Mahkeme, ülke barajını Anayasaya aykırı buldu

Ankara 2. İş Mahkemesi, sendikacılık faaliyetlerinin önündeki engellerden birinin kaldırılması yönünde karar aldı.

Mahkeme, ülke barajını Anayasaya aykırı buldu

 Ankara 2. İş Mahkemesi, Türkiye'de sendikacılık faaliyetlerinin ve örgütlenme hakkının önündeki engellerden birinin kaldırılması yönünde önemli bir karar aldı. 

Mahkeme, sendikaların işverenle toplu iş sözleşmesi imzalayabilmesi için gerekli olan ülke barajı uygulamasının anayasaya aykırı olduğuna hükmetti. Ankara'da görülmekte olan bir davaya müdahil olan Pak Turizm İşçileri Sendikası'nın talebi üzerine yüzde 1 ve yüzde 3'lük ülke barajının uluslararası sözleşmelere de aykırı olduğuna hükmeden mahkeme, dosyayı karara bağlaması için Anayasa Mahkemesi'ne  (AYM) gönderdi.

 Konuyla ilgili açıklama yapan avukat Mehmet Kasap, Pak Turizm İşçileri Sendikası'nın Ankara’da görülmekte olan bir davaya müdahil olarak katılarak, 6356 Sayılı yasa ile getirilen yüzde 3 ülke barajı uygulamasının iptali için konunun, somut norm denetimi yoluyla, Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi talebinde bulunduğunu söyledi. Sendikanın bu talebini, 'sendikaların üye işçilerle, bağlı oldukları işveren arasında toplu iş sözleşmesi imzalanması için getirilen yüzde 1 ve yüzde 3’lük işkolu barajının hem Anayasa hem de Türkiye'nin kabul ettiği uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu gerekçesine dayandırdığını' ifade eden Kasap, "Bu itirazları haklı bulan Ankara 2. İş Mahkemesi, iptali talep edilen iş kolu barajı maddelerinin anayasanın 2,10,51,53 ve 90'ıncı maddeleri ile örgütlenmeye ilişkin Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (İLO) 87 ve 98 sayılı sözleşmelerine aykırı olduğu gerekçesiyle, dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne gönderdi." dedi.

 Pak Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Musa Uyar, işkolu barajının, sendikal faaliyetler ve örgütlenme özgürlüğü önünde büyük engel teşkil ettiğini söyleyerek, "Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edileceğini ümit etmekteyiz.” dedi. Pak Turizm İşçileri Sendikası olarak işçilerin örgütlenme hakkının önündeki tüm engellerin kaldırılmasından yana olduklarını ve bunun için mücadele edeceklerini dile getiren Uyar, "Örgütlenme hakkının ve işçilerimizin toplu iş sözleşmesi imzalama hakkının önünde büyük bir engel teşkil eden yasanın iptal edilmesiyle sendikacılığın yeni bir ivme kazanmasına vesile olacağımız için çok mutluyuz. İş kolu barajının Anayasa Mahkemesi tarafından 6 ay içerisinde görüşülüp karara bağlanması bekleniyor. Bu hukuksuzluğa son noktayı AYM koyacak. Şu anda AYM'yi özgürlüklerin en önemli teminatı olarak görmekteyiz. Hukukun ve demokrasinin kazanacağına inancımız tamdır. Tüm sendikaların faydasına olacak bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

<< Önceki Haber Mahkeme, ülke barajını Anayasaya aykırı buldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER