Erik,
Trabzon hurması, kavun, havuç, yeşil soğan,
marul gibi
ürünlerin yetiştiriciliğinde ilk sıralarda yer alan
Hatay,
Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 37'sini karşıladığı ve birinci sırada bulunduğu maydanozla da adından söz ettiriyor.
Gıda
Tarım ve
Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hatay'da geçen yıl toplam 18 bin 85 dekarda maydanoz yetiştiriciliğinin yapıldığını söyledi.
Pazarının olması ve üreticisinin emeğini hemen alması nedeniyle maydanoz ekim alanının sürekli genişlediğini ifade eden Zabun, ürünün yüzde 50'lik bölümünün il genelinde tüketildiğini, yüzde 20'sine yakının Türkiye'nin diğer illerine, kalanının da ihracata gönderildiğini kaydetti.
Her
toprak koşulunda kolaylıkla yetişmesi ve çok fazla zahmetinin bulunmaması nedeniyle her
mevsim ürün alınabilen maydanozun ihracatta da aranan ürünler arasında yer almasıyla ekim alanlarının her geçen gün arttığını vurgulayan Zabun, şöyle devam etti:
''2009 yılında bölgemizde 16 bin dekar alanda maydanoz üretimi yapıldı ve 19 bin tonun üzerinde ürün alındı. Geçen yıl da 18 bin 85 dekardan 21 bin tonun üzerinde verim elde edildi. Bu oranla Hatay Türkiye'nin maydanoz üretiminde ilk sırada yer aldı.
İhracatta aranan ürünler arasında yerini alan maydanoz ekimine ilgi her geçen gün daha da artıyor.
Daha önceki yıllarda büyük çoğunluğu sadece Hatay'ın
Samandağ ilçesinde yetiştiren maydanoz, şimdi
İskenderun,
Hassa ve
Reyhanlı ilçelerindeki üreticilerimiz tarafından da
tercih edilmeye başlandı. Artık çiftçilerimiz tarlasını özel olarak maydanoz yetiştiriciliğine ayırmasının yanı sıra evinin önündeki
küçük bir toprak parçasınını da değerlendirmeye başladı. Küçük bir alanda yetiştirdiği maydanozla hem kendi ihtiyacını karşılayan hem de pazara sunan üreticilerimiz, çok zahmetli olmayan bu ürün sayesinde emeğinin karşılığını almanın mutluluğun yaşıyor.''
-YÜZDE 30'U İHRACATA -
Hatay'da yetiştirilen ve kokusu ve tadıyla salataların vazgeçilmezi arasında bulunan maydanozun büyük bir bölümünün Romanya'ya gönderildiğini belirten Zabun, bunun yanı sıra
Bulgaristan,
Ukrayna,
Moldova,
Macaristan gibi ülkelerin de Hatay'da yetişen maydanozu tercih ettiğini kaydetti.
Maydanozun ününün her geçen gün arttığını vurgulayan Zabun, son yıllarda
Yunanistan ve Sırbistan'ın ardından Singapur'un da ''Hatay maydanozu''na ilgi göstermeye başladığını söyledi.
Singapur'a da az da olsa maydanoz gönderildiğini ifade eden Zabun, hedeflerinin yüzde 30 olan ihracat oranını daha ada arttırarak dünyanın her yerine Hatay maydanozunu göndermek olduğunu sözlerine ekledi.