17 Kasım'da
görev süresi dolacak olan Cansızlar, kurum binasında
basın toplantısı düzenleyerek, 6 yıllık görev süresini değerlendirdi. Cansızlar, görev süresince gerçekleştirdikleri çalışmaları maddeler halinde sıralayarak, bundan sonraki süreçte
Mortgage, ABD'deki NASDAQ benzeri KOBİ Piyasası,
İMKB ve Altın Borsası'nın özelleştirilmesi gibi çalışmaların kendinden sonra devam edeceğini söyledi.
İMKB ve Altın Borsası'nın özelleştirilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Cansızlar, bu konuda hukuki
teknik altyapıyı tamamlayıp Başbakanlığa verdiklerini fakat şuana kadar bir sonucun çıkmadığını belirterek, "Ancak eninde sonunda kamu elinde olan bu borsalar özelleştirilecektir. Çünkü trend oraya gidiyor" dedi.
ÇEAŞ-Kepez ve fona devredilen
İmar Bankası bonozedelerin mağduriyetlerini giderecek düzenlemeler gerektiğini ifade eden Cansızlar, bunun yapılması durumunda
sermaye piyasasında güven artırıcı önemli bir adım atılacağını kaydetti. Cansızlar, ihtisas mahkemelerinin kurulmasının da sermaye piyasası suçlarıyla mücadelede etkinlik sağlayacağını belirterek, bu mahkemelerin kurulmasında büyük yarar olduğunu söyledi.
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını
cevaplayan Cansızlar, kurul ile kendi arasında basına yansıyan huzursuzlukla ilgili bir soruya, bu tür rahatsızlığın kişisel bir konu olmadığını, sorunun
kanun ve yönetmelikler dışında işler yapılmak istenmesine tepki olduğunu ifade etti. Kendisinden sonra kurumda siyasallaşma olup olmayacağının sorulması üzerine Cansızlar, kendisinin burada duruşundan hiçbir zaman taviz vermediğini, bunun da uzun yıllardır sürdürdüğü bir memuriyet duruşu olduğunu belirterek, "Bu duruş bundan sonraki dönemde de kurumsal olarak devam edecektir. En azından memurlar açısından öyle olacaktır" dedi.
"Gölge SPK başkanı olacak mısınız?" sorusuna Cansızlar, "Gölge SPK başkanlığı gibi bir görevi kabul etmem. Memuriyetim döneminde hiçbir zaman gittiğim yere dönüp bakmadım" diye cevap verdi.
Başbakan'ın kendisiyle ilgili sözlerinin hatırlatılması üzerine ise Cansızlar, "Ben hiçbir zaman birşey söylüyorsam geriye dönüş yapmam. Onun arkasında kalırım. Ayrıca, bunları görevi bırakma aşamasında değil, yaklaşık 1-1,5 yıl içerisinde gündeme getirdiğimiz konular" diyerek cevap verdi.
"Başbakan'a bir kırgınlığınız var mı?" sorusuna, devlet yaşamı boyunca kimseye kırgınlığının olmadığını belirten Cansızlar, "
Basına yansıyan konular sadece duruşumdan yanısıyan konular. Devlet işlerinde küskünlük kırgınlık olmaz" dedi. Cansızlar, gerektiği durumda Başbakan'a
veda ziyaretine gidebileceğini söyledi. "Göreviniz döneminde hiç siyasi müdahaleye uğradınız mı?" sorusuna da Cansızlar, "Bu konuda pek fazla yorum yapmak istemiyorum. Ancak duruşumu hiç bozmadım. Bundan herkes emin olsun" şeklinde yanıtladı.
Cansızlar, kendinden sonra gelecek başkanın, iyi bir teknik donanıma ve uluslararası ilişkilere sahip, kurumsal yapıyı devam ettirecek birisi olması gerektiğini ifade etti. Cansızlar, Altın Borsası'ndaki şikayet dilekçesini dikkate alarak inceleme başlattıklarını, bu inceleme sonucunda çıkacak raporu Başbakanlığa göndereceklerini söyledi.
"HER AY İRTİCAYLA MÜCADELE KURULU'NA BU ŞİRKETLERLE İLGİLİ ŞENER İMZASIYLA BİLGİ VERİYORUZ"
Yimpaş ile ilgili soruları detaylı bir biçimde cevaplandıran Cansızlar, bu konunun yeni bir mesele olmadığını vurgulayarak, SPK'nın yapılması gereken herşeyi yaptığını savundu. Bu konuda gerekli denetim raporlarını
Devlet Bakanı Abdüllatif Şener'e sunduğunu kaydeden Cansızlar, yine bu konuda yaşanan sorunun çözümüne ilişkin olarak bir çalışma yaptıklarını hatırlattı.
Bu şirketlere bir kayyum atanması ve
yönetim kurulu yapısının yeniden oluşturulmasını önerdiklerini ifade eden Cansızlar, iyi durumda olmayan şirketlerin mal varlıklarının da iflas masasına getirilmesiyle çözüm aranabileceğini kaydetti. Cansızlar, yeni hazırlanan Türk
Ticaret Kanunu'nda izinsiz para toplama gibi bazı konulara çözüm getirdiğini ancak bu çözümün geriye dönük olmadığı için konunun çözülemeyeceğini belirtti. Getirdikleri önerinin hem bu şirketleri genel kurulların toplanması konularında rahatlatacağını hem de şirkettin tüm mal varlıklarıyla sorumlu olacağı için ortakların rahatlayacağını anlatan Cansızlar,
zaman aşımı süresinin de 20 yıla çıkarılmasının önemli olduğunu kaydetti.
Cansızlar, her ay
Başbakanlık bünyesinde yer alan
İrticayla Mücadele
Kurulu'na 70-80 şirketle ilgili bilgi verdiklerini, bunun yeni bir şey olmadığını da sözlerine ekledi. Cansızlar, İrtica Kurulu'na verdiklerini denetim raporlarında Devlet Bakanı Şener'in de imzasının yer aldığını hatırlattı.
SPK'nın Yimpaş ile ilgili mevzuat çerçevesinde elinden gelen herşeyi yaptığını vurgulayan Cansızlar, "Bu şirketle ilgili yapılan ne var; ne yoksa şeffaf bir şekilde düzenli olarak hem web sayfamıza koyarak, kamuoyuna duyruluyor hem de
Abdüllatif Şener imzasıyla
İrticayla Mücadele Takip Kurulu'na bilgiler gidiyor. Bunlar yeni değil. Bugünün meselesi değil 90'lı yılların başından beri gelen süreç var burda. Tabi son günlerde neden bu şekilde ortaya çıktığı da bir soru işareti" şeklinde konuştu.
Cansızlar, akaryakıt istasyonlarından halka açık olanlarla ilgili olarak, Kurulun, bu şirketlerin bilançolarında bu cezaların karşılıklarının yer alıp almadığını inceleyeceğini söyledi.