Emlak Konut Gayrimenkul
Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, hak sahibi listelerinin
Mayıs ayı sonunda kendilerine iletilmesi halinde, 1 ay içinde ilan ve diğer işlemleri tamamlayarak,
'Temmuz ayının ikinci yarısında' ödemeleri gerçekleştirmeyi öngördüklerini bildirdi.
Yetgin, ödeme takvimini,
Ziraat Bankası ve
Hazine Müsteşarlığı ile görüşerek belirleyeceklerini belirtirken, vatandaşların ilan edilecek takvimden önce
Ziraat Bankası şubelerine başvurmasının bankanın işleyişini ve ödemeleri zorlaştıracağına dikkati çekti.
Mevzuata göre hak sahibi listelerinin
Resmi Gazete'de,
Emlak Konut GYO veya TOKİ'nin internet sitelerinde ilan edilmesi gerektiğini hatırlatan Yetgin, ancak vatandaşın Resmi Gazete alması gerekmediğini vurgulayarak,
“Ödeme takviminin ilan edilmesinden sonra, vatandaşın en yakın Ziraat Bankası Şubesi'ne gitmesi yeterli olacak. Diğer teknik ayrıntılar çok önemli değil. TC vatandaşlık numaralarına göre ve bu numaraları yoksa sosyal güvenlik numaralarına göre ödeme yapılabilecek. Ödemelerin 10-15 günde tamamlanabileceğini düşünüyoruz” dedi.
Vatandaşları, açıklanacak ödeme takvimine göre hareket etmeleri konusunda uyaran Yetgin, aksi takdirde, şubelerdeki yığılmalar nedeniyle ödeme işlemlerinin aksayabileceğini belirtti.
HAK SAHİBİ SAYISININ 8,5 MİLYON CİVARINDA OLMASI BEKLENİYOR
Bu arada hak sahibi listelerinin kesinleştirilmesine ilişkin çalışmalar da hızlı şekilde devam ediyor.
Tasfiye Halindeki Emlak Bankası KEY Birimi tarafından yürütülen çalışmalarda, mevzuattaki 2 aylık süre uzatımının şu aşamada kullanılması öngörülmüyor. Bu durumda, hak sahibi listeleri, bu ay sonunda Emlak GMYO'ya iletilecek.
Hak sahibi sayısının 8,5 milyon civarında kesinleşmesi bekleniyor.
KEY hesabı
kesintilerine 1995 yılı sonunda son verilmesinden itibaren, 1999 yılına kadar Emlak Bankası hesaplarında tutulan ve hesapta biriktiği kabul edilen 395 trilyon liralık tutar karşılığı, Emlak Konut GYO'ya ayni
sermaye olarak
gayrimenkul verilmişti. Bu tutar, şirket sermayesinin yaklaşık yüzde 61'ine denk geldiği için, mevzuatta “nemalandırmaya son verilen tarih” olarak belirlenen tarihteki şirketin net aktif değerinin yüzde 61, ana para ve nema ödemesinde kullanılacak.
1 Ocak 1987'de yürürlüğe giren 3320 sayılı
kanun uyarınca, 31
Aralık 1995'e kadar, işverenler, istihdam ettikleri kişiler için KEY hesabına para yatırmıştı. KEY hesabına yapılan işveren kesintileri, 1 Ocak 1996'dan itibaren sıfırlanmıştı. Kişi başına kesinti, 3 bin 500 lira ile başlayıp, en son 80 bin liraya yükseltilirken, sistemde tam olarak katılan kişilerin anaparasının 6 milyon 156 bin TL olduğu ifade edilmişti.
Tasfiyeye ilişkin kanuna göre, hak sahiplerinin KEY ana para tutarları, 1 Ocak 1987 ile 29 Aralık 1999 tarihleri arasındaki dönem için Tasfiye Halindeki Emlak Bankası'nın 6 aylık vadeli
mevduat faizi ile nemalandırılmıştı. Nemalandırmada, 29 Aralık 1999'dan sonraki dönem için ise ilgili kuruluşların hak sahiplerinin listelerini
tasfiye halindeki Emlak Bankası'nın KEY Birimi'ne bildirme süresi sonu olan 29
Şubat'taki Emlak Konut GMYO'nun net aktif değeri dikkate alındı. Buna göre, 29 Şubat 2008 itibariyle Emlak Konut GYO'nun net aktif değerinin (KEY hesaplarının temsil eden) yüzde 60,96'sının, tasfiye halindeki Emlak Bankası tarafından KEY hesaplarına mahsuben ayni sermaye olarak Emlak GYO'ya devredilen taşınmaz karşılığı olan 395 milyon 751 bin 717 YTL'ye oranı esas alınarak nema hesaplandı. Söz konusu 29 Şubat 2008 yılı itibariyle şirketin net aktiflerinin değeri 2 milyar 928 milyon YTL olarak belirlenirken, bunun yüzde 61'i, 1 milyar 786 milyon YTL'si KEY sahiplerinin payını temsil ediyor. KEY hak sahiplerinin payının, 29 Aralık 1999'dan 29 Şubat 2008 döneminde 4,51 kat değerlendiği belirlenirken, hak sahiplerinin alacakları KEY tutarının hesaplanmasında 4,51'lik değerleme katsayısı kullanılacak. Her bir hak sahibinin Emlak GYO'nun sermayesinin yüzde 61'i içindeki payı, hak sahibinin 29 Aralık 1999 itibariyle nemalandırılmış toplam değerinin, tüm hak sahiplerinin konut edindirme yardımlarının 29 Aralık 1999 itibariyle nemalandırılmış toplam değeri içindeki payı esas alınarak belirlenecek.
KEY kesintilerinin uygulandığı 1987-1995 arasındaki dönemde sistemde tam olarak olarak yer alan, yani 108 ay boyunca adına KEY kesintisi yatırılan bir hak sahibinin 308 YTL tutarındaki anaparasına karşılık, toplam bin 389 YTL para alacağı belirlendi. Bu süreden daha az adınan KEY kesintisi yatırılanlar ise daha az para alacak.
HAZİNE'DEN 500 MİLYON YTL KAYNAK ALINACAK
Bu arada KEY kesintilerinin uygulandığı dönemde, adlarına KEY tutarı tahsil edilmiş, ancak parası Emlak Bankası'na aktarılmamış olan hak sahiplerine ise karşılığı Hazine tarafından Emlak GYO'ya aktarıldıktan sonra, nemasıyla birlikte nakit olarak ödeme yapılacak. Emlak Bankası'na yatırılmayan bu tutarın 150 milyon YTL civarında olduğu belirlenirken, bu tutara istinaden ödenecek KEY parası için Hazine'den 500 milyon YTL tutarında kaynak sağlanacağı bildirildi. Feyzullah Yetgin, “Bu durumda, 500 milyon YTL'si Hazine kaynaklarından, 1 milyar 786 milyon YTL'si de Emlak Konut GYO kaynaklarından olmak üzere hak sahiplerine toplam 2,3 milyar YTL ödeme yapacağız” dedi. Mevzuat uyarınca, listelerin Emlak Bankası KEY Birimine son bildirme tarihi olan 29 Şubat 2008'den sonra KEY hesabı nemalandırılmıyor.
AA