Otoyollar ve İstanbul boğaz köprülerindeki ücret ödeme gişelerinde kullanılan KGS’nin yerini 1 Ocak’ta HGS aldı. Amaç trafiği azaltmak ve sürücülerin gişelerden geçişini daha hızlı şekilde sağlamaktı. Sistemin faydalı olduğunu söyleyenler gibi problemlerle karşılaştıklarını ve sistemden şikayetçi olduklarını ifade eden sürücülerde var. Birçok HGS kullanıcısının şikayetçi olduğu nokta ise HGS gişelerinden geçerken etiketlerin cihaz tarafından okunmadığı ve beraberinde ‘’ Kara listeye alındınız’’ veya ‘’ Kaçak geçiş 46.5 TL’’ yazısı ile karşılaştıklarını söylemeleri.
‘’SİSTEM HENÜZ YENİ OLDUĞU İÇİN BAZI AKSAKLIKLAR OLABİLİR‘’
‘’ Kara listeye alındınız’’ ‘’Kaçak Geçiş Ceza 46,5 TL’.’Gişelerden geçerken bu yazıyla karşılaşmadıysanız yolunuza devam edebilirsiniz. Karşılaştıysanız da büyük ihtimalle herhangi problem yok. Çünkü sistem henüz yeni. Öyle ki bazı etiketlerde sorun olabiliyor veya yanlış yapıştırmadan kaynaklı sıkıntılar olabiliyor. Buradaki önemli noktalardan birisi etiketlerin düzgün yapıştırılıp yapıştırılmadığı. Çünkü PTT’den aldığınız HGS etiketlerinin yanında nasıl yapıştırılması gerektiğine dair resimli anlatımların yer aldığı bir liste veriliyor. Örneğin dikiz aynanız ön cama monteliyse HGS etiketinizi camı yatayda ortalayacak şekilde aynanın montaj ayağından 5cm aşağıda olacak şekilde yapıştırmalısınız. Bu ve buna benzer bazı önemli noktalar atlanırsa da HGS gişelerinden geçerken sıkıntı yaşayabilirsiniz. Aslında sistemin bilinmeyen bir yönü daha var. Gişeler aynı zamanda kameralar tarafından 7/24 izlenmekte. Bunun sağladığı avantaj ise HGS sürücülerinin geçişlerini daha güvenli hale getirmek, geçişlerdeki problemin kaynağını bir an önce çözmek.
‘’KAMERALARIN HGS KULLANICILARINA NE FAYDASI VAR?’’
Kaçak geçişlerinin önünü kesmek ve güvenliği sağlamak amacıyla gişelere yerleştirilen kameralar sayesinde plakanız gişelerden geçtiğiniz anda kayıtlara düşüyor ve sorgulama başlıyor. En geç 1 gün sonra cep telefonunuza bir mesaj geliyor ve geçtiğiniz yolun ücretinin HGS bakiyenizden düşürüldüğü ifade ediliyor. Yani ne kaçak geçmiş oluyorsunuz ne de bir ceza ödemek zorundasınız.
ÖRNEK MESAJ : 04.02.2013 TARİHİNDE SULTANBEYLİ PLAZASINDAN 34 TN ---- PLAKALI ARAÇLA YAPMIŞ OLDUĞUNUZ GEÇİŞE AİT ÜCRET 1.40 TL’DİR…
Bu koşulların haricinde bir durumla karşılaştıysanız şayet bu durumda yapmanız gereken tek şey öncelikle bu adresten kaçak geçişinizin olup olmadığını öğrenmek http://hgsmusteri.ptt.gov.tr/bosCSC/violation.jsf;jsessionid=E1B92A09172312AE86A43547A26D5C8D
Eğer problem yine devam ediyorsa en yakın PTT şubesine veya TCK’na başvuru yapmanız ve durumun neticesini kaynağından öğrenmeniz daha faydalı olacaktır…
SAMANYOLU HABER RADYO
MUSTAFA SAĞLAMDEMİR
Twitter.com/msaglamdemir