Uygulamadan yararlanmak isteyen gerçek ve tüzel kişilerde, 8 Temmuz 2006 tarihi itibarıyla yük ve yolcu taşımacılığı dışında başka faaliyette bulunmama şartı aranacak.
Maliye Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının konuya ilişkin Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Tebliğe göre,
uygulamadan yararlanmak isteyenlerin, ilgili
trafik sicilinde adlarına
kayıtlı motorlu kara
taşıtlarını, 31
Aralık 2006 tarihine kadar kayıt ve
tescillerinin silinmesi ve
hurdaya çıkarılması şartıyla il özel idarelerine bedelsiz teslim etmeleri gerekiyor.
Bu tüzel ve gerçek kişilerde, 8 Temmuz 2006 tarihi itibarıyla yük ve yolcu taşımacılığı dışında bilanço esasına göre defter tutmayı gerektiren başka ticari ve mesleki faaliyetten dolayı
mükellefiyetinin bulunmaması şartı aranıyor.
Ayrıca, motorlu kara taşıtlarını, 8 Temmuz 2006 tarihinden önce noter
satış senedi ile iktisap eden ancak adlarına kayıt ve tescil ettirmemiş gerçek ve tüzel kişiler de taşıtlarını, 31 Aralık 2006 tarihine kadar adlarına kayıt ve tescil ettirir ve 8 Temmuz 2006 tarihi itibarıyla yük ve yolcu taşımacılığı dışında başka ticari veya mesleki faaliyetleri bulunmadığını
belgelendirirlerse uygulamadan yararlanabilecekler.
Uygulama kapsamına giren kişilerin, hurdaya çıkarılan taşıta ilişkin tahakkuk etmiş ve ödenmemiş Motorlu Taşıtlar Vergisi ile bu
vergiye ilişkin
gecikme zammı, gecikme faizi ve
vergi cezaları silinecek.
-YAPILACAK İŞLEMLER-
İstenen şartları taşıyan ve uygulamadan faydalanmak isteyen kişilerin, yapmaları gereken işlemler şöyle:
*** Vergi dairesinden, yük ve yolcu taşımacılığı faaliyeti dışında bilanço esasına göre defter tutmayı gerektiren başka bir ticari veya mesleki faaliyetten dolayı mükellef olmadıklarına dair yazı alınacak.
*** Trafik tescil kuruluşundan, bedelsiz devredilmek istenen taşıt üzerinde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tatbik edilmiş hacizler dışında, üçüncü şahıslar tarafından konulmuş mülkiyeti muhafaza, rehin veya haciz ve benzeri şerhlerin bulunmadığına dair belge alınacak. Bu belge herhangi bir tescil kuruluşundan temin edilebilecek.
*** Söz konusu iki yazı alındıktan sonra mükellefler, istedikleri il özel idaresine taşıtlarını bedelsiz teslim edebilecek.
*** Taşıtlarını il özel idarelerine teslim eden mükellefler, taşıtlarını hurdaya ayırmak için herhangi bir trafik tescil kuruluşuna başvuracak.
Tebliğde, mükellef başvuruları üzerine vergi daireleri, il özel idareleri ve trafik tescil kuruluşlarında yürütülecek işlemler hakkında da bilgiler yer aldı.
-31 ARALIK, SON GÜN-
Mükelleflerin, düzenlemeden faydalanmak üzere yapacakları başvurularda işlem tarihi olarak il özel idaresine
başvuru tarihleri esas alınacak. Bu nedenle mükelleflerin 31 Aralık 2006 tarihine kadar il özel idarelerine başvurmaları ve taşıtlarını bedelsiz teslim etmeleri gerekiyor.
Süresi içinde başvuruda bulunmakla birlikte işlemlerini tamamlamayan mükellefler, uygulamadan faydalanamayacak. Bu durumdakiler hakkında motorlu taşıt vergileri ile buna bağlı gecikme faizi, gecikme zammı ve vergi cezalarının takibine devam edilecek.
İl özel idarelerinin madde kapsamında teslim aldıkları hurda taşıtların satışlarından elde ettikleri kazançlar, her türlü vergi, resim ve harçtan hariç tutulacak. Bu faaliyetler ile ilgili yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtlar da her türlü vergi, resim ve harçtan müstesna olacak.