Sayıştay’ın TOKİ 2013 Denetim Raporu, maliyetiyle tartışma konusu olan Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile ilgili bir detayı daha gün yüzüne çıkardı.
"Maliyetinin açıklanması ülke ekonomi çıkarlarına zarar verir" açıklaması yapan TOKİ'nin Ak Saray'dan 409 milyon TL alacağı olduğu belirtildi.
Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisine mahkemelerin durdurma kararına rağmen inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın maliyetiyle ilgili tartışmalar devam ederken, Sayıştay’ın Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) 2013 Denetim Raporu, Ak Saray’ın maliyetiyle ilgili yeni bir detayı ortaya çıkardı.
‘EKONOMİYE ZARAR VERİR’ AÇIKLAMASI
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, resmi yazıyla Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'ndan AOÇ arazisine inşa edilen sarayın maliyeti hakkında bilgi istemişti. TOKİ ise yine resmi yazıyla bilgi ve belgelerin zamanından önce açıklanması halinde, ülkenin ekonomik çıkarlarına zarar vereceğini bildirmişti. Sayıştay’ın TOKİ 2013 Denetim Raporu’nda bu paranın bir bölümü ortaya çıktı.
ALACAKLAR SIRALANDI
Raporda, TOKİ’nin Haziran 2014 tarihi itibariyle kamu kurum ve kuruluşlarıyla yaptığı protokoller kapsamında üstlenmiş olduğu yapım işleri için toplam ihale bedeline göre 12,7 milyar TL, ödenen hakedişlere göre ise 3,5 milyar TL alacağı olduğu belirtildi.
EN FAZLA BORÇ ANKARA KENT GİRİŞİ PROJESİ’NİN
Rapora göre, TOKİ'nin Sağlık Bakanlığı’ndan 536 milyon TL, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 634 milyon TL, Kuzey Ankara Kent Girişi Projesi’nden 825 milyon TL, Başbakanlık Hizmet Binası’ndan (Ak Saray) 409 milyon TL, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 479 milyon TL, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’nden ise 555 milyon TL tutarında alacağı bulunuyor.
TAHSİL EDİLMELİ
Raporda, “İdarenin finansman sıkıntısıyla karşılaşmaması için, kamu kurum ve kuruluşlarıyla imzalanan protokoller çerçevesinde yapımını üstlendiği projeler kapsamında birikmiş alacaklarının bir an önce tahsil edilmesi ve yeni proje taleplerinin alacakların tahsiline göre değerlendirilmesi önerilir” denildi.
'BUNLAR BUZDAĞININ GÖRÜNÜN YÜZÜ'
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Sayıştay raporunda yer alan "Ak Saray’ın kaba ve ince inşaat işleri için bakanlığın belirlediği birim fiyatlar ile yüklenici firmaya ödenen arasında büyük fark var" tespitinin kendilerinin haklılığını bir kez daha teyit ettiğini söyledi.
HAKLILIĞIMIZI?GÖSTERDİ
"Kaçak Saray'ın, yer seçiminden yapımına kadar her şeyi hukuksuz. Sayıştay’ın 2013 raporları bu yargımızı onaylıyor” diyen Candan, AOÇ davasının, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşınması durumunda söz konusu Sayıştay raporlarının kendilerine güçlü dayanak oluşturacağını kaydetti. Sayıştay’ın, AOÇ arazilerinin talan edilmesini tespit ettiğini kaydeden Candan şunları söyledi:
KALEM?KALEM?AÇIKLANMALI
"Sayıştay'ın TOKİ raporunda, Başbakanlık hizmet binası ihalelerinde hem birinci ihalede hem de ikinci ihalede, yapım işleri genel şartnamesine uygun olmadığı, firma teklifleri ile yapımları arasında farklılıklar olduğu belirtilmiş. Maliyetlerin açıklanmamasının nedenlerinden birisi de bu. Kaçak Saray’ın ihale süreçlerinin şeffaf olmaması ve yapım işlerinde belirtilen kalemlerin kamuoyuna açıklanmaması. Sayıştay raporları bunun bir bölümünü dile getirmiş ancak bütün bunlar buzdağının görünen yüzü, kalem kalem açıklandığında her şey ortaya çıkacak."
BUGÜN