTL geliri olanın aynı oranda vergiye tabi tutulduğunu kaydeden Kızılot, "Bu da Ana
yasa'nın 'mali güce göre vergi alınması' ilkesine ters düşer" diye konuştu.
'Böyle bir yasa çıkmaz'
Konut kiralarından yüzde 15 stopaj alınmasıyla ilgili yasanın 2008 yılından itibaren yürürlüğe girecek şekilde çıkabileceğini ifade eden Şükrü Kızılot, "Enflasyonu artıcı etkisi, kiracılar yönünden olumsuz etki yaratması, mali güç ilkesinden uzaklaşılması gibi yönleriyle bunun çıkmayacağı kanısındayım" dedi.
Buna karşın
Başbakan Yardımcısı ve
Devlet Bakanı Abdüllatif Şener kendilerine kiraya stopaj getirilmesine ilişkin bir
öneri getirilmediğini söyledi.
Maliye'den geri adım
Bu arada tartışmaların ardından yazılı açıklama yapan Maliye ise, "
Kira gelirlerinin vergilendirilmesine ilişkin mevcut mevzuatta değişiklik yapılması yönünde bir
düzenleme hazırlanmadığını" duyurdu. Ancak açıklamada, "Hazırlanan vergisel düzenlemelerin, konunun tüm taraflarıyla müzakere edilerek, mutabakat içinde yürütüldüğü ve kamuoyu ile paylaşıldığı" vurgulandı.
RADİKAL