Maliye Bakanlığı, Vergi Usul Kanununda yer alan ve yılbaşından itibaren geçerli olmak üzere uygulanacak olan hat ve miktarlara ilişkin Tebliği
Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi. Vergi Usul Kanunu Tebliği kapsamında uygulanacak ceza miktarları 2006 yılı için yüzde 7.8 olarak tespit edilen yeniden değerleme oranında artırıldı. Tebliğ 1 Ocak 2007 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek.
Tebliğe göre,
fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu verilmemesi, alınmaması durumunda uygulanacak ceza miktarını 2006 yılı için yüzde 7.8 olarak tespit edilen yeniden değerleme oranında artırılarak 139 YTL’ye çıkarıldı. Aynı zamanda bir takvim yılı içinde her bir
belge türüne ilişkin olarak kesilecek toplam ceza ise 64 bin YTL olarak belirlendi.
Perakende
satış fişi, ödeme kaydedici cihaz fişi, giriş ve yolcu
taşıma bileti, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi, yolcu listesi, günlük müşteri listesiyle
düzenleme zorunluluğu getirilen belgelerin düzenlenmemesi, kullanılmaması veya bulundurulmaması durumunda da 139 YTL’lik ceza uygulanacak. Her bir belge türüne ilişkin olarak her bir tespit için toplam ceza ise 6.4 bin YTL olarak belirlendi. Her bir belge türünde bir takvim yılı içinde kesilecek toplam ceza ise 64 bin YTL olacak.
Maliye Bakanlığınca tutulma ve günü gününe
kayıt edilme mecburiyeti getirilen defterlerin; bulundurulmaması, günü gününe kayıt yapılmaması, yetkililere ibraz edilmemesi ile levha bulundurma ve asma mecburiyetine uyulmaması durumunda ise işletmelere 139 YTL ceza verilecek.
MUHASEBE PROGRAMLARINA 3 BİN YTL
Belirlenen muhasebe standartlarına, tek düzen
hesap planına ve mali tablolara ilişkin usul ve esaslarla muhasebeye yönelik bilgisayar programlarının üretilmesine ilişkin
kural ve standartlara uyulmadığında ise 3 bin YTL ceza uygulanacak.
Kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerce yapılacak işlemlerde kullanılma zorunluluğu getirilen
vergi numarasını kullanmaksızın işlem yapanlara da 160 YTL’lik ceza verilecek.
Belge basımıyla ilgili bildirim görevini tamamen veya kısmen yerine getirmeyen
matbaa işletmecilerine 490 YTL, vergi kimlik numarası kullanma zorunluluğu getirilen kuruluşlardan yaptıkları işlemlere ilişkin bildirimleri, belirlenen standartlarda ve zamanda yerine getirmeyenlere 640 YTL ceza uygulanacak.
DUR İKAZINA UYMAYANA 490 YTL CEZA
Maliye Bakanlığının özel işaretli görevlisinin ikazına rağmen durmayan aracın sahibine ise 490 YTL’lik ceza verilecek.
Tahakkuktan vazgeçme 15 YTL, bilanço hesabı esasına göre defter tutma hadleri yıllık alış tutarı 100 bin YTL satış tutarı 140 bin YTL, yıllık gayrisafi iş hasılatı 56 bin YTL, iş hasılatının beş katıyla yıllık satış tutarının toplamı 100 bin YTL, fatura kullanma mecburiyeti 560 YTL, muhtarların
karne tasdikinde aldığı
harç 1.6 YTL, doğrudan gider yazılacak demirbaş ve peştemallıklar 560 YTL olacak.
En az ceza hadleri damga vergisinde 6.4 YTL ve diğer vergilerde ise 13.9 YTL olarak belirlendi.
USULSÜLSÜZLÜKLER
Tebliğ kapsamında
usulsüzlük dereceleri ve cezaları, birinci derece usulsüzlüklerde
sermaye şirketlerine 75 YTL, sermaye şirketi dışında kalan birinci
sınıf tüccarlar ve serbest meslek erbabı 49 YTL, ikinci sınıf tüccarlar 24 YTL, bunların dışında kalıp
beyanname usulüyle gelir vergisine tabi olanlara 12.7 YTL, kazancı basit usulde tespit edilenler 6.4, gelir vergisinden muaf esnaf içinde 3 YTL olarak uygulanacak. İkinci derece usulsüzlükler için belirlenen cezalar ise sırasıyla 43 YTL, 24 YTL, 12.7 YTL, 6.4 YTL, 3 YTL ve 1.7 YTL olarak tespit edildi.
BİLGİ VERMEYEN TÜCCARA 1390 YTL CEZA
Bilgi vermekten çekinen birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında 1390 YTL, ikinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçilerle kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 640 YTL ve bunların dışında kalanlar hakkında da 300 YTL ceza uygulanacak.