Mazot fiyatlarının sürekli artması nedeniyle zor günler geçiren
çiftçiler, köyün
Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi ile
muhtar Mehmet Baran öncülüğünde harekete geçti. Yaptıkları araştırmalar sonucunda bio
dizel tesisi kuran köylüler, eylül ayından itibaren
yakıt üretmeye başladı. Tesiste günlük 400 litre yakıt üretiliyor.
Yaklaşık 550 kişinin yaşadığı köyde kurulu
kooperatife şu anda 153 çiftçi üye bulunuyor. Üretimde kullandıkları kanola bitkisini dışarıdan satın alan köylüler, günlük olarak elde edilen yakıtı üyelerine dağıtıyor. Demirciler köyü çiftçileri, daha önce petrol istasyonlarından litresini 2 YTL 20 YKr'ye aldıkları mazotu kurdukları tesis sayesinde 1 YTL 80 YKr'ye mal ediyor.
Hayvansal yağlar, soya fasulyesi, mısır ve
ayçiçeği gibi bitkisel ürünlerin yağlarından biodizel yakıt
üretimine başlayan köylüler, yakıt üretiminde kullanılan bitkileri de üretmeye hazırlanıyor.
Bolu çevresinde bir ilki gerçekleştiren Demirciler köyü sakinleri, yaptıkları çalışmayı İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte basına tanıttı. Kooperatif binasının alt katında faaliyette bulunan tesisi basın mensuplarına gösteren köylüler, kendi yakıtını üretmenin sevincini yaşadı.
Muhtar Mehmet Baran yaptığı konuşmada, önemli geçim kaynaklarından olan tarımda üretim maliyetlerinin artması nedeniyle çiftçinin zor günler geçirdiğini söyledi. Muhtar Baran, biodizel tesisinin faaliyete geçmesiyle birlikte yakıt ihtiyacını daha ucuza getirmeye başladıklarını kaydetti.
Biodizel 100 yıl önce geliştirildi
Biodizel, yakıt olarak kullanılan ve yenilenebilir biyolojik maddelerden elde edilebilen bir yakıt türüdür. Bu yakıt, saf olarak kullanılabileceği gibi petrolden elde edilen dizel yakıtla karıştırılarak da kullanılabiliyor. İlk kez 1900'lü yılların başında yer fıstığı yağıyla dizel motorların çalıştırıldığı yakıt, bugüne kadar hazır petrol kaynakları nedeniyle fazla bir gelişme gösteremedi.