Orta
doğu halkının
Türkiye'ye olan hayranlığı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ilişkileri güçlendirmek için sürdürdüğü yakın temaslarla daha da güçlendi. Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı'nın (
TESEV) araştırması da bunu kanıtlar nitelikte. Araştırmaya göre Türkiye'ye duyulan sempati yüzde 85'lere ulaşmış durumda.
Mısır,
Ürdün,
Lübnan,
Filistin, Suudi
Arabistan,
Suriye ve
Irak ve
İran'ın da katılımıyla toplam 2 bin 267 kişi ile yapılan görüşmelerden çıkan sonuçlara göre
bölge halkının yüzde 76'sı bir
Türk malı kullanmış. Bu rakam Irak'ta yüzde 87, İran'da ise yüzde 83. Tekstil,
gıda ürünleri,
elektronik ev eşyası ve dayanıklı
tüketim malları ise kullanılan ürünler arasında ilk sıralarda geliyor. Katılımcılara kendi
ülkelerine hangi ülkeden yatırım yapılmasını
tercih ettikleri sorulduğunda da paralel sonuçlar ortaya çıkıyor: Türkiye'den gelecek yatırım başta İran olmak üzere araştırmaya katılan bütün ülkeler tarafından olumlu karşılanmış.
ÜRETİM TÜRKİYE'YE KAYIYOR
Veriler açık. Bu yüzden de
Ortadoğu'ya açılmak ve orada büyümek isteyen
yabancı markalar ya Türkiye'de
üretime gidiyor ya da Türk bir ortakla yürümeyi tercih ediyor. Ortadoğu'ya açılmak amacıyla üretimin tamamını Türkiye'de yapmak için fasoncu şirketlerle görüştüklerini belirten Tarman Grup bünyesindeki Blue House'un Genel Müdür Yardımcısı
Mete Gedikoğlu, "Ortadoğu'daki pek çok ülke tüketicisi Made in
Turkey etiketi olmayan ürünleri satın almak istemiyor. Biz de bu yüzden üretimin tamamını Türkiye'de yapmayı planlıyoruz" diyor.
Avrupalı fırsat kolluyor
Türk - Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield da bölgedeki Türkiye sempatisinin arttığını yabancı firmaların da bu rüzgardan yararlanmak için Türk ortak almak için çabaladığını dile getiriyor. Mansfield, Türkiye bu kadar modayken Avrupalılar ya Türk firması satın alarak ya da mevcut markasının üretimini Türkiye'ye kaydırarak Ortadoğu"ya girmeye çalışıyor" dedi.
Türk malı vurgusu
Ev aletleri markası Homend'in Genel Müdürü Hakan Koçer ise yaptıkları analizlerden daha fazla
satış ve marka bilinirliği için Türkiye yanında Ortadoğu'da da Türk malı oldukları vurgusunun ön plana çıktığını söyledi. Koçer, "
Made in Turkey algısı yükselince yurtdışındaki markaların Türk firmaları alıp Ortadoğu'ya girmek istiyor. Bu trendi iyi değerlendirmeliyiz" dedi.
SABAH