Akdeniz Ağaç Mamulleri ve
Orman Ürünleri
İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu üyesi Bülent Aymen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dahilde işleme rejimi kapsamında uygulanan ''kırmızı hat'' nedeniyle sıkıntılarının son 1-1,5 aydır arttığını söyledi.
Bunun da ihracatçıyı gerek zaman gerekse
maliyet açısından sıkıntıya soktuğunu belirten Aymen, konuyu
Maliye Bakanlığına aktardıklarını ancak henüz bir çözüm üretilmediğini ifade etti.
Uygulamanın tüm ihracatçıları kapsayacak şekilde gerçekleştirilmesini doğru bulmadıklarını vurgulayan Aymen, ''Eğer bir
firma ile ilgili sorun varsa bu firma ele alınmalı. Tüm firmaların aynı uygulamaya tabi tutulması gerek ihracatın gerekse işini iyi yapan firmaların önünde engel olarak duruyor'' dedi.
Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı
Ümit Özgümüş de, Türkiye'nin özellikle ''Dahilde İşleme Rejimi'' kapsamında
ithal edilip daha sonra
ihraç edilen ürünlerde sıkıntı yaşadığını söyledi.
İthal edilen ürünle ihraç edilen ürünün aynı olması gerekirken ithal edilen ürünlerin iç piyasaya satılması nedeniyle bu durumun
yerli sanayici aleyhine haksız
rekabet yarattığını belirten Özgümüş, şöyle konuştu:
''Bu nedenle yerli sanayicinin korunması için gümrük kapılarında denetimin artırılması bizim talebimizdi. Denetim olmalı, ancak bu hızlı bir şekilde gerçekleştirilmeli. Denetimi ortadan kaldırır veya gevşetirsek yerli sanayici ciddi sıkıntıya uğrar ve haksız rekabetle karşı karşıya kalır.
Biz denetimlerin yapılması gayet
doğal ve yararlı buluyoruz. Ancak, ihracat hassas bir
sektör. Bu nedenle gümrüklerdeki uzmanların sayıları artırılmalı. Denetimler daha hızlı ve
seri yapılarak ürünler gümrük kapısında bekletilmemeli.''
-ESKİ GÜMRÜK BAŞ KONTROLÖRÜ ÇARDAK-
Eski
Gümrük Baş Kontrolörü Gümrük Müşaviri, Gümrük ve Dış
Ticaret Danışmanı Mehmet
Çardak ise, dünyada yaşanan
ekonomik krizden ve haksız rekabetten kaynaklanan sorunlar yetmiyormuş gibi, bir de gümrüklerdeki ''kırmızı hat' uygulamasının ihracatçıya
darbe vurduğunu öne sürdü.
Çardak, uygulamadan ihracatçıların yanı sıra ithalatçılar, uluslararası nakliyeciler ve gümrük müşavirlerinin olumsuz etkilendiğini bildirdi.
Türk gümrüklerinde 'onaylanmış kişi' statüsü kazanmış firmaların bile mallarının kırmızı hata alınmaya başlaması nedeniyle gümrükleme işlemlerinde ciddi gecikmelerin yaşandığını belirten Çardak, şöyle konuştu:
''Uluslararası ticarette zaman çok önemli bir unsur. Ancak, gümrüklerde yaşanan sıkıntılar nedeniyle daha önce kısa sürede yapılan işlemler günler almaya başladı. İlk hareket gümrüklerinde Türkiye'nin göz bebeği, sektörlerinin ihracat
şampiyon şirketleri kırmızı hatta düşüyor, ihracat ürünleri tam sayım uygulamasına tabi tutuluyor. Bu yüzden de ihracatçıların, nakliyecilerin ve gümrük müşavirlerinin hem zaman hem de maddi kayıpları oluyor. Ne yazık ki gümrüklerde kaybedilen zaman
dış ticaretin ve gümrüklemenin hızını, karlılığını azaltıyor ve nakliye hizmetleri ile gümrükleme işlemlerinin maliyetini arttırıyor.''
Çardak, soruna bir ticaretin önündeki tüm engellerin kaldırılıp işlemlerin kolaylaştırılması gerekirken, ihracat mallarının kontrolünün zorlaştırıldığını öne sürerek, soruna bir an önce çözüm bulunması gerektiğini bildirdi.
-GÜMRÜKTE İNCELEME 4 HAT ÜZERİNDEN YAPILIYOR-
Gümrük Yönetmeliğine göre inceleme 4 hat üzerinden yapılıyor.
Yeşil hat: Gümrüğe gelen mal
belge veya fiziki kontrole tabi tutulmadan geçişine izin veriliyor.
Mavi hat: Gümrük işlemleri 'sonradan kontrole tabidir' denilerek erteleniyor.
Sarı hat: Bir gümrük evrakı 'sarı hat'a düştüğünde, malın fiziksel muayenesinin yapılmasına gerek duyulmaz. Sadece 'belge kontrolü' yapılır.
Kırmızı hat: Yapılan risk değerlendirmesine göre, kırmızı hatta düşen mal, ayrıntılı bir incelemeye tabi tutuluyor. Gerek görüldüğü durumlarda, malın tartımı ve sayımı yapılarak mala ilişkin belgeler araştırma altına alınır.
AA