2010 yılı
büyüme hedefi yüzde 3,5'ten yüzde 6,8'e çıkarılırken, enflasyonun yüzde 7,5 ve
cari işlemler açığının 5,2 seviyesinde olması bekleniyor.
Bakanlar Kurulu'nun OVP ile ilgili kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yenilenen programda küresel krizden çıkış sürecinde 2010 yılının özellikle ilk yarısında yurtiçi talep ve üretimde hızlı bir artış elde edildiği, gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) bu dönemde yüzde 11 arttığı belirtildi. Baz etkisinin azalmasıyla büyümenin 2010 yılının ikinci yarısında yavaşlaması ve yılın tamamında yüzde 6,8 oranında gerçekleşmesinin beklendiğine işaret edilerek, "2011 yılında yüzde 4,5 olacağı tahmin edilen büyümenin, 2013 yılı sonunda yüzde 5,5 seviyesine ulaşması hedeflenmektedir. Bu hedefe ulaşılmasında, program dönemi sonuna kadar dünya ekonomisinin küresel krizin etkilerinden kurtulacağı tahminlerinin yanı sıra potansiyel hasılaya yakınsamanın sürmesi ve
politikaların kararlılıkla uygulanması belirleyici olacaktır. "denildi.
Program döneminde yıllık ortalama reel artış hızının özel
tüketim harcamalarında yüzde 4,4; özel sabit
sermaye yatırım harcamalarında yüzde 10,8, kamu tüketim harcamalarında ise yüzde 3,9 olacağı öngörüldü.
Kamu sabit sermaye yatırım harcamalarının ise dönem boyunca ortalama yüzde 2,5 oranında azalacağı ihtimaline yer verildi.
Kamu ve özel kesim tasarruflarında bir artış beklenmezken, negatif olan özel kesim tasarruf yatırım farkının program döneminde artacağı ifade edildi.
Ekonomik büyümenin yanı sıra,
işgücü piyasasını daha esnek hale getirecek politikaların da uygulanmasıyla tarım dışında 1,5 milyon kişiye ilave istihdam yaratılmasının hedeflendiği vurgulandı. Toplam istihdamın 1,1 milyon kişiye çıkacağı öngörüsüne karşılık program dönemi sonunda istihdam oranın yüzde 43, işsizlik oranının yüzde 11,4 olacağının beklendiği kaydedildi.
İHRACATTA 160 MİLYAR DOLARA ULAŞACAK
Dünya ticaretinde ve ticaret ortaklarımızın ekonomilerinde başlayan toparlanmanın devam etmesi ve bu gelişmenin de dış talebe olumlu yansıması sonucunda ihracatın dönem boyunca yıllık ortalama olarak cari fiyatlarla yüzde 12,7 oranında artarak 160 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğünün altı çizildi.
Ekonomideki büyümeye paralel olarak ithalatın da hızla yükseleceği ve yıllık ortalama yüzde 11,3 artışla 2013 yılında 245 milyar dolara ulaşacağı açıklandı. Yakıt ithalatının dönem sonunda 53,1 milyar dolara ulaşmasının muhtemel olduğu dile getirildi.
Turizm gelirlerinin GSYİH içindeki payının OVP dönemi boyunca yüzde 3 seviyesinde kalacağı belirtiliyor. Program döneminde hedeflenen ortalama yüzde 5 büyümeye rağmen, yurtiçi tasarrufları artırmaya yönelik politikaların da katkısıyla, cari işlemler açığının GSYİH oranının ortalama yüzde 5,2 civarında kalması bekleniyor.
Toplam talep koşullarının enflasyona düşüş yönünde yaptığı katkının devam etmesi, politika faizlerinin 2011 yılında sınırlı bir artış gösterdikten sonra dönem boyunca tek haneli seviyelerde kalması,
gıda enflasyonunun yüzde 7 seviyesinde seyretmesi öngörülüyor. Bu çerçevede, Tüketici fiyatları endeksi yıllık artış hızı, 2010 yılı için yüzde 7,5, 2011, 2012 ve 2013 yılları için ise sırasıyla yüzde 5,3, yüzde 5 ve yüzde 4,9 olarak tahmin edildi.
CİHAN