Yargıtay, Ekim ve Aralık ayında verdiği iki kararla kaçak elektrik tartışmalarına son noktayı koydu. “Kaçak elektriğin parasını dürüst vatandaştan alamazsınız” dedi. Karar ile milyonlarca elektrik abonesine her ay düzenli olarak ödedikleri kaçakkayıp bedelini 10 yıl geriye dönerek geri alabilme imkânı sağlandı.
Türkiye’de 34 milyon elektrik abonesi var. Hane sakinleri aylık ortalama 50 TL elektrik faturası ödüyor. Kaçak-kayıp bedeli faturanın yaklaşık yüzde 11’ini oluşturuyor. Dolayısıyla vatandaş her ay yaklaşık 5.5 lira fazladan ödeme yapıyor. Bu rakam yılda 66 TL ederken, 10 yılda 660 liralık bir geri ödeme hakkı anlamına geliyor. Her ay 10 bin TL ila 1 milyon TL arasında elektrik faturası ödeyen sanayi işletmelerinde ise geri ödenecek rakamlar milyonlarca liraya ulaşıyor.
Sektör temsilcilerinin verdiği bilgilere göre Yargıtay’ın “dürüst vatandaşlara paralarını geri ödeyin” kararının maliyeti evler ve sanayi tesisleri dâhil 42 milyar liraya ulaşıyor. Bir dağıtım bölgesi yetkilisi, “Elektrik şirketlerinin büyük bir bölümü yeni özelleştirildi. Devletin yönettiği dönemden kaynaklanan borçları üstlenmemiz mümkün değil.” dedi.
EPDK’DAN İNCE AYAR!
Millet Gazetesi'nin haberine göre, parasını geri almak isteyen vatandaşlar dağıtım şirketleri önünde uzun kuyruklar oluştururken, hükümet geri ödemelerde şirketleri koruyacak bir dizi düzenleme için harekete geçti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından hazırlanan yeni taslak çalışmaya göre kaçak-kaybın bedeli yine vatandaşa ödetilecek!
EPDK’nın tüketici derneklerine gönderdiği taslak çalışmada yeni düzenlemeden şöyle bahsediliyor: “Kurul kararları yürürlükte olduğu müddetçe, kararlar uyarınca kamu ve özel hukuk tüzel kişilerince yapılan uygulamalar, maddi hatalar hariç, düzenleyici işlemin iptalinden bağımsız olarak dava konusu edilemez ve tüketici hakem heyetlerine müracaat edilemez. Söz konusu bedellerle ile ilgili mahkeme ve tüketici hakem heyeti kararına istinaden dağıtım şirketleri ya da görevli tedarik şirketleri tarafından yapılan iadeler ve mahkeme kararında yer alan giderler tarife yoluyla karşılanır”
CHP KANUN TEKLİFİ VERDİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, elektrikte fatura edilen kayıpkaçak bedeli ve sayaç okuma bedeli için alınan paraların vatandaşa iade edilmesi için kanun teklifi verdi. Tanrıkulu, “Bu ücretlerin haksız, kanunsuz ve Anayasaya aykırı olduğu Mahkeme Kararlarıyla sabit olduğuna göre, 30 milyon civarındaki elektrik abonesinin tek tek mahkemelere başvurarak Yargının yükünü artırmasına gerek yoktur. Öncelikli görevi Anayasa’nın amir hükümlerini hayata geçirecek kanuni düzenlemeleri yapmak ve halkın sorunlarını çözmek olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin mahkemelerin tüketici lehine vermiş olduğu bu kararları genel bir kural haline getirmesi gerekir.” dedi.
MİLLET GAZETESİ