Gazete, dünya borsalarının ortak endeksi olarak da kabul edilen MSCI Endeksi'nin, 1987'den bu yana gün içindeki en büyük düşüşünü kaydederek, yüzde 11 değer kaybettiğini belirtti.
Çin ve
Brezilya'da borsanın
Rusya ile birlikte düşmesinin MSCI'yi son 20 yılın en keskin düşüşü ile karşı karşıya getirdiğini, MSCI'nin bu yıl yüzde 47 gerilediğini ifade etti.
RBC
Capital Market'ın Yükselen
Piyasalar Baş Analisti Nigel Rendell de haberde
kredi krizinin ABD'den Avrupa'ya yayıldığını, az miktarda risk taşıyan varlıkların bile satıldığını, bunun da yükselen
piyasaların varlıkları anlamına geldiğini belirtti.
Yatırımcıların dünya ekonomisine ilişkin kaygılarının arttığını belirten Rendell, yatırımcıların, paralarını en güvenli varlıklara yatıracağını, yükselen piyasaların da bunun acısını çekeceği anlamına geldiğini ve bunun bir süre daha devam edeceğini düşündüğünü söyledi.
Gazetede yer alan bir başka analizde de Brezilya, Rusya,
Hindistan ve Çin gibi önde gelen yükselen piyasaların krizden korunacağı savının çürüdüğü belirtilirken, büyümeleri ABD ve dünyanın geri kalanına yapılan ihracata dayanan yükselen piyasa ekonomilerinin, keskin küresel yavaşlamanın acısını çekmesinin kesin olduğu ifade edildi.
Gazetenin Merill Lynch'e dayandırdığı bilgiye göre ise yükselen piyasalar, Temmuz-
Eylül çeyreğinde en kötü dönüşleri yaşadı, bunda emtia fiyatlarındaki gerileme ve kaynak yaratma maliyetinin artması etkili oldu.
Küresel finansal kriz nedeniyle dün tüm dünya borsalarının değer kaybettiğini belirten
gazete, Brezilya'da borsanın yüzde 15, Rusya'da yaklaşık yüzde 20, Çin'de yüzde 5,1, Hindistan'da yüzde 5,8, Endonezya'da yüzde 10, Suudi Arabistan'da yüzde 9,8 değer kaybettiğini bildirdi.
Türkiye'de borsanın son 5 yılı aşkın sürenin en büyük düşüşünü kaydettiğini ifade eden Financial
Times Gazetesi,
İMKB Ulusal 100 endeksinin yüzde 8,6 değer kaybederek, son 3 yılın en düşük düzeyi olan 31.574,74 puana gerilediğine işaret etti.