Keskin: ''Türkiye'nin tahmini fındık rekoltesi bu sene 440 bin ton olarak açıklandı. Hasada başladığımızda bahçedeki duruma göre bu rakamın 350-400 bin ton civarında olacağını düşünüyorum. Rekolte çok düşük. Bu da üreticiye olumlu yansıyacaktır.
Fındık az olunca fazla para eder. Toprak Mahsulleri Ofisinde (TMO) 2008 ürünü fındık 6 liradan işlem görüyorsa, bugün 2011 yeni fındığın 7 liranın üzerinde işlem görmesi gerekir. Bu yıl fındık rekoltesinin düşük olmasından dolayı üreticinin ürününün hakkını alacağını tahmin ediyoruz.'' dedi.
Piraziz
Ziraat Odası Başkanı
Ünal Aşık ise yörede bugün itibariyle fındık hasadına başlanmasına rağmen fındıkların tam olgunlaşmadığını kaydetti. Aşık, fındıkta kalitenin düşmemesi için üreticilerin gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
''Fındıkların hepsi şu anda olgunlaşmamış durumda. Bunun nedeni fındıkların farklı tarihlerde doğmasıdır. Bu nedenle üreticilerimiz hasat, harman ve depolama döneminde çok dikkatli hareket etmelidir.
Hasat edip harmana serilen fındıklar yağmurdan korunurken üzerine
naylon örtü temas ettirilmemelidir. En az 30-40 santimetre fındığın üzerine çardak koyulmalıdır. Fındık hasattan sonra çok iyi kurutulmalıdır. Hoduk ve koruk olarak tabir edilen içindeki boş fındıklar ile
yabancı maddeler seçilmelidir. İyi kalite fındığın, iyi fiyat demek olduğu unutulmamalıdır. Fındık toplanırken dalların diğer dallara temas etmesi önlenmelidir. Çünkü diğer dallara temas halinde gelecek senenin ürününe zarar verilebilir.''
Fındık üreticisi Şükrü Karslı ise bu yıl rekolte düşüklüğünden dolayı
Güneydoğu illerinden
işçi almayıp ürünü kendileri toplayarak masrafları azalttıklarını kaydetti.
Fındık fiyatının bu yıl iyi olmasını beklediklerini vurgulayan Karslı, ''Başbakanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan'a güveniyoruz. Başbakanımızın fındığa 7 lira fiyat vereceğine inanıyoruz. Bahçelerimiz az. Bu yıl fındık da olmadı. Geçimimizi temin edebilmemiz için iyi bir fiyat istiyoruz'' dedi.