Yeni Akit Gazetesi'nin Haberine göre
İş Bankası'nın 1998-2005 arasında kullandırdığı
kredileri mercek altına alan
Maliye Bakanlığı
hesap uzmanları, özellikle vatandaşa verilen kredilerde
usulsüzlük yapılarak müşterilerin zarara uğratıldığı ve bu şekilde
vergi kayıplarının oluştuğunu tespit etti.
Maliye Bakanlığı; bu usulsüz işlemlerden ve devletin vergi kayıplarından dolayı
İş Bankası'na 700 milyon TL
vergi cezası kesti.
Maliye Bakanlığı'nın
CHP Genel Başkanı
Kemal Kılıçdaroğlu'nun İş Bankası Yönetim Kurulu üyesi olduğu dönemde vatandaşa kullandırdığı kredilerde vergi kaçırdığı gerekçesiyle,
bankaya yüklü miktarda ceza kestiği ortaya çıktı.
2007 yılında Maliye Hesap Uzmanları Kurulu'nca
Türkiye İş Bankası A.Ş'de yapılan incelemelerde İş Bankası'nın kullandırdığı kredilerde vergi kaçırdığı tespit edildi. Akit'in ulaştığı belgelere göre; Hesap Uzmanları titiz bir incelemeden sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da
yönetim kurulu üyesi olduğu dönemde, İş Bankası'nın vatandaşa kullandırdığı kredilerde yüklü miktarda vergi kaçırdığını tespit etti.
Maliye Hesap uzmanları; 04.09.2007 tarih, 1056/ 188-1 sayılı Vergi Tekniği İnceleme Raporu'na dayanarak bankanın 1998-2005 yılı kullandırdığı kredileri mercek altına aldı. Büyük vergi kayıplarına şahit olan Maliye denetim elemanlarının hazırladığı raporlara istinaden 2007 yılı sonunda İş Bankası'na 700 milyon TL (yaklaşık 500 Milyon
Dolar) vergi ve vergi cezası resen tahakkuk ettirildi. İş Bankası'na kesilen cezaların
Kurumlar Vergisi ile Banka Sigorta Muamelesi Vergisi'nde yapılan usulsüzlüklerle alakalı olduğu anlaşıldı.
İŞ BANKASI UZLAŞMA İSTEDİ ANCAK SONUÇ ALAMADI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun parti adına bankada yönetim kurulu üyesi olduğu zaman aralığını da kapsayan süreye ilişkin kesilen ceza için bankanın isteğiyle yapılan tarhiyat sonrası uzlaşma görüşmesi, Merkezi Uzlaşma Komisyonu'nda olumsuz sonuçlandı. Uzlaşma sağlanmadığı halde yarım milyar doları bulan vergi kayıplarını ve cezayı ödemeye bir türlü yanaşmayan İş Bankası, yargıya başvurdu. İş Bankası'na vesilen
vergi cezalarının akabinde İş Bankası'nca,
İstanbul 4. Vergi Mahkemesi'nde 2008/2436, 2437, 2438, 2439, 2441, 2442, 2443, 2444 ve 2445 Esas numarasıyla açılan
davalar ile İstanbul 1. Vergi Mahkemesi'nde 2008/2460 ile 2008/2461 Esas Nolu davalar, üst
mahkemelere yapılan
itiraz nedeniyle
Danıştay 4 ve 7. dairelerinde görülmeye devam ediyor.
BANKA, VERGİ CEZALARI İÇİN KARŞILIK AYIRIYOR
Maliye'nin kestiği yüklü miktardaki ceza, İş Bankası'nın bilançolarına da yansıdı. İş Bankası 2007 Bilanço tablolarında "
Ekonomide ve piyasalarda meydana gelebilecek muhtemel gelişmeler dikkate alınarak ihtiyatlılık prensibi dahilinde Yönetim Kurulunca serbest karşılık ayrılmasına karar verilmiştir" şeklinde açıklama ile 770 milyon TL karşılık ayrılmış olmasının, söz konusu usulsüzlük cezasına karşılık olarak ayrıldığı ifade ediliyor.
2008-2009 yıllarındaki bilançolarında da söz konusu karşılığı arttırarak (2009 bilançosunda 950 milyon TL) devam ettiren İş Bankası, yüksek mahkemenin vereceği kararı merakla bekliyor.
ASTRONOMİK CEZA KAMUOYUNDAN NASIL GİZLENDİ?
