Çalışma hayatında birçok yenilikler getiren Sosyal
Güvenlik reformu yurtdışı borçlanma şartlarını da ağırlaştırıyor. Mevcut sistemden yararlanmak isteyen vatandaşlar ise
yasa yürürlüğe girmeden önce yurtdışı borçlanması yapmak için konsoloslukların önünde uzun kuyruklar oluşturuyorlar. Gerek SSK gerekse
Bağkur üzerinden
emekli olmak isteyen çok sayıda Türk vatandaşının bankalardan
kredi çekerek,
prim borçlarını ödeme yolunu seçtiği öğrenildi.
Nürnberg Başkonsolosluğu Çalışma Ataşesi A. Fuat Boz, bankadan kredi alarak bu imkandan yararlanmak isteyenlerin olduğuna şahit olduklarını belirterek, “Aslında para getirisi açısından emekliliğin önemli bir getirisi var.
Yapılan hesaplamalarda, ödenen paranın üzerine ortalama yüzde 22 oranında gelir elde edilmesi mümkün olmaktadır” ifadelerine yer verildi.
Almanya’nın Nürnberg kenti yakınlarındaki Bad Windsheim kasabasındaki Frankenlandklinik’te bir araya gelen Türk ve Alman emeklilik sigortası uzmanları, iki ülkenin sistemleri arasındaki benzerlik ve farklılıklar üzerinde bilgi alışverişinde bulundu.
Türkiye adına toplantıya katılan heyetin başkanlığını,
Berlin Büyükelçiliği Sosyal ve Güvenlik İşler Müşaviri O. Can Ünver yaptı. Türk emeklilik sisteminde yapılmak istenen reform çalışmaları hakkında bilgi veren
müşavir ve ataşeler, Cumhurbaşkanı Necdet Sezer tarafından hükümete yeniden görüşülmesi için geri çevrilen
Sosyal Güvenlik Yasası tasarısında, veto gerekçesi olarak açıklanan 6. maddenin yeniden düzenlenip gönderilmesinden sonra onaylanıp yürürlüğe gireceğini kaydetti.
Toplantıya katılan
teknik heyetin arasında yer alan Nürnberg Başkonsolosluğu Çalışma Ataşesi A. Fuat Boz’un
yasa tasarısındaki değişikliklerle ilgili olarak verdiği bilgilere göre, Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı, Türk emeklilik sistemi açısından yapılması gerekli olan ve hükümetin aldığı cesur ve doğru kararlardan oluştuğunu belirtti.