Baş
bakan Erdoğan'ın talimatıyla
akaryakıt kaçakçılığına açılan savaşta, kaçakçıların 'canına yakacak'
kanun tasarısı
Sanayi Komisyonu'ndan geçti.
Başbakan Yardımcısı
Abdüllatif Şener, son iki yılda 7 milyon 814 bin 121 ton akaryakıtın yurda kaçak girdiğini, devletin 10,7 milyar YTL (yaklaşık 11 katrilyon lira)
vergi kaybı olduğunu belirterek, kaçakçılığın bitmesi durumunda akaryakıt üzerinde yüzde 70'i bulan vergilerin yüzde 35'e kadar düşebileceğini açıkladı.
Akaryakıt kaçakçılığnın önlenmesi için
Petrol Piyasası Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören
kanun tasarısı TBMM Sanayi Komisyonu'nda görüşülerek kabul edildi.
Başbakan Erdoğan'ın devreye girmesiyle akaryakıt kaçakçılığını önleyecek kanun, muhalefetin de desteğiyle komisyondan geçti. Kanunun komisyondaki görüşmeleri sırasında açıklamalarda bulunan Şener, TBMM'de kurulan Akaryakıt
Kaçakçılığını
Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı raporda, 2 yılda tespit edilen 7 milyon 814 bin tondan fazla kaçak akaryakıtın Türkiye'ye girdiğinin yer aldığını hatırlattı. Şener, kaçak akaryakıt nedeniyle devletin iki yılda 10,7 milyar YTL vergi kaybına uğradığını belirtti. Bu sırada söz alan CHP'li Tacidar
Seyhan, kanunun kaçakçılığı ortadan kaldıramayacağını, kaçakçılığın önlenmesi için yüzde 70'e varan ÖTV ile KDV'nin makul seviyeye çekilmesi gerektiğini söyledi.
Milletvekillerinin kaçakçılığın ortadan kaldırılması durumunda vergi yükünün azalıp azalmayacağını sorması üzerine
Başbakan Yardımcısı Şener, gelir-gider dengesini kurmadan vergi yükünün azaltılmasının mümkün olmadığını söyledi. Şener, "Kaçak akaryakıt tamamen ortadan kalktığında, vergi gelirleri arttığında vergilerin düşürülmesi gündeme gelebilir. Akaryakıt kaçakçılığı birebir telafi edilirse, teorik olarak vergiler yüzde 35 oranında düşebilir" dedi.
HAMDİ ATEŞ / ANKARA
5 yıl
hapis
Kaçak petrolü satışa sunan, satan, bulunduran, satın alan, taşıyan veya saklayanlar, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli
para cezasına çarptırılacak. Markeri yetkisiz satan, alan, nakleden veya bulunduranlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası verilecek.
Kaçak azaldı elektrik ucuzladı
Elektrikte kayıp ve kaçakla kararlı bir mücadele yürüten
Enerji Bakanlığı, kayıp kaçak oranlarını yüzde 25'ten yüzde 16'ye geriletti.
Enerji Bakanlığı kayıp kaçak oranlarında elde ettiği başarıyı, son 3 yıldır elektriğe zam yapmayarak vatandaşa yansıttı.
Enerji Bakanı Hilmi Güler, 3 yıldır elektriğe zam yapmadıklarını belirterek, ''300 kilovat/saat elektrik kullanan bir aileye bunun katkısı her gün için 5 ekmektir'' dedi. Elektrikte kayıp ve kaçakla yaptıkları mücadele sonucunda kayıp kaçak oranını yüzde 25'lerden 16'ya düşürdüklerini söyleyen Güler, 25 milyon aboneden 16,5 milyon aboneyi taradıklarını ve 830 bin elektrik kaçağı tespit ettiklerini kaydetti. Bakan Güler,"
Kayıp ve kaçakla büyük mücadele verdik. 960 bin elektrik kaçağı yakaladık. Bunların hepsi, sizin kesenizden yiyordu. Bunları önlemiş olduk" dedi.
Benzin ve mazot fiyatı düşebilir
Ankara için Kurşunsuz 95
2,96 YTL'nin vergisinde yüzde 35 indirimle 2,05 YTL'ye inecek.
V-Power
2,98 YTL'nin vergisinde yüzde 35 indirimle 2,07YTL olacak.
Motorin
2,35 YTL'nin vergisinde yüzde 35 indirimle 1,63YTL'ye inecek.
İstanbul için Kurşunsuz 95
2,97 YTL'nin vergisinde yüzde 35 indirimle 2,06 YTL'ye satılacak.
V-Power
2,99 YTL'nin vergisinde yüzde 35 indirimle 2,08 YTL olacak.
Motorin
2,33YTL'nin vergisinde yüzde 35 indirimle 1,62 YTL'ye inecek.
YENİ ŞAFAK