Türkiye İş Bankası bilançolarında 2007 yılından itibaren ayrılan bu denli büyük miktardaki karşılığın irdelenmemesi ve bugüne kadar kamuoyuna herhangi bir açıklamanın yapılmamış olması İş Bankası'nı denetleyen denetçilerin de görevini yerine getirmediği yorumlarını beraberinde getiriyor. Bu eleştirilerin odağında ise İş Bankası'nı denetleyen bağımsız denetim firması Deloitte A.Ş. bulunuyor. Sermaye Piyasası Kanunu'nun “Konu ve Amaç” başlığı altındaki Madde 1 ve "Kamunun Aydınlatılmasında özel durumlar" başlığı altında yer alan Madde 16/A hükümlerinin banka tarafından bugüne kadar yerine getirilmediği belirtiliyor.
İŞ BANKASI, TATMİN EDİCİ CEVAPLAR VEREMİYOR
Konu ile ilgili sorular yönelttiğimiz İş Bankası,
Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi cezalarından biri olan bu konuyla ilgili şimdiye kadar neden herhangi bir açıklama yapılmadığına net bir açıklama getiremiyor.
İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürleri
Suat Sözen ile Zuhal Üreten'in imzalarının bulunduğu açıklamada, bankalarının
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile halka açık bir şirket olmalarından dolayı da
Sermaye Piyasası Kurulu tarafından sürekli denetlendiği hatırlatıldı. Bankanın bağımsız bir denetim firması tarafından da sürekli denetlendiğine dikkat çekilen İş Bankası açıklamasında, 700 milyon TL (yaklaşık 500 milyon dolar) vergi ve vergi cezasıyla ilgili kamuoyuna neden bir açıklama yapılmadığı yönündeki sorumuza şu şekilde
cevap verildi: "Türkiye İş Bankası A.Ş. de mevzuatın öngördüğü şekilde açıklama yapılması gereğinin ortaya çıktığı hallerde yapılması gereken tüm açıklamaları yerine getirmiştir. Söz konusu döneme ilişkin denetimler sonucunda da Bankamızın açıklama yapmasını gerektirecek bir husus oluşmamıştır."
İş Bankası'nın açıklamasında, bu kadar yüksek karşılığın ayrılmasında 700 milyon TL cezanın etkili olup olmadığı konusunda ise şöyle deniliyor: "Bankamızca ayrılan serbest karşılıklar özellikle belirli bir yükümlülüğe bağlı olarak ayrılmamıştır. Serbest karşılıklar
ekonomik dalgalanmaların ve belirsizliklerin yaratabileceği ihtiyaçlar ve fırsatlar göz önünde bulundurularak mümkün oldukça öz kaynakları destekleyecek bir
rezerv olarak kullanılmaktadır."
Küresel ekonomik krizin etkisiyle bu kadar yüksek karşılık ayırdığını savunan İş Bankası yönetimi, başka bankaların en fazla 300 milyon TL karşılık ayırdığı bu dönemde, 950 milyon TL karşılık ayırmalarının kesilen cezayla alakalı olmadığına dair sağlam bir gerekçe sunamıyor.
CHP BU YOLSUZLUĞUN NERESİNDE YER ALIYOR
Bu kadar büyük bir vergi cezasının bugüne kadar kamuoyundan gizlenmesinde vergi cezasına sebep olan usulsüz işlemlerin yapılmasına başlanıldığı dönemlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bankanın yönetim Kurulu üyesi olmasının etkili olup olmadığı merak ediliyor. Kılıçdaroğlu'nun Genel Başkanlığı'nı yaptığı CHP'nin, İş Bankası'nda yüzde 33 oranında hissesi bulunuyor.
KEMAL GÜMÜŞ / YENİAKİT
TEKZİP METNİ:
İnternet sitenizin 06.01.2011 tarihinde girişi yapılan ve ekonomi sayfasında Türkiye İş Bankası A.Ş. hakkında "Kılıçdaroğlu’na İş Bankası şoku” başlıklı, Yeni Akit Gazetesi’nden alıntılayarak yayımladığınız haberde ileri sürülen iddialar gerçek dışı ve kamuoyunu yanıltıcı niteliktedir.
