Çiçek,
Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında, görüşülen konularla ilgili açıklamada bulundu.
Bakanlar Kurulu'nda devlet yardımlarının çerçevesine ilişkin
kanun tasarısının imzaya açıldığını ifade eden Çiçek, değişik bakanlıklar bünyesinde
teşvik destekleme adı altında çeşitli yardımların bulunduğunu, bunların ayrı ayrı
yasalarla düzenlediğini belirtti.
Çiçek, yapılacak
düzenleme ile bu teşviklerin izlenmesi ve yeni politikaların oluşturulması ve dağınıklığın ortadan kaldırılması için yeni çerçeve yasaya ihtiyaç olduğuna işaret ederek, "Bir çerçeve yasaya ihtiyaç vardır. Bu aynı zamanda
Türkiye'nin AB müzakere süreciyle ilgili olarak da Türkiye'nin taahhütleri arasınadır. Türk mevzuatının belirli bir hale getirilmesi, yeknesaklığın sağlanması gerekir. Bu yasa bir yandan da AB müktesabatına uyum açısından önem arzetmektedir,
eylem planının da bir parçasıdır. Bu yasa il
e devlet yardımlarının izlenmesi ve denetlenmesi, düzenlenmesi ve uygulanmasıyla ilgili yeni politikaların düzenlenmesi açısından önem arzediyor." dedi.
Çiçek, bu yasa çıktığı taktirde işsizlik oranlarının yüksek olduğu bölgelerdeki
ekonomik gelişmeyi hızlandırmak daha kolay hale geleceğini belirterek, "Yapısal uyum açısından inisiyatif vermek mümkün olacak. Belli faaliyetleri desteklemek söz konusu.
Kültür mirasını ve
doğal faaliyetleri koruma konusu da bu yasayla doğrudan ilintilidir." dedi.
Gümrük Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısınında Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını söyleyen Çiçek, "Ortaya çıkan problemlere yeni bakış açısıyla değerlendirme yapmak gerekmektedir. Formalitelerin asgariye indirilmesi, zaman kaybı gereksiz harcamaların önlenmesi.
İthalat maliyetlerinin düşürülmesi.
İhracat niteliğindeki sanayi için zaman kazandırılması bu yasa ile mümkün olacaktır." diye konuştu.
Türkiye muhasebe standartları kurulu kanun tasarısınında Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını söyleyen Çiçek, "Küreselleşen dünyada ülkeler karar verirken, bu ülkenin ekonomik durumu, finansal raporları dikkate alınmak suretiyle değerlendirme yapılmaktadır. Siz muhasebe standartlarını uluslar arası standartlara uygun hale getirmezseniz Türkiye'nin kendisinin hazırladığı raporların güvenilirliği açsından tereddütler meydana gelmektedir. Muhasebme standartlarının da artık bu yasa ile oradaki kriterlere normlara formatlara göre düzenlenmesi gerekmektedir." dedi.
Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda daha öncede görüşülen
istihdam paketi ile ilgili konunun karara bağlandığını belirtti.
Ayrıntılı bir düzenleme olduğunu kaydeden Çiçek, istihdam paketi ile ilgili şu bilgileri verdi: "Eskiden beri iş dünyasının meslek kuruluşlarının talepleri zorunlu istihdam yüklerinin hafifletilmesi ile ilgili.
İşveren ve
taşeron arasındaki ilişkiyi disipline eden, özürlülerin
gençlerin ve kadınların istihdamını teşvik eden.
İşsizlerin meslek yeterliliklerini artırarak kistihdama girişlerini kolaylaştıran hükümler var. İşsiz vatandaşlarımızı yeteneklerini geliştirmek, bilgi ve becerilerini artıran eğitim progarmallar olacak.
İşsizlik sigortası ödeneğini artırıyor. Bölgesel ve sektörel kalkınmaya destekleyen, bölgesel gelişmişlik farkını kaldıran, o bölgeye daha fazla yatırım öngören düzenleme. İş dünyasının talebi doğrultusunda istihdamı ve işverenin maliyetlerini düşürmeye yönelik işverenin 5 puan
prim indirimini öngören madde de yer alıyor. Bu ve içeriğindeki hükümler istihdam açısından önemli kolaylıklar getirmiş olacaktır. "
"
İstihdam paketi konusunda seyyanen mi yapılacak. Bir kısmı 2 puan seyyanen, 3 puan sendikalı
işçiler için. Kıdam tazminatı konusunda bilgi vermediniz. Bu konudaki düzenleme ne yöndedir? "sorusuna Çiçek, "Derinliğine fazla girmem uygun olmaz. Kıdem tazminatı bu paketin içinde yok." dedi.
Çiçek, istihdam paketiyle ilgili bir soruya ise "Kanun yürülüğe girmeden 5 puanlık indirim mümkün olmaz. Yürürlük tarihi kanunda belli olacaktır. İlkeleri koyduk, bunun bir an önce çıkmasını arzu ediyoruz. Burada bahpsettiğimiz her başlık ekonomiye ayrı bir canlılık getirecektir. GAP gibi yatırımları da büyük ölçüde hızlandıracaktır. Rekabet gücünü de artıracaktır. Maliyetler azalmış olacaktır. "
"Daha deneyimli işçiler işten çıkarılıp gençler alınabilir mi?" sorusuna ise Çiçek, "Genç işsizlerle ilgili, diğerleri kazanılmış hakları ortadan kaldıran hükümler olmaz. Biz iyi niyetle bakıyoruz. İyi niyetle insanların ekmek elde etmesini istiyoruz. Kimseye fırsatçılık imkanı veren hükümler olmaz." şeklinde cevapladı.
CİHAN