ÖTV zammıyla birlikte motor silindir hacmi bin 600 santimetreküpü geçmeyenler için uygulanan yüzde 40 vergi oranı yüzde 45'e, motor silindir hacmi bin 600 santimetreküpü geçen fakat 2 bin santimetreküpün altında olanlar için uygulanan yüzde 80 vergi oranı yüzde 90'a, motor silindir hacmi 2 bin santimetreküpü geçenler için uygulanan yüzde 130 vergi oranı ise yüzde 145'e yükseltildi. ÖTV oranlarının artmasıyla birlikte sıfır otomobil fiyatları da zamlandı. Hal böyle olunca ikinci el piyasası da hareketlendi. Bursa Oto Galericileri Odası Başkanı Hakan Yanık, ikinci el araç almak isteyenlerin öncelikle adresi ve muhatabı belli vergi levhalı işyerlerinin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
'ARACI SERVİSE DEĞİL TEST MERKEZİNE GÖSTERİN'
Oto merkezlerinde odalara kayıtlı işyerlerinin tercih edilmesinin yararlı olacağını anlatan Oda Başkanı Yanık, galeri dışında araç alınıyorsa bizzat ruhsat sahiplerinin tercih edilmesi gerektiğini dile getirdi. Yanık şöyle devam etti: "Vatandaşlarımız araçlarını her ne yerden alıyorlarsa alsınlar, mutlaka oto test merkezine götürüp arabalarının baştan aşağıya baktırsınlar, mümkün mertebe servislere götürmesinler. Bizimle rekabet eden sıfır araç bayileri kendileri de ikinci el araç sattıkları için bizim araçlarımızı müşterilerimize kötülüyorlar. Test merkezinden sonra aracın geçmiş öyküsü için sigorta şirketinden motor ve şase numarasından kontrol edilmeli. 'Trafik Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezi' olarak bilinen TRAMER kayıtlarına çok güvenilmesin, çünkü hukuki bir yükümlülüğü yok. TRAMER kayıtlarında sağlıklı bilgi verilmeyebilir. Yaptığımız araştırmalar bunu açıkça göstermektedir. Araç ruhsatıyla birlikte herhangi bir sigorta şirketine gidilirse aracın geçmiş kayıtları ortaya çıkar, kaza yapıp yapmadığı, hasarlı olup olmadığı kolaylıkla görülebilir."
'KAPORA VERİP MAĞDUR OLMAYIN'
Özellikle internet ve oto pazarlarında yapılan ikinci el araç satışında zaman zaman mağduriyetler yaşandığına dikkat çeken Bursa Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, noter satışı yapılması halinde aracın parasının ödenmesini tavsiye etti. Yanık şunları kaydetti: "Vatandaşlarımız notere gitmek şartıyla hiçbir araca kaparo vermesinler. Noter satışında para ödeyip satışı almalarını özellikle tavsiye ediyoruz. İnternette ve oto pazarlarında 'kaparo verelim, yarın buluşalım, kaparo gönderin atlayın gelin' gibi açıklamalara kanmamak gerekir. Bu tür pazarlıklarda ertesi gün belirtilen yere gidildiğinde ya araç bulunamıyor, ya da ilgili kişiye ulaşılamıyor. Verilen kaparo da yanmış oluyor. Kişiye ulaşsanız da size gösterilen veya size bahsedilen araçtan daha farklı bir araçla karşılaşabiliyorsunuz. Nereye gidiyorsanız gidin ruhsat sahibinden işyeri açma ruhsatı olan yerlerden aracı oto test merkezlerine gösterme şartıyla ikinci el aracı gönül rahatlığıyla alın."
'YÜKSEK KİLOMETREYE TAKILMAYIN, DÜŞÜK KİLOMETRE ARAÇ BULMAK ZOR'
İkinci el araç alacak vatandaşlara 'kilometrenin yüksekliğine bakmayın' uyarısında bulunan Bursa Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, kilometre düşürme olaylarının geçmiş yıllara nazaran oldukça azaldığını söyledi. Kilometrenin yüksek olmasına takılmaması gerektiğine işaret eden Başkan Yanık, "Düşük kilometrelik araç bulmak oldukça zor. Vatandaşlarımız araç alırken 'kilometre yüksek' diye almamazlık yapmasınlar. Önemli olan; aracın bakımlarının zamanında yapılması ve motorunda üfleme olmamasıdır. Kilometresi 150 binde olsa bile araç test merkezinden geçiyorsa, motor performansı yeterliyse herhangi bir sorun olmayacaktır. Son zamanlarda kilometre düşürme vakalarına pek rastlamıyoruz. Zaten ağır müeyyideler var. Odamıza da bu tür şikayetler gelmedi." şeklinde konuştu.