Bankamız haberde yer alan kredilere ilişkin vergilerin tümünü ödemiştir. Haberde Bankamızın kullandırdığı bazı kredilere ilişkin olarak Maliye Bakanlığı’nın vergi kaçırıldığı gerekçesiyle ceza kestiği belirtilmektedir. Vergi idaresi “vergi kaçırıldığı” gerekçesiyle Bankamıza herhangi bir ceza kesmemiş, vergi idaresinin talebi “verginin gecikmeli ödendiği” iddiasına dayanmıştır. Bankamızca bu iddiaya karşı yasal yola başvurulmuş ve başvurumuz kabul edilerek vergi idaresinin bu iddiasına dayalı vergi tarhiyatı Vergi Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Bu nedenle yasal olarak Bankamızca söz konusu ihtilaflara ilişkin olarak ödenmesi gereken herhangi bir vergi ve ceza bulunmamaktadır.
Bankamız vergi tarhiyatının tamamının kaldırılması talebi ile uzlaşma başvurusunda bulunmuştur. Vergi İdaresi’nin tarhiyatın tamamını kaldırma talebini kabul etmemesi üzerine, Bankamız yasal haklarını kullanmış ve konuyu yargıya intikal ettirmiştir. Nitekim yargı nezdinde görülen davalar sonucunda Bankamız lehine, “tarhiyatın iptaline” karar verilmiştir.
Bankamızın Danıştay 4. ve 7. Daireye başvurarak yürütmeyi durdurma talep ettiği ve yürütmenin durdurulması talebinin reddedildiği iddiaları doğru değildir. Konuya ilişkin davalarda ilgili Vergi Mahkemeleri Bankamız lehine karar vermiştir. Bu nedenle, Bankamızın kendi lehine olan mahkeme kararlarına karşı temyiz ya da yürütmenin durdurulması talebinde bulunmasına gerek olmadığı açıktır. Nitekim Danıştay nezdinde temyiz yoluna başvuran, aleyhine karar verilen taraf Vergi İdaresidir. Danıştay nezdindeki temyiz süreci halen devam etmektedir.
Bankamızın kullandırdığı haber konusu krediler tamamen yasalara ve mevzuata uygundur. Haberlerde iddia edildiği şekilde Bankamızca kullandırılan kredilerde, kredi kullanan müşterilerin zararına neden olabilecek herhangi bir unsur bulunmadığı gibi, müşterilerden haksız
kazanç elde edilmesi de hiçbir surette söz konusu değildir. Vergi idaresinin de bu yönde bir tespiti bulunmadığı gibi, haberde belirtilen gerekçe ile Bankamıza herhangi bir ceza da kesilmemiştir.
Bankamızın ayırdığı serbest karşılıkların haberde konu edilen vergi davaları ile hiçbir ilişkisi bulunmamaktadır. Daha önce Kamuyu
Aydınlatma Platformu aracılığı ile kamuoyuna yaptığımız duyuruda da açıklandığı üzere, vergi davaları ile ilişkilendirilerek ayrıldığı iddia edilen serbest karşılıklarımız belirli bir yükümlülüğe bağlı olarak tesis edilmemekte olup, Banka yönetimi tarafından ekonomide ve piyasalarda meydana gelebilecek muhtemel gelişmeler ile muhtelif riskler dikkate alınarak ihtiyatlılık prensibi dâhilinde ayrılmaktadır.
Bankamız vergi ihtilafları dahil, kamuya açıklanması gereken tüm hususları ilgili mevzuat çerçevesinde açıklamaktadır. Bankamız, tabi olduğu mevzuatın öngördüğü çerçevede yapılması gerekli tüm açıklamaları finansal tablo dipnotları ve özel durum açıklamaları kanalıyla ilgili yasal mevzuat ve Türkiye Finansal Raporlama Standartlarına uygun olarak gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda, dava sürecinin olası sonuçlarının Bankamızın tabi olduğu muhasebe ve mali tabloların düzenlenmesin ilişkin mevzuatta yer alan 37 Numaralı Türkiye Muhasebe Standardı kapsamında değerlendirilmesi neticesinde karşılık ayrılması ve mali tablo dipnotlarında açıklama yapılması gereği doğmamıştır.
Kuruluşundan bugüne kadar ülkemizin kalkınmasında önemli sorumluluklar üstlenen, ödediği vergiler ile de birçok kez vergi rekortmenleri listesinde yer almanın gururunu taşıyan Bankamız, vergi yükümlülüklerini yerine getirme hususunda her zaman azami ölçüde özen göstermektedir.
Dolayısıyla internet sitenizde yayımlanan söz konusu haberde gerçekler değil, köklü ve saygın bir kuruluşun ticari itibarını zedeleyecek nitelikte vahim yanlış bilgiler yer almaktadır. İlgili haberin siteniz arşivinden kaldırılması için gereğini rica ederiz.
Saygılarımızla,