Muhalefetin belediye reformuyla ilgili eleştirilerine hükümetten
yanıt geldi.
AK Parti Grup
Başkanvekili Ergün, “Popülizm peşinde koşsak, kapanacak 875
belde belediyesinden 550 tanesi AK Partili olmazdı. Tabanımızın geniş olduğu belediyeleri parçalamazdık” dedi.
Bakanlar Kurulu toplantısında bugün ele alınacak yerel
yönetimler reform paketinin mimarlarından AK Parti Grup Başkanvekili
Nihat Ergün, bu konudaki eleştirileri yanıtlarken, düzenlemenin ayrıntılarını da anlattı.
Yapılacak düzenlemeyle, Türkiye'deki hantal, işlevini yerine getirmeyen belediyelerin kapatılarak, merkezden giden kaynak israfının önüne geçileceğini ve yeni düzenlemeyle vatandaşa daha iyi
hizmet sunulacağını vurgulayan Ergün, "Popülizm endişemiz olsa, kapatılacak 875 belde belediyesinden 550 tanesi AK Partili olmazdı. Yeni ilçeler tamamen yönetim kaygısıyla seçiliyor. Oy kaygısı aklımızın ucundan geçmiyor" tepkisinde bulundu.
POPÜLİST DAVRANMIYORUZ
İstanbul'daki
Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin yaklaşık 2 milyon nüfusuyla Türkiye'nin en büyük ilçe belediyesi haline geldiğini vurgulayan Ergün, "Buradan 3 ayrı ilçe çıkıyor.
Arnavutköy, Sultançiftliği ve Gazimahallesi merkezli yeni ilçeler çıkıyor.
Gaziosmanpaşa, AK Parti tabanının geniş olduğu bir yer. Ancak şimdi biz burayı parçalıyoruz. Oy kaygımız olsa, bize bakışı belli olan Gazimahallesi merkezli yeni bir ilçe kurar mıydık? Kadıköy'ü almak istesek,
Üsküdar veya Ümraniye'nin beldeleriyle birleştirirdik. Oysa biz şimdi Kadıköy'ü bölüyoruz. Yaptığımız tamamen coğrafi ve idari yapılanmadan kaynaklanıyor. Kesinlikle popülist bir düşünce içinde değiliz" dedi.
TARTIŞILAN BELEDİYE TASARISININ AYRINTILARI
5 KANUN DEĞİŞECEK: Tasarı,
İl Özel İdaresi,
Köy Kanunu, Büyükşehir Belediyeleri Kanunu, Belediyeler Kanunu'nda değişiklik yapılmasını içeriyor.
905 BELEDİYE KAPANACAK: Nüfusu 2 binin altındaki 875 belde, 30 ilk kademe belediyesi olmak üzere, 905 belediye kapatılacak.
40 YENİ İLÇE KURULACAK: 16
büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunan 200 civarındaki ilk kademe belediyesi de birleştirilerek 40 civarında yeni ilçe kurulacak.
İL ÖZEL İDARESİNE DEVİR: Kilit vurulan belediyelerin statüsü köye dönüştürülerek il özel idarelerine devredilecek. Bu yerlerin payları, geçmişe göre artacak, özel
destek verilecek.
15 BİN ÇALIŞAN NE OLACAK?: Kapatılacak belediyelerin 15 bin çalışanı, il özel idarelerine devredilecek. Ancak durumu uygun olanlar diğer kamu kurumlarında da çalıştırılacak.
5 BİNİN ALTINDAKİLER KURTULDU: Yeni belediyelerin kurulması için nüfusunun 5 bin olması şartı korunacak. Nüfusu 2 bin ile 5 binin arasında kalan yaklaşık bin civarındaki belediyeye ise şimdilik dokunulmayacak.
Bugün