Rusya'nın gümrük uygulamaları yüzünden sevkiyat aksayınca, Mersin'in
Silifke ilçesinde 25 kiloluk bir
sandık domatese 50
kuruştan alıcı bulunamıyordu. Ancak dün anlaşmaya varıldığının açıklanmasının ardından ihracat kapısı açılınca, domatesin kilosu birden 25 kuruşa yükseldi.
İlçe
Tarım Müdürü Yusuf Gün, gümrüklerin tekrar ihracata açılmasıyla paketleme yapan firmaların tesislerinde incelemelerde bulundu.
Ekim ayının sonuna kadar sürecek hasat dönenimde 10 bin 500 dönüm araziden 150 bin ton rekolte beklediklerini kaydeden Gün, geçen yıl domatesin kilosunun 60-70 kuruş arasında değişen
fiyattan satıldığını kaydetti. Bu yıl ağustos ayının yarısından sonra başlayan hasat döneminden itibaren ihracat olmaması nedeniyle üreticilerin çok büyük sıkıntı çektiğini aktaran Gün, Rusya'ya ihracatın tekrar başlamasıyla birlikte kilosunun 25 kuruşa yükselmesinin çiftçinin moralini yükselttiğini söyledi.
Silifke'de günlük ortalama 180 ton civarında domates hasadı yapılıyor. Bunun 100 tonu Rusya'ya
ihraç ediliyor. Gün, fiyatın önümüzdeki günlerde artarak geçen yılki rakamlara ulaşmasını beklediklerini kaydetti.
İhracatlık domateste kalitenin önemine vurgu yapan Gün, çiftçilere, "Olgunlaşmış domatesler yola dayanıklı olmayacağı için ihracata göndermek mümkün değil. Üreticilerimiz ihracatlık domatesi toplarken, ala çakır diye tabir edilen tam olgunlaşmamış hafif yeşilimsi ürünleri hasat etmeye dikkat etmeliler. Çünkü bu domatesler Rusya'ya gidinceye kadar tamamen kızarıyor. Bu konuda da üreticilerimizin hassas davranmasını istiyoruz." uyarısında bulundu.
İhracat olmadığı için sezona ümitsiz başladıklarını belirten üreticiler ise, bir kilo domatesin maliyetinin 20 kuruş olduğunu, şuanda ancak
üretim maliyeti ve
işçi parasını karşılayabildiklerini, önümüzdeki günlerde
fiyat artışı olması halinde para kazanma şansını yakalayacaklarını söyledi.
Cihan