Kalkınma Bakanlığı'nın, “İşgücü Piyasasındaki Gelişmelerin Makro Analizi” isimli raporu, hükümetin cari açığı düşürmek amacıyla aldığı ekonomiyi soğutma önlemlerinin faturasının işsizlere çıktığı tespitini yaptı.
TÜKETİMDE AZALMA OLDU
Bilindiği gibi hükümet, ekonomiyi yavaşlatmak amacıyla başta kredi kartları ve tüketici kredileri olmak üzere harcamalara sıkı fren getirmiş, bununla birlikte yurtdışından yabancı sermaye girişi de yavaşlayınca hem üretim hem tüketimde ciddi yavaşlama meydana gelmişti.
Bu gelişmelerin sonuçlarına dikkat çeken bakanlık, raporunda özellikle işsizlik vurgusu yaptı.
İŞSİZLİK SİGORTASINA İLGİ ARTTI
Rapora göre 2014 yılı Ekim ayında işsizlik sigortasından 261 bin kişi faydalandı. Bu kişilerin sayısı 2011 yılının başından itibaren artış eğilimi gösterirken, son aylarda bu eğilimde bir yavaşlama gözlendi.
Raporda, “İşsizlik sigortasından faydalanan kişi sayısı ile işsiz sayısı birlikte incelendiğinde, son dönemlerdeki işsizlik artışının kısmen ekonomideki yavaşlamadan kaynaklandığı anlaşılmaktadır” tespiti yapıldı.
55 BİNİ MAAŞA BAĞLANDI
Rapordaki verilere göre 2013 yılı Ağustos ayında işsiz sayısı 2 milyon 520 binde bulunurken 2014 Ağustos ayında 2 milyon 983 bine çıktı. Böylece ekonominin yavaşladığı bu dönemde işsizler ordusuna 463 bin yeni işsiz katıldı.
Aynı dönemde işsizlik ödeneği alan işsiz sayısı ise sadece 55 bin kişi artarak 281 bine çıktı. Bu durum ayrıca işini kaybedenlerin ağırlıklı olarak kayıtdışı çalışanlardan oluştuğuna işaret ediyor.
TÜRKİYE KÖTÜ YÖNDE AYRIŞTI
Bakanlık, Türkiye’nin aksine ABD ve AB ülkelerinde işsizliğin düştüğü tespitini de yaptı. Raporda “Son dönemde Türkiye’de işsizlik oranlarındaki artış eğiliminin diğer ülkelerden ayrıştığı gözlenmektedir” denildi.
Raporda Ekim 2014 döneminde ABD’de işsizlik oranının yüzde 5,9’a gerilediği, Almanya’nın da küresel krize rağmen sergilediği güçlü performans sayesinde işsizliği yüzde 5 civarında tuttuğu belirtildi.
Ayrıca Türkiye’de ekim ayında yüzde 8,96’ya çıkan enflasyon, en son kasım ayında yüzde 9,15’e tırmandı.